Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία αυξάνουν την παραγωγή από τον Ιανουάριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία αυξάνουν την παραγωγή από τον Ιανουάριο
Η παραγωγή πετρελαίου αυξάνται κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, ακόμη και αν η πανδημία εξακολουθήσει να πιέζει τη ζήτηση.

Την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον Ιανουάριο αποφάσισαν ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία σε μια προσπάθεια να απελευθερώσουν περισσότερα βαρέλια στην αγορά ακόμη και αν η πανδημία εξακολουθήσει να πιέζει τη ζήτηση.

Οι παραγωγοί συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα από τον Ιανουάριο, ένας στόχος ο οποίος σαφώς είναι πολύ χαμηλότερος από τα 2 εκατομμύρια βαρέλαι την ημέρα που είχαν αρχικά συμφωνηθεί. Τα μελλοντικά επίπεδα παραγωγής θα αποφασίζονται σε μηνιαίες υπουργικές συνεδριάσεις και ως προς αυτ, ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ότι το καρτέλ θα προσαρμόζει τη συμφωνία «όποτε είναι απαραίτητο».

Η συνάντηση των υπουργών πετρελαίου ξεκίνησε την Πέμπτη, δύο ημέρες αργότερα από ό,τι είχε αρχικά αποφασιστεί, με τη συμμετοχή των 13 βασικών μελών του καρτέλ, της Ρωσίας και εννέα ακόμη συμμάχων του ΟΠΕΚ.

Μετά από μια ιστορική πτώση των τιμών του πετρελαίου, όταν η πανδημία χτύπησε τις δυτικές οικονομίες τον Μάρτιο, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, τα οποία αντιστοιχούν σε σχεδόν 10% της παγκόσμιας προσφοράς. Οι περιορισμοί έκτοτε μειώθηκαν στα 7,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα και αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω τον Ιανουάριο, πράγμα που σημαίνει ότι θα διοχετευθούν επιπλέον 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε μια ήδη εύθραυστη αγορά.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο παραδοσιακός σύμμαχος του Κόλπου της Σαουδικής Αραβίας, έχουν επίσης πιέσει για αυστηρότερες ποσοστώσεις σε άλλες χώρες που δεν έχουν εκπληρώσει το μερίδιο των περικοπών τους φέτος.

Παρόλο που το σχέδιο που συζητείται δεν είναι τόσο δραστικό , μια μικρότερη αύξηση της παραγωγής θεωρείται ότι θα διατηρήσει τις ισορροπίες μια συμμαχία που έχει αρχίσει να εμφανίζει ρωγμές.

Οι κυρώσεις και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις φέτος έπληξαν τα ταξίδια και το εμπόριο, με αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης πετρελαίου. Αυτά τα «μέτρα περιορισμού», ανέφερε η ΟΠΕΚ σε μια δήλωση, «συνεχίζουν να επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία και την ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου».

«Λαμβάνουμε υπόψη τις συνθήκες της αγοράς», δήλωσε ο Alexander Novak, αντιπρόεδρος της Ρωσίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο όμιλος ΟΠΕΚ + επιθυμεί να είναι ευέλικτος. «Η προσαρμογή (μηνιαία παραγωγή) μπορεί να είναι προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», με τυχόν αυξήσεις που περιορίζονται στα 500.000 βαρέλια την ημέρα», σημείωσε σχετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider