Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Το πετρέλαιο θα μπορούσε να πέσει στα 25 δολάρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Το πετρέλαιο θα μπορούσε να πέσει στα 25 δολάρια
Αμφιβολίες στην αγορά για επιστροφή στην κανονικότητα.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προειδοποίησε ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ακόμη και στα 25 δολάρια, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Αυτό προβλέπει τουλάχιστον το χειρότερο από τα σενάρια που επεξεργάζεται η τράπεζα η οποία λαμβάνει υπ'όψιν ότι για το 2021 έως το 2023, προδιαγράφονται αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων COVID-19 και άλλα οικονομικά σοκ. Τα προβλήματα χρέους και οι εμπορικές εντάσεις περιλαμβάνονται επίσης σε αυτό το σενάριο.

Η ενημέρωση από την τράπεζα έρχεται εν μέσω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου καθώς η ανάκαμψη που ξεκίνησε τον Μάιο και συνεχίστηκε μέχρι τον Ιούλιο δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, δημιουργώντας αμφιβολίες για τη διατήρησή της.

Στο μεταξύ, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα μειώσει τις επίσημες τιμές πώλησης αργού πετρελαίου, μια κίνηση που κανείς δεν περίμενε, δεδομένης της αισιόδοξης στάσης του Βασιλείου για τη ζήτηση πετρελαίου. Παράλληλα, οι αναφορές για αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου και καυσίμων στις πλωτές μονάδες αποθήκευσης ενισχύουν τις απαισιόδοξες προβλέψεις.

Το αρνητικό κλίμα επιβεβαιώνει και δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο αναφέρει ότι οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου συνέχισαν να μειώνονται τον Αύγουστο. Παρόλο που θα μπορούσε να αναμένεται μείωση από το υψηλό ρεκόρ εισαγωγών του Ιουνίου, οι εξελίξεις επιβάρυναν το κλίμα σε μια ήδη ευαίσθητη αγορά.

Με την υγειονομική κρίση να κορυφώνεται σε πολλές μεγάλες αγορές πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον των βασικών πετρελαϊκών προϊόντων παραμένει ασυνήθιστα υψηλή. Παρόλα αυτά, στο βασικό σενάριο της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, οι τιμές φαίνεται να ανακάμπτουν στα περίπου 50 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του 2022. Το ίδρυμα αναγνώρισε την «νωχελικότητα» της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης και σε αυτό το σενάριο, σημειώνοντας ότι παρέμεινε αμφίβολο το αν τα πράγματα θα επανέλθουν στην προ COVID-19 κανονικότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider