Πετρέλαιο: Υποχωρεί ο κίνδυνος πετρελαϊκής κρίσης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Υποχωρεί ο κίνδυνος πετρελαϊκής κρίσης
Η Aramco αποκαθιστά σταδιακά την παραγωγή.

Η Σαουδική Αραβία ανακάμπτει ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν μετά από τις επιθέσεις με drones κατά των εγκαταστάσεων της πετρελαϊκής Saudi Aramco που διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής (πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση κατά της πετρελαϊκής βιομηχανίας της χώρας, η οποία έθεσε μεταξύ άλλων υπό αμφισβήτηση το σταθεροποιητικό ρόλο του βασιλείου στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας ενώ η επίθεση έριξε σκιές και στην ικανότητα της κρατικής εταιρείας να πείσει τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές της αρχικής δημόσιας προσφοράς (η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου).

Ωστόσο, η Aramco ενίσχυσε τη συνολική παραγωγική ικανότητα κατά τουλάχιστον 11 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. Τα νέα συνέβαλαν στην άνοδο του αργού κατά 1,8% στο καθώς οι προσπάθειες του βασιλείου για την επίλυση της χειρότερης διακοπής της παραγωγής στην ιστορία του βοηθούν στην αποφυγή μιας παγκόσμιας κρίσης εφοδιασμού.

Υπό τις συνθήκες αυτές, την Πέμπτη το μεσημέρι (14.15 ώρα Ελλάδος), το αργό καταγράφει πτώση κατά 0,16% στα 56,40 δολάρια και το μπρεντ κατά 0,24% στα 62,24 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider