Σε υψηλό τετραμήνου το πετρέλαιο ύστερα από τις επιθέσεις κατά της Aramco

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό τετραμήνου το πετρέλαιο ύστερα από τις επιθέσεις κατά της Aramco
Το αργό διαπραγματεύεται στα 59,69 δολάρια και το μπρεντ στα 65,38 δολάρια.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ύστερα από τις επιθέσεις με drones κατά των εγκαταστάσεων της Saudi Aramco στη Σαουδική Αραβία το Σαββατοκύριακο.

Οι επιθέσεις ενίσχυσαν τους φόβους τροφοδοσίας της αγοράς με αποτέλεσμα ο «μαύρος χρυσός» να καταγράφει ισχυρή άνοδο. Την Δευτέρα το πρωί (11.55 ώρα Ελλάδος), το αργό διαπραγματεύεται στα 59,69 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 7,91% και το μπρεντ στα 65,38 δολάρια καταγράφοντας άνοδο 8,51%.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν για τις επιθέσεις το Ιράν και μάλιστα Αμερικανοί αξιωματούχοι προσέφεραν δορυφορικές εικόνες για τη ζημιά στην καρδιά του βασικού εργοστασίου επεξεργασίας πετρελαίου Abqaiq του Βασιλείου αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επίθεση το Σάββατο ήρθε είτε από το Ιράκ είτε από το Ιράν - και όχι από το κίνημα Χούτι της Υεμένης, το οποίο ανέλαβε και την ευθύνη της επίθεσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για πιθανή απάντηση στα χτυπήματα στις σαουδαραβικές εγκαταστάσεις, που διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής ή πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού.

Το Ιράν, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς των Η.Π.Α. "μέγιστο ψέματα" και αρνήθηκε οποιοδήποτε ρόλο στην επίθεση στις εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Παραμένει ο κίνδυνος για τα εργοστάσια της Aramco

Το κίνημα Χούτι της Υεμένης ανακοίνωσε την Δευτέρα πως τα εργοστάσια επεξεργασίας πετρελαίου της σαουδαραβικής Aramco εξακολουθούν να αποτελούν στόχο και μπορεί να δεχθούν επίθεση «ανά πάσα στιγμή», ενώ προειδοποίησε επίσης τους ξένους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Οι επιθέσεις εναντίον εργοστασίων της Aramco στις πόλεις Αμπκάικ και Χουράις στην ανατολική περιφέρεια του βασιλείου πραγματοποιήθηκαν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) με κανονικούς και αεριωθούμενους κινητήρες, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούτι Γιαχία Σαρέα.

Ο Σαρέα υπογράμμισε πως η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να σταματήσει «την επίθεση και τον αποκλεισμό» που επιβάλλει στην Υεμένη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider