Άνοδο άνω του 1% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Δευτέρα λόγω της κλιμακούμενης έντασης στη Μέση Ανατολή. 

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της ενεργειακής βιομηχανίας είναι ότι μια σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαταράξει την κυκλοφορία πετρελαίου στο βασικό στενό του Ορμούζ, μια στενή πλωτή οδό μέσω της οποίας κινείται περίπου το ένα πέμπτο του πετρελαίου στον κόσμο. Πριν από λίγες ημέρες το Ιράν κατέσχεσε το υπό βρετανική σημαία- δεξαμενόπλοιο Stena Impero, κίνηση που έχει διαταράξει τις σχέσεις Ιράν-Βρετανίας.

Ωστόσο, οι τιμές την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση και την αυξανόμενη παραγωγή των ΗΠΑ λειτουργούν ακόμη ως αντίβαρο.

«Η αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ σε πάνω από 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως δημιούργησε ανάχωμα σε αυτούς τους κινδύνους», δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης του Again Capital. «Μπορούν να πάρουν όλα τα δεξαμενόπλοια που θέλουν. Εξακολουθούμε να μην έχουμε χάσει ακόμα το πετρέλαιο. Υπάρχει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, ειδικά στη Σαουδική Αραβία. Νομίζω ότι αυτό είναι που συγκρατεί τις τιμές», εκτιμά.

Ωστόσο, ο Kilduff αναμένει ότι το πετρέλαιο θα σημειώσει σημαντική άνοδο αν συνεχίσουν να συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά.

Ο Kilduff αναμένει ότι το πετρέλαιο μπορεί να κινηθεί υψηλότερα καθώς οι κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν να δώσουν κίνητρο στην παγκόσμια οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη και αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση αυτή ή την επόμενη, τον Σεπτέμβριο. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής συναντιέται στις 30 και 31 Ιουλίου και αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια.

Την Δευτέρα το πρωί το αργό διαπραγματεύεται στα 56,21 δολάρια σημειώνοντας άνοδο κατά 1,04% και το μπρεντ στα 63,39 δολάρια καταγράφοντας άνοδο 1,47%.