Σημαντική άνοδο καταγράφει το πετρέλαιο εν όψει της διάσκεψης του ΟΠΕΚ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σημαντική άνοδο καταγράφει το πετρέλαιο εν όψει της διάσκεψης του ΟΠΕΚ
Μέσα στο επόμενο διήμερο αναμένονται οι κρίσιμες αποφάσεις του ΟΠΕΚ.

Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Δευτέρα εν όψει της διάσκεψης του ΟΠΕΚ+ όπου αναμένεται να αποφασιστεί η πολιτική που θα ακολουθήσουν τα μέλη του καρτέλ και η Ρωσία ως προς τους όγκους της παραγωγής. Ήδη η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και το Ιράκ υποστηρίζουν την επέκταση εφαρμογής της μείωσης στις εξαγωγές του πετρελαίου, για άλλους έξι έως εννέα μήνες, κάτι που αναμένεται να συγκρατήσει μια ενδεχόμενη πτώση των τιμών.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε την Κυριακή ότι συμφώνησε με τη Σαουδική Αραβία να επεκτείνει τις υφιστάμενες περικοπές παραγωγής κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά έξι έως εννέα μήνες.

Στο ίδιο πλαίσιο, υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ-Φάλι, δήλωσε ότι η συμφωνία θα επεκταθεί πιθανότατα κατά εννέα μήνες και δεν χρειάζονται βαθύτερες μειώσεις.

«Ενώ αυτό πρέπει να επικυρωθεί από τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ +, φαίνεται να είναι ένα τετελεσμένο γεγονός», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμα.

Ο Stephen Innes, διευθύνων σύμβουλος της Vanguard Markets στην Μπανγκόκ, δήλωσε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν επίσης να υποστηριχθούν μεσοπρόθεσμα λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και επειδή η κεντρική τράπεζα της Κίνας χαλαρώνει τη νομισματική της πολιτική προκειμένου να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των δασμών των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν το Σάββατο να ξεκινήσουν και πάλι τις εμπορικές συνομιλίες αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσέφερε παραχωρήσεις μεταξύ των οποίων την μη επιβολή νέων δασμών και τη μείωση των περιορισμών σε βάρος της τεχνολογικής εταιρίας Huawei.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν δεχθεί πίεση τους τελευταίους μήνες από την αύξηση των παραδόσεων των ΗΠΑ και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο την Δευτέρα, οι τιμές σημειώνουν άνοδο πάνω από ένα δολάριο το βαρέλι. Στις 10.44 ώρα Ελλάδος, το αργό διαπραγματεύεται στα 60,20 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 2,96% και το μπρεντ στα 60,20 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 2,96%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider