Πετρέλαιο: Καταλύτης για τις τιμές η αμερικανική εξωτερική πολιτική

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Καταλύτης για τις τιμές η αμερικανική εξωτερική πολιτική
Με Ιράν και Κίνα «παλεύει» ο Τραμπ προκαλώντας κλυδωνισμούς στο πετρέλαιο.

Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου μετά το ράλι που κατέγραψαν την Πέμπτη καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντοναλντ Τραμπ, βρίσκεται σε «θέση βολής» απέναντι στο Ιράν ενώ σειρά άλλων παραγόντων αυξάνει την ανησυχία για την παγκόσμια ανάπτυξη. Από την άλλη, οι τιμές συγκρατούνται από τις ελπίδες των επενδυτών για τη θετική επίδραση μιας μείωσης στα επιτόκια των ΗΠΑ καθώς ποντάρουν σε «100% πιθανότητα για μείωση των επιτοκίων ακόμη και τον επόμενο μήνα».

«Καταλυτικό ρόλο στις τιμές του αργού παίζει η δημοσιονομική πολιτική και όχι από τη νομισματική πολιτική», ανέφερε ο Stewart Glickman, από την CFRA Research ενώ κατέδειξε και την επίδραση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.

«Η ικανότητα (ή όχι) της διοίκησης Trump να επιτύχει μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα επιδράσει πολύ στον καθορισμό του ΑΕΠ της αναδυόμενης αγοράς και κατ 'επέκταση της ζήτησης πετρελαίου αναδυόμενων αγορών».

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την διεξαγωγή πληγμάτων εναντίον του Ιράν, σε αντίποινα για την κατάρριψη ενός αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους χθες Πέμπτη, αλλά ακύρωσε τη διαταγή του, σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times.
Παραμένει ακόμα ωστόσο ασαφές το εάν θα γίνουν αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν ή όχι, συμπληρώνουν οι Τimes, εξηγώντας ότι δεν είναι γνωστό εάν η ακύρωση των επιδρομών οφείλεται στο ότι ο Τραμπ άλλαξε γνώμη ή στο ότι η κυβέρνηση είχε επιφυλάξεις που αφορούσαν τον εφοδιασμό ή τη στρατηγική της στρατιωτικής επιχείρησης.

Την Παρασκευή το πρωί (8.22 ώρα Ελλάδος) το αργό καταγράφει πτώση κατά 0,42% στα 56,83 δολάρια και το μπρεντ διαπραγματεύεται στα 64,33 δολάρια καταγράφοντας πτώση 0,19%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider