Άλμα άνω του 5% για τον «μαύρο χρυσό» δια χειρός Τραμπ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άλμα άνω του 5% για τον «μαύρο χρυσό» δια χειρός Τραμπ
Εντείνονται οι φόβοι για στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον.

Άλμα άνω του 5% καταγράφουν το απόγευμα της Πέμπτης τα συμβόλαια του «μαύρου χρυσού».

Το άλμα στην τιμή του πετρελαίου πυροδότησε η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, μέσω της οποίας προειδοποιούσε ότι το Ιράν «διέπραξε τεράστιο λάθος», με την κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

H είδηση, νωρίτερα την Πέμπτη, ότι το Ιράν κατέρριψε ένα αμερικανικό drone, έδωσε ώθηση στα συμβόλαια του πετρελαίου, ενισχύοντάς τα έως και 3%, ωστόσο η δήλωση του Τραμπ ήταν καθοριστική, για να διευρυνθεί η άνοδος του «μαύρου χρυσού» σε πάνω από 5%. Και αυτό γιατί εντείνονται οι φόβοι για στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον.

Αυτή την ώρα το αργό ενισχύεται κατά 5,6%, αγγίζοντας τα επίπεδα των 57,00 δολαρίων το βαρέλι.

Οι τιμές υποστηρίχθηκαν επίσης από τις προσδοκίες ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της, τον ερχόμενο μήνα, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη μια χώρας η οποία σημειώνει τη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου.

«Πρόκειται για έναν συνδυασμό παραγόντων», ανέφερε ο αναλυτής της Petromatrix, Olivier Jakob, για την άνοδο των τιμών.

Παράλληλα, η ένταση αυξάνεται στη Μέση Ανατολή, όπου συγκεντρώνεται πάνω από το 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, μετά από τις επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια κοντά στο Στενό του Ορμούζ. Η Ουάσιγκτον κατηγορούσε την Τεχεράνη για τις επιθέσεις δεξαμενόπλοιων. Το Ιράν αρνήθηκε την εμπλοκή του σε αυτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider