Πετρέλαιο: Γιατί οι τιμές δεν συμβαδίζουν με τη σύγχυση στην αγορά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Γιατί οι τιμές δεν συμβαδίζουν με τη σύγχυση στην αγορά
Οι διακοπές της τροφοδοσίας βρίσκονται ήδη στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών και το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί αλλάζοντας και τα έως τώρα ποσοτικά δεδομένα.

Το πετρέλαιο εξακολουθεί να εκπλήσσει τις αγορές και να προκαλεί ερωτήματα για το πού «το πάει» τελικά ο μαύρος χρυσός.

Με την πτώση της παραγωγής πετρελαίου στη Βενεζουέλα και το Ιράν, την ένταση στη Μέση Ανατολή η οποία δείχνει να κορυφώνεται τον τελευταίο καιρό, και την απειλή για περαιτέρω διακοπές στην παραγωγή στη Λιβύη, γιατί οι τιμές του πετρελαίου δεν διαπραγματεύονται υψηλότερα;

Ακόμη και η αστάθεια των τιμών είναι σχετικά χαμηλή, εξέλιξη μάλλον παράδοξη σε μια αγορά η οποία περικλείεται από πολλούς γεωπολιτικούς κινδύνους. Παρά τις αναταραχές, το brent δεν έχει ξεπεράσει τα 75 δολάρια το βαρέλι τους τελευταίους μήνες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μελλοντικά οι τιμές δεν θα αυξηθούν.

«Αν το 2018 είναι ένας καλός οδηγός, το επίπεδο των τιμών θα αυξηθεί τελικά και θα αντανακλά την τρέχουσα στενότητα στη φυσική αγορά», αναφέρει το Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών της Οξφόρδης (OIES). Οι σημαντικές διακοπές στη Βενεζουέλα και το Ιράν, τα προβλήματα ρύπανσης στη Ρωσία, η πιθανότητα διακοπών στη Λιβύη και η επιβράδυνση που σημειώνεται στη βιομηχανία αμερικανικού σχιστόλιθου οδηγούν σε στενότητα την αγορά.

Από την άλλη, ένα μεγάλο θέμα παραμένει το πώς και πότε θα αντιδράσει η Σαουδική Αραβία. Το Ριάντ δεν θέλει να δει να επαναλαμβάνεται ό,τι έγινε το 2018 όταν οι τιμές κατέρρευσαν μετά από την αύξηση της παραγωγής. O OΠΕΚ + από την πλευρά του τηρεί στάση αναμονής και έχει αναστείλει την απόφαση για την επέκταση ή όχι των περικοπών για τον Ιούνιο ή ακόμη και για τον Ιούλιο καθώς θέλει να αντλήσει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ επηρεάζουν την παραγωγή στο Ιράν και τη Βενεζουέλα, ενώ μέχρι τότε αναμένει ότι θα έχουν γίνει σαφέστερες οι συνέπειες από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Βέβαια, η στρατηγική αναμονής συνεπάγεται κινδύνους. «Ωστόσο, η πρόκληση είναι ότι αντί να αρθούν οι αβεβαιότητες όσον αφορά στην προσφορά αλλά και τη ζήτηση, αυτές μάλλον θα ενταθούν τους επόμενες μήνες », εκτιμά ο OIES.

Οι διακοπές της τροφοδοσίας βρίσκονται ήδη στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών και το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί αλλάζοντας και τα έως τώρα ποσοτικά δεδομένα. Η διακοπτόμενη παραγωγή μεταφράζεται σε 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα ενώ ακόμη και αν ο ΟΠΕΚ + έχει τη δυνατότητα να αντισταθμίσει τις απώλειες, αυτό γίνεται ακόμη πιο δύσκολο λόγω της ασάφειας που υπάρχει στις εκτιμήσεις για την πορεία της προσφοράς και της ζήτησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη αβεβαιότητα εντοπίζεται στην πλευρά της ζήτησης. Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη σε μια εποχή που οι οικονομικοί δείκτες δεν φαίνονται υψηλοί και μια κάμψη σίγουρα θα παρέσυρε και τις τιμές.

Ο OIES εξετάζει συγκεκριμένα σενάρια. Αν το ΟΠΕΚ+ επιμείνει στις περικοπές, οι τιμές του brent θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 5 δολάρια το βαρέλι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο, φτάνοντας τα 77 δολάρια ανά βαρέλι αργότερα φέτος. Από την άλλη, αν προστεθούν επιπλέον ποσότητες στην αγορά εξαλείφοντας την "υπερβολική συμμόρφωση", το brent μπορεί να μείνει στα περίπου 70 δολάρια. Τέλος, εάν αποχωρήσουν εντελώς από τη συμφωνία περικοπών οι τιμές θα μπορούσαν να μειωθούν στα 60 δολάρια.

Τροφοδοτώντας περαιτέρω τη σύγχυση στην αγορά ο OIES αναφέρεται σε κάποιες προβλέψεις τιμολόγησης οι οποίες λαμβάνουν υπ’ όψιν την οικονομική ύφεση. Μια πιο σκοτεινή οικονομική προοπτική σε συνδυασμό με μια κακή έξοδο από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ + θα μπορούσε να στείλει τις τιμές στα 50 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider