Γιατί η Ντόχα βουλιάζει το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η Ντόχα βουλιάζει το πετρέλαιο

Απογοήτευση προκάλεσε στις διεθνείς αγορές η αποτυχία των χωρών που παράγουν περίπου το 60% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου να έλθουν σε συμφωνία κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Ντόχα του Κατάρ.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η συμφωνία για «πάγωμα» της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης των τιμών του αργού. Στόχος ο οποίος σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές δεν ήταν και ιδιαίτερα φιλόδοξος, καθώς τον Ιανουάριο η παραγωγή είχε φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ πολλές χώρες δεν έχουν έτσι και αλλιώς σχέδια να αυξήσουν και άλλο την παραγωγή τους.


Η αρχή είχε γίνει τον Φεβρουάριο όταν η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, το Κατάρ και η Βενεζουέλα είχαν υπογράψει αρχική συμφωνία για «πάγωμα» της παραγωγής αργού. Από τότε και μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή, ενόψει της συνάντησης, οι τιμή του αργού κατέγραψαν ράλι άνω του 30% ξεπερνώντας τα 40 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα, Δευτέρα, η τιμή του αργού καταγράφει πτώση 3,94% στα 38,82 δολάρια το βαρέλι, ενώ το brent πέφτει 3,25% στα 41,7 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα οι απώλειες είχαν φθάσει και το 5% σε σχέση με την Παρασκευή.

Βασικός λόγος για την αποτυχία της συνάντησης στη Ντόχα υπήρξε η στάση του Ιράν, το οποίο έχοντας «απελευθερωθεί» πρόσφατα από το διεθνές εμπάργκο που του είχε επιβληθεί δεν έχει καμία διάθεση να δεσμευθεί να μην αυξήσει την παραγωγή του. Όμως η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου θεωρούν την συμμετοχή του Ιράν στη συμφωνία απαραίτητη.

Σύμφωνα με κάποιους άλλους αναλυτές, η συμφωνία δεν είναι μόνο οικονομική αλλά αποκαλύπτει και τις εντάσεις μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής. «Η συνάντηση αποκάλυψε ότι η εντεινόμενη γεωπολιτική ένταση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν εξακολουθεί να μεταφέρεται στην αγορά πετρελαίου», αναφέρουν οι αναλυτές της Barclays σε σημείωμα της τράπεζας και προσθέτουν: «Οι εκπρόσωποι του OPEC δεν μπόρεσαν να κρατήσουν ούτε τα προσχήματα συμφωνώντας σε μια γενικόλογη ανακοίνωση που θα ανέφερε ότι θα κάνουν αυτό που έτσι και αλλιώς σκοπεύουν να κάνουν τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες (σ.σ. να κρατήσουν την παραγωγή αμετάβλητη)».

Άλλος αναλυτής της IG πρόσθεσε στο CNBC ότι η Σαουδική Αραβία δεν είναι πρόθυμη να παγώσει την δική της παραγωγή και να κάνει χώρο για το Ιράν που θέλει να αυξήσει το μερίδιο αγοράς του μετά από την άρση των περιορισμών, δεδομένων και των εντάσεων «μέσω αντιπροσώπων» μεταξύ των δύο χωρών σε Υεμένη και Συρία-Ιράκ.

Το Ιράν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν σκοπεύει να συμφωνήσει στο να διατηρήσει την παραγωγή του υπό κάποιο όριο, τουλάχιστον μέχρι να ξανακερδίσει το μερίδιο αγοράς που είχε πριν την επιβολή των κυρώσεων και του εμπάργκο. Και η Τεχεράνη φαίνεται ότι δεν φοβάται μια νέα βουτιά των τιμών του πετρελαίου, αφού όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο υπουργός Πετρελαίου, το κόστος εξόρυξης για τη χώρα φθάνει μόλις το 1,5 δολάριο το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider