Μια «οπισθοχώρηση» της Ρωσίας στη συμφωνία του ΟΠΕΚ + για μείωση της παραγωγής θεωρείται πιθανή και ενδέχεται να επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου οι οποίες αυτή την ώρα κινούνται ανοδικά.

Την ώρα που το αργό διαπραγματεύεται στα 63,04 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,27% και το μπρεντ στα 72,74 δολάρια καταγράφοντας άνοδο 0,17%, αξιωματούχοι από τη Ρωσία δηλώνουν ότι στην επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ τον Ιούνιο μπορεί να τεθεί από τη ρωσική πλευρά θέμα άρσης των περιορισμών στην παραγωγή κάτι που δυνητικά θα οδηγούσε σε αύξηση της παραγωγής και κατ’ επέκταση μείωση των τιμών (αν το επιτρέψουν οι τότε γεωπολιτικές εξελίξεις). 

Η Ρωσία σε όλες τις συμφωνίες που έγιναν από το 2017 συμφώνησε να μπει πλαφόν στην παραγωγή αλλά πάντα το έκανε διστακτικά. 

Ο ΟΠΕΚ στην επόμενη επίσημη συνεδρίαση τον Ιούνιο έχει ούτως ή άλλως σκοπό να συζητήσει το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής (από τη σημερινή μείωση στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα) και η Ρωσία φέρεται έτοιμη να ασκήσει πιέσεις προκειμένου το ενδεχόμενο αυτό να γίνει πράξη.  Αν και η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει παραδεχθεί επισήμως κάτι τέτοιο, παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν ότι η ρωσική πλευρά κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.  

Αυτό το Σαββατοκύριακο μια ομάδα εταίρων του ΟΠΕΚ και άλλων κρατών εκτός καρτέλ συναντώνται στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας για να συζητήσουν την κατάσταση της αγοράς πετρελαίου. Κανείς δεν αναμένει να ληφθεί απόφαση κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, η οποία είναι ένα είδος προπαρασκευαστικής συνάντησης πριν από τη συγκέντρωση στη Βιέννη στις 25 και 26 Ιουνίου.

Όμως, κατά τη συνάντηση αυτή το Σαββατοκύριακο, η συζήτηση αναμένεται να περιστραφεί γύρω από πιθανή αύξηση της παραγωγής μετά την άρση των απαλλαγών από τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε όλους όσους αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο.