Πετρέλαιο: Η ένταση στη Μέση Ανατολή ωθεί ανοδικά τις τιμές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Η ένταση στη Μέση Ανατολή ωθεί ανοδικά τις τιμές
Οι διαταραχές εφοδιασμού στην Μέση Ανατολή επηρεάζουν τις διεθνείς τιμές.

Παρά την ανησυχία που υπάρχει στις αγορές για τη παγκόσμια ανάπτυξη, το πετρέλαιο κινείται ανοδικά την Δευτέρα λόγω των διαταραχών εφοδιασμού στην Μέση Ανατολή.

Η Σαουδική Αραβία δήλωσε τη Δευτέρα ότι δύο πετρελαιοφόρα της ήταν μεταξύ των σκαφών που έγιναν στόχος «δολιοφθοράς» στις ακτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ την καταδίκασε ως προσπάθεια υπονόμευσης της ασφάλειας των παγκόσμιων προμηθειών αργού πετρελαίου.

«Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την απότομη πτώση των προμηθειών πετρελαίου από τη Βενεζουέλα και το Ιράν, θα εξακολουθήσουν να οδηγούν σε ανοδικές τιμές» , δήλωσε ο Abhishek Kumar, αναλυτής της Interfax Energy στο Λονδίνο.

Οι αγορές υποστηρίχθηκαν από την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν στο μηδέν αλλά και εκείνες της Βενεζουέλας, όπου τα προβλήματα στις υποδομές έχουν επίσης οδηγήσει σε πτώση της παραγωγής.

Οι επενδυτές επικεντρώνονται επίσης στην πολιτική του ΟΠΕΚ, ο ποίος αναμένεται να αποφασίσει τον Ιούνιο για το αν θα επεκτείνει τη συμφωνία των περικοπών στην παραγωγή.

Από την άλλη, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Αν οι εμπορικές τριβές μεταξύ Ουάσινγκτον και Κίνας, οι οποίες επιδεινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, συνεχιστούν, τότε θα ασκήσουν πιέσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

«Οι συμμετέχοντες στην αγορά θα παρακολουθήσουν στενά τα αντίποινα της Κίνας ως απάντηση στην επιβολή πρόσθετων δασμών από τις ΗΠΑ στα κινεζικά αγαθά», δήλωσε ο Kumar προσθέτοντας ότι η διαμάχη μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επιζήμια για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.

Την Δευτέρα το μεσημέρι (12.12 ώρα Ελλάδος) η τιμή του αργού διαπραγματεύεται στα 62,56 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας άνοδο κατά 1,46% και η τιμή του μπρεντ στα 71,81 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας άνοδο κατά 1,69%.

Με πληροφορίες από το Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider