Ιράκ: Συλλογική απόφαση η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιράκ: Συλλογική απόφαση η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου
Θέση «μάχης» παίρνουν Ιράκ και Σαουδική Αραβία για το πετρέλαιο ενόψει της αναμενόμενης ανακοίνωσης των ΗΠΑ.

Από τον ΟΠΕΚ και συλλογικά θα πρέπει να ληφθεί η όποια απόφαση για την αύξηση της προσφοράς πετρελαίου, σύμφωνα με το Ιράκ.

Συγκεκριμένα, το Ιράκ δεσμεύεται από τη θέση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του για μείωση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου και η όποια απόφαση για αύξηση ή μείωση της παραγωγής πρέπει να ληφθεί συλλογικά από τον ΟΠΕΚ, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου πετρελαίου της χώρας στο Reuters.

«Το Ιράκ δεν παίρνει μονομερή απόφαση να καλύψει τη μείωση πετρελαίου στην αγορά για οποιοδήποτε λόγο», δήλωσε ο Ασίμ Τζιχάντ στο Reuters, όταν ρωτήθηκε αν το Ιράκ είναι έτοιμο να αυξήσει την παραγωγή του για να καλύψει το δυνητικό έλλειμμα στην προσφορά ιρανικού αργού.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα ότι οι αγοραστές ιρανικού πετρελαίου πρέπει να σταματήσουν σύντομα τις εισαγωγές, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος, προκαλώντας άλμα 3% στις τιμές του αργού, οι οποίες έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους.

Η Σαουδική Αραβία είναι διατεθειμένη να αυξήσει την προσφορά πετρελαίου της

Από την άλλη πλευρά η Σαουδική Αραβία είναι διατεθειμένη να καλύψει την όποια δυνητική απώλεια προσφοράς αργού, αν οι ΗΠΑ τερματίσουν τις εξαιρέσεις που είχαν επιτρέψει σε αγοραστές ιρανικού πετρελαίου, αλλά η χώρα θα αξιολογήσει την επίπτωση στην αγορά πριν αυξήσει την παραγωγή της, δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος στο Reuters. Η πηγή δήλωσε ότι η όποια δράση από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου θα εξαρτηθεί από τη βεβαιότητα της κατάργησης των εξαιρέσεων και της επίπτωσης που θα έχει αυτή στην αγορά πετρελαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.