Πετρέλαιο: Οι γεωπολιτικές εντάσεις πιέζουν τις τιμές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Οι γεωπολιτικές εντάσεις πιέζουν τις τιμές
Το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής εξετάζει ο ΟΠΕΚ.

Πιέσεις στο πετρέλαιο ασκεί το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ και άλλες συνδεδεμένες με το καρτέλ χώρες όπως είναι η Ρωσία (ΟΠΕΚ +) καθώς οι φόβοι μείωσης των αποθεμάτων λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

O εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας και οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας στερούν σημαντικές ποσότητες από την αγορά ενώ ο επικεφαλής της National Oil της Λιβύης προειδοποίησε την Παρασκευή ότι νέες εντάσεις στη Λιβύη θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή στη χώρα.

«Τα ζητήματα της προσφοράς εξακολουθούν να ανησυχούν την αγορά. Ο ηγέτης της Λιβύης ανταρτών Khalifa Haftar μετέφερε τις δυνάμεις πιο κοντά στην Τρίπολη », ανέφερε η ANZ Bank σε σχετικό σημείωμα.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συναντώνται τον Ιούνιο για να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν την πολιτική περικοπών της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ένα μέτρο που υιοθετήθηκε για να μειωθούν οι πλεονασματικές ποσότητες και να δοθεί ώθηση στην τιμή.

Η Σαουδική Αραβία, η ηγέτιδα δύναμη του ΟΠΕΚ δηλώνει πρόθυμη να συνεχίσει με πιο περιορισμένη παραγωγή αλλά πηγές του καρτέλ δήλωσαν ότι η παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί από τον Ιούλιο, αν συνεχιστούν οι διακοπές τροφοδοσίας σε περιοχές με «ανοιχτά μέτωπα».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Anton Siluanov, φέρεται δήλωσε ότι η χώρα του και ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να αποφασίσουν να αυξήσουν την παραγωγή για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτό θα ωθήσει τις τιμές πετρελαίου στα 40 δολάρια το βαρέλι.

Την Δευτέρα, στις 11.38 ώρα Ελλάδος, το αργό καταγράφει πτώση κατά 0,49% στα 63,58 δολάρια και το μπρεντ κατά 0,14% στα 71,45 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider