Πετρέλαιο: Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη επισκιάζουν τον ΟΠΕΚ και τις κυρώσεις

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη επισκιάζουν τον ΟΠΕΚ και τις κυρώσεις
Συνέχιση του μέτρου των περικοπών αποφάσισε ο ΟΠΕΚ.

Οι ανησυχίες για οικονομική ύφεση επισκιάζουν την απόφαση του ΟΠΕΚ και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών για διατήρηση του μέτρου περικοπών εφοδιασμού οδηγώντας τις τιμές του πετρελαίου σε μικρή πτώση τη Δευτέρα.

Έτσι, το μεσημέρι της Δευτέρας (12.20 ώρα Ελλάδος), το αργό διαπραγματεύεται στα 58,25 δολάρια καταγράφοντας πτώση 0,46% και το μπρεντ στα 66,96 δολάρια καταγράφοντας πτώση 0,30%.
Όπως είναι γνωστό, το καρτέλ κατά τη συνεδρίασή του στο Μπακού αποφάσισε να παρατείνει την πολιτική περικοπών στην παραγωγή με στόχο να μειωθούν οι πλεονάζουσες ποσότητες και να δοθεί ώθηση στην τιμή, κάτι το οποίο εν μέρει επιτυγχάνεται και από τις κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι του Ιράν και της Βενεζουέλας.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την τιμή του πετρελαίου είναι η πτώση της ζήτησης λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης. Βασική μας υπόθεση είναι ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2019 ... Μια συγχρονισμένη παγκόσμια επιβράδυνση της ανάπτυξης θα μπορούσε να ωθήσει τη ζήτηση σε επίπεδα κάτω από 1 εκατομμύριο βαρέλια» , δήλωσε τη Δευτέρα η Bernstein Energy.

Παρόλα αυτά, οι τιμές του πετρελαίου έχουν κερδίσει περίπου το ένα τέταρτο από την αρχή του έτους, εν μέσω κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον του Ιράν και της Βενεζουέλας, καθώς ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (OPEC) και οι μη συνδεδεμένοι σύμμαχοι όπως η Ρωσία , γνωστός «ως OPEC +» , αποφάσισαν να μειώσουν την προσφορά κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για να υποστηρίξουν τις τιμές.

Ο ηγέτης του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, δήλωσε την Κυριακή ότι η εξισορρόπηση των πετρελαϊκών αγορών απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα, καθώς τα αποθέματα είναι ακόμη υψηλά.

Η Ρωσία είπε επίσης ότι οι περικοπές στην παραγωγή θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο.

Σημαντικό ρόλο για την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εξακολουθούν να διαδραματίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η ακατέργαστη παραγωγή έχει αυξηθεί κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το προηγούμενο έτος, χάρη στην παραγωγή από σχιστόλιθο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider