Πετρέλαιο: Παραμένουν οι ανησυχίες παρά τις φιλικές διαθέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Παραμένουν οι ανησυχίες παρά τις φιλικές διαθέσεις ΗΠΑ-Κίνας
Αστάθεια στις τιμές προβλέπουν οι αναλυτές για το 2019.

Μικρή πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου το μεσημέρι της Δευτέρας (14.10 ώρα Ελλάδος) καθώς παρά την αισιοδοξία για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Κινας, τα στοιχεία για τις εξαγωγές των ΗΠΑ, η συνεχιζόμενη ανησυχία για την οικονομική ανάπτυξη και οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας περιορίζουν τα κέρδη.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent διαπραγματεύονται στα 66,87 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 0,35% ενώ το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 57,22 δολάρια καταγράφοντας πτώση 0,07%.

O Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε μέσω του λογαριασμού του στο Τwitter κάλεσμα στους παραγωγούς του ΟΠΕΚ να «χαλαρώσουν», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με τις μειώσεις της παραγωγής, καθώς οι τιμές «είναι πολύ υψηλές».

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να καθυστερήσει την αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα οδήγησε τις ευρωπαϊκές μετοχές στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις αρχές Οκτωβρίου.

«Ο κίνδυνος για τις παγκόσμιες αγορές θα έπρεπε να μειωθεί» καθώς ο Πρόεδρος Trump παρατείνει την προθεσμία των εμπορικών συνομιλιών με την Κίνα», δήλωσε στο Reuters ο Harry Tchilinguirian, παγκόσμιος στρατηγικός πετρελαίου στη BNP Paribas στο Λονδίνο. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι παραμένει ο κίνδυνος εφοδιασμού με τις εντάσεις της Βενεζουέλας να αυξάνονται ενώ η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη αρνείται να ξεκινήσει την παραγωγή στην περιοχή El Sharara. Όπως εκτίμησε, οι εκλογές στη Νιγηρία, η οποία αποτελεί κορυφαίο εξαγωγέα, δημιουργούν επίσης ένα αβέβαιο περιβάλλον.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε την Κυριακή ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί ένας ενδεχόμενος εμπορικός πόλεμος με την Κίνα.

Συγκεκριμένα, μέσω του Tweeter ανακοίνωσε ότι θα αναβάλει την ημερομηνία της 1ης Μαρτίου όπου θα επιβάλλονταν υψηλότεροι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα και προσβλέπει σε συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping .

Οι αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν τη Δευτέρα ότι «οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για το πετρέλαιο είναι κάπως ενισχυμένες για τους επόμενους δύο έως τρεις μήνες» ενώ εκτιμούν ότι οι προοπτικές για αργότερα μέσα στο 2019 παρουσιάζονται ασθενέστερες λόγω της αύξησης των αμερικανικών εξαγωγών και της αβεβαιότητας στο οικονομικό, πολιτικό και γεωπολιτικό σκηνικό.

Με πληροφορίες από Reuters, CNBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider