ΟΠΕΚ και ΗΠΑ δίνουν ώθηση στις τιμές του πετρελαίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΠΕΚ και ΗΠΑ δίνουν ώθηση στις τιμές του πετρελαίου
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη.

Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη καθώς ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι μείωσε ουσιαστικά την παραγωγή του, ενώ οι αμερικανικές κυρώσεις έπληξαν τις πετρελαϊκές εξαγωγές της Βενεζουέλας. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου διαπραγματεύονται στα 53,70 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 60 σεντς ή 1,1%. Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, σημειώνουν άνοδο κατά 1,1% ή 69 σεντς στα 63,11 δολάρια το βαρέλι.

Ο Jeffrey Halley, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στο χρηματιστήριο futures OANDA στη Σιγκαπούρη, δήλωσε ότι οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση ότι η Σαουδική Αραβία μείωσε την ημερήσια παραγωγή και τις εξαγωγές της κατά επιπλέον 500.000 βαρέλια ημερησίως .

Ο ΟΠΕΚ όπου η Σαουδική Αραβία κατέχει ηγετική θέση, δήλωσε την Τρίτη ότι είχε μειώσει την παραγωγή του κατά σχεδόν 800.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο.

Τα θέματα εφοδιασμού στη Βενεζουέλα, η οποία αποτελεί ένα ακόμη μέλος του ΟΠΕΚ, ενισχύουν επίσης τις τιμές του πετρελαίου καθώς η χώρα της Νότιας Αμερικής υφίσταται μια πολιτική και οικονομική κρίση, ενώ η Ουάσινγκτον επιβάλει κυρώσεις για εξαγωγές πετρελαίου κατά της κρατικής εταιρείας ενέργειας PDVSA.

Η Βενεζουέλα προσπάθησε να βρει εναλλακτικούς πελάτες, ιδίως στην Ασία, αλλά υπό την πίεση των ΗΠΑ, πολλοί αγοραστές διστάζουν.

«Η παραγωγή πετρελαίου μειώνεται ραγδαία και οι εταιρείες που συνήθως μεταπωλούν αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας δεν έχουν βρει τρόπους να μετριάσουν τις επιπτώσεις των κυρώσεων των ΗΠΑ», ανέφερε η Barclays Bank σε σημείωμα που εκδόθηκε την Τρίτη.

Με πληροφορίες από το Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider