Πετρέλαιο: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας εξακολουθεί να τρομάζει την αγορά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας εξακολουθεί να τρομάζει την αγορά
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή λόγω των εκτιμήσεων για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση. Οι τιμές του αμερικανικού αργού διαπραγματεύονται στα 52,46 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 0,34% ενώ οι τιμές του brent στα 61,56 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 0,11%.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι διαφορές μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας θα παραμείνουν υποσκάπτοντας τις προοπτικές παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν σκοπεύει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σι Τζινπίνγκ πριν από την 1η Μαρτίου, ημερομηνία η οποία έχει οριστεί από τις δύο χώρες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ο Τραμπ απειλεί να αυξήσει τους δασμούς των ΗΠΑ στις κινεζικές εισαγωγές ενώ ένας ακόμη γύρος συνομιλιών έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα στο Πεκίνο.

«Οι τιμές επέστρεψαν στα χαμηλότερα επίπεδα της εβδομάδας καθώς επηρεαζόμενες από τις προοπτικές βραδύτερης ανάπτυξης ... κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των αποθεμάτων», δήλωσε ο Edward Moya, αναλυτής της Oanda.

Παρ’ όλα αυτά οι τιμές συγκρατήθηκαν και δεν υποχώρησαν περισσότερο λόγω της πολιτικής του ΟΠΕΚ και των περικοπών στην παραγωγή, ένα μέτρο το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του έτους.
Στο πλαίσιο αυτών των περικοπών, η Σαουδική Αραβία - ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο και ο de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ - μείωσε την ακαθάριστη παραγωγή της τον Ιανουάριο κατά περίπου 400.000 βαρέλια ημερησίως στα 10,24 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με πηγές του ΟΠΕΚ.

Με πληροφορίες από το Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider