Πετρέλαιο: Τάσεις σταθεροποίησης στις τιμές λόγω ΟΠΕΚ και κυρώσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Τάσεις σταθεροποίησης στις τιμές λόγω ΟΠΕΚ και κυρώσεων
Σε σταθερά επίπεδα κινούνται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα.

Σε σταθερά επίπεδα κινούνται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό κέρδη από την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι περικοπές εφοδιασμού υπό την καθοδήγηση του ΟΠΕΚ και οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας παρείχαν στήριξη στην αγορά.

Ο φόβος για πλεονάζουσες ποσότητες στην αγορά μετριάζεται από τις μειώσεις που καταγράφεται στην παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ καθώς υποχώρησε σημαντικά τον παρά την υποτονική μείωση της παραγωγής από τη Ρωσία, σύμφωνα με έρευνα της Reuters.

Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου τον Ιανουάριο έχασε το στόχο για τις περικοπές παραγωγής, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας το Σάββατο. Η παραγωγή τον περασμένο μήνα υποχώρησε στα 11,38 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αλλά αυτή ήταν κάτω από 35.000 βαρέλια, τα οποία αποτελούν και το επίπεδο πάνω στο οποίο βασίζεται η συμφωνία των χωρών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας για τις περικοπές.

Ομοίως, οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας επηρεάζουν τις διεθνείς τιμές.

Οι κυρώσεις θα περιορίσουν απότομα τις συναλλαγές πετρελαίου μεταξύ της Βενεζουέλας και άλλων χωρών και θα είναι παρόμοιες με εκείνες που επιβλήθηκαν στο Ιράν πέρυσι, ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες μετά από εξέταση των στοιχείων που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών.

«Αν και η παραγωγή της Βενεζουέλας σημείωσε άνοδο τον περασμένο μήνα, οι νέες κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα θα μπορούσαν να μειώσουν το 0,5 με 1% την παγκόσμια προσφορά», δήλωσε ο Vivek Dhar, αναλυτής εμπορευμάτων για την Commonwealth Bank of Australia.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου διαπραγματεύονται στα 55,20 δολάρια το βαρέλι, μειωμένες κατά 6 σεντς από το τελευταίο κλείσιμο.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent καταγράφουν άνοδο 1 σεντ στα 62,76 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider