Πετρέλαιο: Οι κυρώσεις σε Βενεζουέλα και Ιράν δίνουν ώθηση στην τιμή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Οι κυρώσεις σε Βενεζουέλα και Ιράν δίνουν ώθηση στην τιμή
Η αμερικανική πολιτική απέναντι σε Βενεζουέλα, Ιράν και Κίνα επηρεάζει το πετρέλαιο.

Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη λόγω των διαταραχών εφοδιασμού που προκύπτουν από την κρίση στη Βενεζουέλα ενώ οι κυρώσεις κατά του Ιράν συνεχίζουν να έχουν το δικό τους αντίκτυπο στην αγορά.

Την Δευτέρα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε κυρώσεις εξαγωγής έναντι της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA της Βενεζουέλας, περιορίζοντας τις συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών των ΗΠΑ που συνεργάζονται με τη Βενεζουέλα μέσω αγορών αργού πετρελαίου και πωλήσεων εξευγενισμένων προϊόντων.

«Οι κυρώσεις μέχρι στιγμής έχουν αποδιοργανώσει τα εργοστάσια στις ακτές του Κόλπου των Η.Π.Α., οι οποίες αναγκάζονται να αναζητήσουν εναλλακτικές προμήθειες αργού και έχουν εντείνει τις αγορές τους από τον Καναδά», δήλωσε η Vandana Hari από την Vanda Insights. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι εξαγωγές πετρελαίου από το Καναδά θα είναι περιορισμένες λόγω συμφόρησης της χωρητικότητας των αγωγών.

Οι κυρώσεις αποσκοπούν στο να παγώσουν τα έσοδα από τις πωλήσεις της PDVSA κατά περίπου 500.000 βαρέλια ημερησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρόλο που η κίνηση ώθησε ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου, οι αγορές εμφανίστηκαν σχετικά χαλαρές, καθώς οι κυρώσεις επηρέασαν μόνο την προσφορά της Βενεζουέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι όγκοι των εξαγωγών (της Βενεζουέλας) δεν θα εξαλειφθούν από την αγορά, αλλά θα διοχετευθούν σε άλλες χώρες», δήλωσε η Paola Rodriguez-Masiu, αναλυτής της συμβουλευτικής Rystad Energy.

Άλλοι αναλυτές επεσήμαναν επίσης την οικονομική αδυναμία ως αντίκτυπο στις ανησυχίες από την πλευρά της προσφοράς, όπως η εθελοντική συγκράτηση του εφοδιασμού από τον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ) με στόχο την ενίσχυση της αγοράς.

Η πολιτική κρίση της Βενεζουέλας καθώς και η υποχρέωση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή θα έπρεπε να ενισχύσει το αργό πετρέλαιο, αλλά η αντίστροφη κατεύθυνση που ακολουθήθηκε το προηγούμενο διάστημα οφείλεται στις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, ιδιαίτερα εκείνη της Κίνας, εκτιμούν διεθνείς αναλυτές.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και η κατανάλωση καυσίμων αναμένεται να επιβραδυνθούν φέτος μέσα σε μια εμπορική διαμάχη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο.

Οι αξιωματούχοι από την Ουάσινγκτον και το Πεκίνο πρόκειται να ξεκινήσουν νέο γύρο εμπορικών συνομιλιών την Τετάρτη εν μέσω διαφορών ως προς τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις από το Πεκίνο που θα δυσχεράνουν την επίτευξη συμφωνίας πριν από την αύξηση των δασμών στις ΗΠΑ στις 2 Μαρτίου, δεν επιτυγχάνεται συμφωνία.

«Το αποτέλεσμα των συναντήσεων θα είναι ο βασικός παράγοντας διαμόρφωσής του αισθήματος στις αγορές πετρελαίου», εκτιμούν οι αναλυτές.

Πάντως την Τετάρτη, οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου διαπραγματεύονται στα 53,86 δολάρια το βαρέλι αυξημένες κατά 0,55% και οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent σημειώνουν άνοδο κατά 0,66% και διαμορφώνονται στα 61,98 δολάρια το βαρέλι.

Με πληροφορίες από το CNBC

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider