Οι διεθνείς αγορές μπροστά στο μεγάλο σταυροδρόμι μετά το «ράλι»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι διεθνείς αγορές μπροστά στο μεγάλο σταυροδρόμι μετά το «ράλι»
Ο φόβος στους επενδυτές παραμένει σύμφωνα με αναλυτές, ενώ κρίσιμο αναμένεται το επόμενο διάστημα μετά και την υπερβολική αντίδραση των αγορών.

Μπορεί οι αγορές να κατέγραψαν ένα ισχυρό «ράλι» μετά την σημαντική ανακοίνωση των Pfizer/BioNTech για το εμβόλιο του κορονοϊού, ωστόσο το τοπίο παραμένει μάλλον ζοφερό σύμφωνα με τον δείκτη U.S. Crash Confidence.

Έτσι σε έρευνα, που συμμετείχαν επενδυτές, ρωτήθηκαν σχετικά με το αν θα υπάρξει μια νέα ισχυρή διόρθωση στη Wall Street ανάλογη αυτής της 28ης Οκτωβρίου του 1929 ή της 19ης Οκτωβρίου του 1987, τους επόμενους έξι μήνες, συμπεριλαμβανομένου ενός κραχ σε άλλα διεθνή χρηματιστήρια που θα περάσει και στις ΗΠΑ. Με βάση λοιπόν το δείκτη Crash Confidence, που διαμορφώνεται από το ποσοστό των ερωτηθέντων, η πιθανότητα είναι αυστηρά μικρότερη από 10%, αγγίζονται τα ιστορικά χαμηλά.

Ωστόσο ο Ρόμπερ Σίλερ, νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής του Yale, σημείωσε στους New York Times, πως «η κρίση του κορονοϊού και οι αμερικανικές εκλογές οδήγησαν το φόβο για ένα ισχυρό κραχ στις αγορές στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και πολλά χρόνια. Ταυτόχρονα, οι μετοχές διαπραγματεύονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτός ο συνδυασμός δεν συνεπάγεται φυσικά πως θα υπάρξει μια ισχυρή διόρθωση, αλλά υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος για μία, είναι σχετικά υψηλός. Γιαυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

insider

 

Αντιθέτως o J.C. Parets μέσω του blog All Star Charts διατηρεί μια διαφορετική άποψη. «Όποτε είχαμε φτάσει κοντά σε αυτά τα επίπεδα στο Crash Confidence, όχι μόνο δεν υπήρξαν σημαντικές διορθώσεις, αλλά ήταν πραγματικά ιστορικές ευκαιρίες για αγορά στα χρηματιστήρια», ανέφερε ο Parets. «Νομίζω ότι σήμερα δεν είναι κάτι το διαφορετικό. Στην πραγματικότητα, ο Parets, ακολουθώντας μια αντιφατική προσέγγιση, λέει ότι δεν ήταν ποτέ πιο σίγουρος ότι οι επενδυτές κάνουν λάθος ότι έρχεται μια καταιγίδα, φορτώνοντας έτσι σε μετοχές.

«Το αποτέλεσμα του εμβολίου δημιουργεί ξεκάθαρα τις ελπίδες για μια επιστροφή στην κανονικότητα και ενώ αυτό είναι εξαιρετικά θετικό για τις αγορές και τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας εξακολουθεί να γίνεται αισθητός σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Laith Khalaf, αναλυτής της AJ Bell. «Συχνά η πρώτη αντίδραση των αγορών σε μεγάλα γεγονότα, θετικά ή αρνητικά, είναι υπερβολική, και μετριάζεται με την πάροδο του χρόνου», τόνισε ο Khalaf.

Σχολιάζοντας την αρνητικό κλείσιμο του Nasdaq (-1,53%)ο Khalaf ανέφερε πως «είναι κάπως αναμενόμενο με βάση τα τελευταία calls, με τους επενδυτές βρίσκουν αξία, στρεφόμενοι προς τα κυκλικά assets τα οποία θα μπορούσαν να «λάμψουν» καθώς τα οικονομικά δεδομένα βελτιώνονται. Παράλληλα, μπορεί να υπάρξει ακόμη μια θετική μακροπρόθεσμη τάση για την τεχνολογία, αλλά δεν αναμένεται να ξεπεράσει την υπόλοιπη αγορά όπως είχε συμβεί τον Μάρτιο».

Πώς έκλεισαν οι αγορές τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα ο Dow Jones έκλεισε στο 2,95% από το 4,72% που έφτασε ενδοσυνεδριακά στις 29.157 μονάδες κερδίζοντας πάνω από 800 μονάδες, ο S&P 500 στο 1,17% στις 3.550 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες στο 1,53% στις 11.713 μονάδες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστηρία, ο DAX σημείωσε κέρδη 5,18%, στη Γαλλία ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 7,59%, ο FTSE100 στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 4,67%, το Χρηματιστήριο του Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 5,43% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 3,98%. Με «άλμα» άνω του 11% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, καθώς το θετικό «κοκτέιλ» εξελίξεων επανέφερε δυναμικά τους αγοραστές στο ταμπλό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider