Νέο «ράλι» στο Χρηματιστήριο με ΟΤΕ, Coca Cola και τράπεζες σε θέση «οδηγού»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο «ράλι» στο Χρηματιστήριο με ΟΤΕ, Coca Cola και τράπεζες σε θέση «οδηγού»
Νέα άνοδος για το Χρηματιστήριο. Δεν επηρεάζεται από την κίνηση των διεθνών αγορών.

Τελευταία ενημέρωση 14:15

Με μια θετική προδιάθεση ως προς τα εταιρικά αποτελέσματα που έπονται αλλά και στο χορό των deals κινείται το Χρηματιστήριο, συνεχίζοντας να καταγράφει μια σημαντική υπεραπόδοση έναντι των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Είναι γεγονός ότι από τον Οκτώβριο του 2022 το ελληνικό χρηματιστήριο έχει πραγματοποιήσει μια σπουδαία ανοδική κίνηση. Πιο συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης σε διάστημα 4 μηνών αναρριχήθηκε 250 μονάδες υψηλότερα, από τις 783 μονάδες στις 1041 που βρίσκεται σήμερα με απόδοση 32,95%. Το ερώτημα πολλών (μικρό) επενδυτών είναι, για πόσο μπορεί να συνεχίσει αυτό το ράλι, μέχρι ποιες τιμές μπορεί να ανέβει ο ΓΔ και πότε θα διορθώσει, ώστε να επανατοποθετηθούν; Η ανάλυση των περισσοτέρων (μικρό) επενδυτών είναι εφήμερη, εξετάζουν που είναι σήμερα η τιμή ώστε να προβλέψουν το που θα πάει αύριο, όπως αναφέρει ο τεχνικός αναλυτής Αντώνης Κοφινάκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο σενάριο είναι μια ισχυρή ανοδική αντίδραση με δομή 3 κυμάτων (Α-Β-C). Η ανοδική αντίδραση διορθώνει την πτώση των προηγούμενων 5 κυμάτων και προσεγγίζει (τουλάχιστον) το 38,2% του εργαλείου Fibonacci Retracement. Στην περίπτωση του ΓΔ το 38,2% του Fibonacci Retracement βρίσκεται στις 2302 μονάδες.

Το δεύτερο σενάριο είναι η αντιστροφή της τάσης. Δηλαδή μετά από 5 κύματα καθοδικά, να ξεκινήσει μια νέα κίνηση με 5 κύματα ανοδικά. Συνεπώς από τον Φεβρουάριο του 2016 να έχει ξεκινήσει η αντιστροφή τάσης. Η αντιστροφή τάσης σημαίνει ότι η νέα ανοδική τάση θα έχει δομή 5 κυμάτων και ότι θα ξεπεράσει η τιμή τα προηγούμενα υψηλά (5.346 μονάδες).

Παράλληλα, μετά από 9,5 έτη συνεχόμενης πτώσης και φυγής κεφαλαίων (2007-2016) εισέρχεται σε ένα χρονικό διάστημα 6 ετών, με κυρίαρχο αίσθημα την αναζήτηση κατεύθυνσης και ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Το δεύτερο εξάμηνο του 2022 ο ΓΔ διαφοροποιείται από τα ξένα χρηματιστήρια και σημειώνει υψηλά οκταετίας. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι έχουμε βγει από το στενό εύρος τιμών (range) της τελευταίας εξαετίας, επίσης ότι υπάρχει αλλαγή πολικότητας και ότι βρισκόμαστε σε μακροχρόνια ανοδική τάση και πιο συγκεκριμένα ότι βρισκόμαστε στα υποκύματα ενός μεγάλου ανοδικού κύματος τρία.

Πέρα από τα τεχνικά σημεία της εγχώριας αγοράς, η τάση που θα ακολουθήσουν οι μεγάλες διεθνείς αγορές αναμένεται δώσει κατεύθυνση και στα ενδότερα, με τις προειδοποιήσεις από τους αναλυτές για μια πιθανή ισχυρή διόρθωση -έξωθεν- να κλιμακώνονται.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ συνέχισε να επαναλαμβάνει τα «γνωστά» της FOMC, ότι δηλαδή απαιτούνται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να περιοριστεί ο πληθωρισμός και ότι η πολιτική της Fed θα πρέπει να παραμείνει αυστηρή για κάποιο χρονικό διάστημα. Ενώ αναφέρθηκε ευθέως στην έκθεση της περασμένης εβδομάδας, είπε ότι «η έκθεση σας δείχνει γιατί πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι μια διαδικασία που απαιτεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα...η αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά ισχυρή».

Περνώντας στο ταμπλό του ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται εκ νέου σήμερα φτάνοντας στις 1.057,22 μονάδες (+1,56%) με τον τζίρο στα 64,4 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 1,54% στις 2.570 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,95% στις 816,18 μονάδες.

Να σημειωθεί πως ο ΚΜΟ 200 βρίσκεται στις 878 μονάδες, με σημεία στήριξης τις 1033 και τις 998 μονάδες και σημεία αντίστασης τις 1108 και 1197 μονάδες.

Επιμέρους στις τράπεζες, η Alpha Bank καταγράφει κέρδη 2,78% στα 1,2765 ευρώ, η ΕΤΕ κινείται πέριξ των 4,587 ευρώ (+2,62%), η Eurobank σημειώνει άνοδο 0,84% στα 1,327 ευρώ, με την Πειραιώς στο 1,88% και στα 2,037 ευρώ.

Παράλληλα, ο ΟΤΕ καταγράφει ράλι 3,85% φτάνοντας στα 15,37 ευρώ, με την ΕΕΕ να ακολουθεί με κέρδη 1,88% στα 22,19 ευρώ.

Στο 1,47% η ΔΕΗ και 2,25% η Viohalco, ενώ ήπια ανοδικά συνεχίζουν Μυτιληναίος, Lamda.

Κέρδη για τα διυλιστήρια αλλά και για Intrakat, Intralot, Titan, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Αγοραστές επίσης σε ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ και Τιτάν. Νέο ράλι για τη μετοχή της Intracom στο 3,7%, με την Attica Bank στο 1,14%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Από ελεγκτικό «κόσκινο» 2.500 υποθέσεις αγοραπωλησιών, γονικών παροχών, κληρονομιών

Πάνω από 800.000 ευρώ σήκωσε η ελληνική startup Billys - Η επόμενη ημέρα στη διαχείριση κοινοχρήστων

Goldman Sachs: Πώς οι κινήσεις της ΕΚΤ στα επιτόκια «χτυπούν» το ευρωπαϊκό real estate

gazzetta
gazzetta reader insider insider