Χρηματιστήριο: Στα σημεία υπερτερούν οι αγοραστές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Στα σημεία υπερτερούν οι αγοραστές
Χαμηλού εύρους κίνηση στο Χρηματίστηριο. Σε αναζήτηση κατεύθυνσης με οριακές μεταβολές.

Τελευταία ενημέρωση 15:00

Προσηλωμένη στον τραπεζικό κλάδο παραμένει η εγχώρια αγορά, αναμένοντας μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την πιθανή λήψη μέτρων για την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.

Σε ανάλυσή της η Axia Ventures, εστίασε στις πιθανές επιπτώσεις από το πλαίσιο δράσεων που θα πρέπει να αναλάβουν οι ελληνικές τράπεζες για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν μια σειρά μέτρων όπως: 1) στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών μέσω μεγαλύτερων προθεσμιών αποπληρωμής ή εφαρμογής χαμηλότερων επιτοκίων, χωρίς επιβάρυνση του κράτους, 2) αύξηση της δυνατότητας έγκρισης των εξωδικαστικών συμβιβασμών, 3) αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των περιθωρίων νέων δανείων και 4) μείωση των προμηθειών και τελών στις συναλλαγές.

Μένοντας στις τράπεζες, ο Ολλανδός Henry Holterman είναι, επί της ουσίας πλέον, ο ισχυρότερος ιδιώτης μέτοχος της Alpha Bank καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας προς το Χρηματιστήριο, το ποσοστό που κατέχει το family office του John Paulson υποχώρησε κάτω από το 5%. Το δε ποσοστό που ελέγχει ο Holterman εκτιμάται πλέον από την αγορά σε άνω του 6%.

Παράλληλα, το Χρηματιστήριο δείχνει να χωνεύει τις θετικές εξελίξεις σχετικά με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα για τον κορονοϊό. Ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 863 μονάδες. Σημεία στήριξης 891 και 862 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 922 και 971 μονάδες.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank αναφέρουν πως «πριν φτάσουμε στο 2023, θα πρέπει να επιβιώσουμε στο 2022. Το Santa Claus rally έχει δεχθεί έντονες πιέσεις, καθώς χθες το βράδυ συνεχίστηκε ένα σερί τεσσάρων διαδοχικών απωλειών για τον S&P 500 (-1,44%) και επτά πτωτικές συνεδρίες στις οκτώ. Στην πραγματικότητα, οι πιο πρόσφατες κινήσεις για τον S&P σημαίνουν ότι τώρα έχει ξετυλίξει το σύνολο του ράλι μετά την ομιλία του προέδρου της Fed Powell την περασμένη εβδομάδα, κάτι που είναι λογικό σε ένα επίπεδο δεδομένου ότι στην πραγματικότητα δεν είπε κάτι ιδιαίτερα νέο. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει μεγάλη ροή ειδήσεων, με τις αγορές να εξακολουθούν να βρίσκονται σε ένα μοτίβο διατήρησης ενόψει του ημερολογίου γεγονότων της επόμενης εβδομάδας, το οποίο περιλαμβάνει την ανακοίνωση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ καθώς και τις αποφάσεις της Fed και της ΕΚΤ».

Την Τετάρτη, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ ενισχύεται οριακά κατά 0,26% στις 906,47 μονάδες με τον τζίρο στα 48 εκατ. ευρώ. Άνοδος 0,24% για τον FTSE 25 στις 2.196,02 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός καταγράφει οριακή άνοδο 0,27% πέριξ των 617,63 μονάδων.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank υποχωρεί κατά 0,29% στα 0,976 ευρώ, η ΕΤΕ υποχωρεί οριακά κατά 0,30% στα 3,689 ευρώ, η Eurobank από την άλλη ενισχύεται κατά 0,79% στα 1,015 ευρώ και η Πειραιώς καταγράφει άνοδο 1,41% στα 1,298 ευρώ.

Τα 20 ευρώ πατάει εκ νέου η Τέρνα Ενεργειακή με κέρδη 1,81%, ενώ ήπια κέρδη καταγράφει επίσης ο ΟΤΕ, η Lamda, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Viohalco και η ΜΟΗ.

Στο 0,54% και στα 18,59 ευρώ κινείται η Μυτιληναίος, ενώ τα ΕΛΠΕ πατούν γκάζι κατά 2,77% στα 7,41 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δεσμεύονται έως 18 μήνες τραπεζικοί λογαριασμοί και θυρίδες για «μαύρο χρήμα»

Προ των πυλών το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» – Ποια άλλα προγράμματα «τρέχουν»

Παγκρήτια: To fit & proper των νέων μετόχων δρομολογεί τις εξελίξεις – Δεν έχει «πεθάνει» το deal με Χανίων 

gazzetta
gazzetta reader insider insider