Το πετρέλαιο «έχασε» τα 80 δολάρια λόγω του πλαφόν της ΕΕ και πριν τον ΟΠΕΚ+

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πετρέλαιο «έχασε» τα 80 δολάρια λόγω του πλαφόν της ΕΕ και πριν τον ΟΠΕΚ+
Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Ιανουαρίου, υποχώρησαν 1,5% ή 1,24 δολάρια στα 79,98 δολάρια ανά βαρέλι.

Ισχυρές απώλειες για την Παρασκευή σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, με τον «μαύρο χρυσό» να δοκιμάζεται από το πλαφόν της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο ενόψει και των αποφάσεων από τον ΟΠΕΚ+.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε τη συμφωνία μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πλαφόν 60 δολαρίων ανά βαρέλι στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Σύμφωνα με το deal, το πλαφόν θα τίθεται υπό εξέταση από τις ευρωπαϊκές αρχές ανά δύο μήνες, ούτως ώστε να αξιολογούνται οι επιπτώσεις αυτού στην αγορά, ωστόσο θα πρέπει να είναι «τουλάχιστον 5% κάτω της μέσης τιμής της αγοράς».

Ακόμα, με ενδιαφέρον αναμένονται τα όσο θα συζητήσουν τα μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοι τους (ΟΠΕΚ+) την Κυριακή. Πηγές εκτιμούν ότι ο οργανισμός θα μπορούσε να κάνει άλλη μια μείωση της παραγωγής την Κυριακή, τη δεύτερη μετά από εκείνη που αποφασίστηκε ένα μήνα νωρίτερα ύψους 2 εκατ. βαρελιών την ημέρα, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές γύρω από το επίπεδο των 90 δολαρίων.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Ιανουαρίου, υποχώρησαν 1,5% ή 1,24 δολάρια στα 79,98 δολάρια ανά βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας, κατέγραψε κέρδη κοντά στο 5%

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Φεβρουαρίου, το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) υποχωρούν 1,21% ή 1,05 δολάρια στα 85.88 δολάρια ανά βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας, κατέγραψε κέρδη κοντά στο 2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider