Ευκαιρία εισόδου στις ευρωπαϊκές αγορές ή περισσότερος «πόνος»; - Τι απαντά η Société Générale

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευκαιρία εισόδου στις ευρωπαϊκές αγορές ή περισσότερος «πόνος»; - Τι απαντά η Société Générale
Ευκαιρία εισόδου στις ευρωπαϊκές μετοχές ή περισσότερος «πόνος»; Ποια η οπτική της Société Générale.

Σε νέο χαμηλό κοντά στις 380 μονάδες έφτασε ο Stoxx 600, με τον δείκτη αποτίμησης P/E για τους επόμενους δώδεκα μήνες να διαμορφώνεται στο 10,4x, ήτοι ένα επίπεδο που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού (χαμηλό στις 18 Μαρτίου του 2020 στο 10,3x).

Επομένως, θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί εάν τα τρέχοντα επίπεδα αποτελούν ένα καλό σημείο εισόδου στις ευρωπαϊκές αγορές, όπως αναφέρει ο Kevin Redureau, επικεφαλής στρατηγικής για τις ευρωπαϊκές αγορές της Société Générale. Στην πραγματικότητα, η σχέση μεταξύ της αποτίμησης και της μελλοντικής απόδοσης δεν είναι τόσο ξεκάθαρη με την πάροδο του χρόνου. Από το 1990, ο Stoxx 600 έχει προσφέρει μια μέση θετική απόδοση σε ένα εύρος δώδεκα μηνών (στο 71% της χρονικής διάρκειας), της τάξεως του 10%, συμπεριλαμβανομένων των καθαρών μερισμάτων.

Societe Generale

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Redureau, η ιστορική τάση δείχνει ότι οι αποτιμήσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία όταν φτάνουν σε ακραία επίπεδα. Για τον Stoxx 600 όταν ο δείκτης αποτίμησης Ρ/Ε των επόμενων δώδεκα μηνών (12m fwd P/E) βρίσκεται χαμηλότερα από το 10x, έχει ως αποτέλεσμα, με μια πιθανότητα της τάξεως του 82%, να σημειωθεί μια θετική απόδοση κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες, με μια μέση απόδοση του 18%. Για να φτάσει σε αυτό το ελκυστικό σημείο εισόδου, ο Stoxx 600 θα έπρεπε να υποχωρήσει κατά 5%.

Αυτό έχει σημασία, καθώς όταν ο Stoxx 600 διαπραγματεύεται μεταξύ 10x και 11x, η απόδοσή του κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες ήταν ιστορικά πολύ χαμηλότερη από το μέσο όρο (πιθανότητα 53%, μέση απόδοση μόλις 1%). Μια περαιτέρω διόρθωση 5% θα έφερνε το Stoxx 600 στις 360 μονάδες, ένα επίπεδο που όρισε η Société Générale στo outlook για το τέταρτο τρίμηνο του έτους ως τον «bear» στόχο για το τέλος του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο «τσεκούρι» από Goldman Sachs στην τιμή στόχο του Χρηματιστηρίου

Αντικρουόμενα μηνύματα από Goldman Sachs - JP Morgan για τις μετοχές - Συνέχεια στην πτώση ή ευκαιρίες εισόδου

gazzetta
gazzetta reader insider insider