Αντιδρά η Wall Street μετά το 6ήμερο αρνητικό σερί - Κέρδη 2% για S&P 500 και Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντιδρά η Wall Street μετά το 6ήμερο αρνητικό σερί - Κέρδη 2% για S&P 500 και Nasdaq
Στο «πράσινο» οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες που ψάχνουν αντίδραση από τις απώλειες των προηγούμενων ημερών.

Τελευταία ενημέρωση 22:25

Η Wall Street διαπραγματεύεται σε «βαθύ πράσινο» έδαφος την Τετάρτη μετά την αιφνιδιαστική παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ), με το σχέδιο αγοράς ομολόγων για το φρενάρισμα της πτώσης της στερλίνας και φαίνεται πως γλυτώνει τον κίνδυνο ενός αρνητικού σερί απωλειών μίας εβδομάδας.

H BoΕ αναφέρει πως θα ξεκινήσει τις αγορές από σήμερα, 28 Σεπτεμβρίου, έως και τις 14 Οκτωβρίου, προσθέτοντας πως η κίνηση γίνεται για να «αποκατασταθούν στην κανονικότητα οι συνθήκες των αγορών».

«Εάν η δυσλειτουργία στις αγορές συνεχιστεί, θα μπορούσε να αυξηθεί το ρίσκο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό θα οδηγούσε σε μια ανεπιθύμητη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και σε μείωση των πιστωτικών ροών στην πραγματική οικονομία» υποστηρίζει η τράπεζα.

Ο Dow Jones βρίσκεται στο «κόκκινο» το τελευταίο διάστημα και προσπαθεί να παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψης όπως και ο S&P 500 που εδώ και 48 ώρες έχουν σημειώσει δύο διαδοχικά χαμηλά έτους, με μόνο τον Nasdaq να διατηρείται σε θετικό έδαφος.

Η κίνηση των δεικτών

Ωστόσο, στο άνοιγμα της Τετάρτης παρά την έντονη μεταβλητότητα και τις οριακές διακυμάνσεις στην αρχή, η παρέμβαση της BoE «πρασίνισε» τους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες, και με την ώρα τα κέρδη διευρύνθηκαν σημαντικά.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones κερδίζει 1,90% ή 552 μονάδες στις 29.687 μονάδες ενώ ο S&Ρ 500 ενισχύεται 2,01% στις 3.720 μονάδες καιο τεχνολογικός Nasdaq ισχυροποιείται 2,02% ή 218 μονάδες στις 11.048 μονάδες.

H μετοχή της Apple καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν το 1,5% στις συναλλαγές του αμερικανικού χρηματιστηρίου, στον απόηχο των δημοσιευμάτων πως ο τεχνολογικός κολοσσός δεν σκοπεύει να ενισχύσει την παραγωγή των νέων iPhone 14 εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης.

Σύμφωνα με το CNBC, οι απώλειες της μετοχής της Apple συμπαρασύρουν σε αρνητικό έδαφος και τους τίτλους εισηγμένων που συνδέονται με την παραγωγή των iPhones, με την TSM να χάνει 2,3%, ενώ η μετοχή της Foxconn (που κατασκευάζει τις συσκευές) υποχωρεί κατά 2,9%.

Τα ομόλογα δελέασαν τους επενδυτές τον τελευταίο καιρό, οι οποίοι ανησυχούν ότι η αποφασιστικότητα της Fed να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό θα συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού, βλάπτοντας την οικονομία και τα εταιρικά κέρδη.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ επέστρεψε τα αρχικά κέρδη μετά την βρετανική ανακοίνωση και διαπραγματεύεται στο 3,82%, ενώ νωρίτερα ξεπέρασε το 4% για πρώτη φορά από το 2008.

Mάκρο

Συρρίκνωση κατέγραψαν οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο, καθώς μειώθηκαν 2% έναντι συρρίκνωσης 0,6% τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια συρρίκνωση κατά 1,5%.

Σημειώνεται πως οι πωλήσεις καταγράφουν συρρίκνωση για 9 στους 10 τελευταίους μήνες, σύμφωνα με το MarketWatch.

Παράλληλα, συρρικνώθηκε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 87,3 δισ. δολάρια έναντι 90,2 δισ. δολαρίων που ήταν τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στα 89 δισ. δολάρια.

Πρόκειται για τον 5ο συνεχόμενο συρρίκνωσης του ελλείμματος, μετέδωσε το MarketWatch. Οι εξαγωγές από τις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στα 179,8 δισ. δολάρια, κατά 1,7 δισ. δολάρια λιγότερες από τον Ιούλιο. Οι εισαγωγές στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στα 267,1 δισ. δολάρια, κατά 4,6 δισ. δολάρια λιγότερες από τον Ιούλιο.

Επίσης, η ζήτηση στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ υποχώρησε 3,7% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα λόγω των αυξημένων επιτοκίων που ανακοίνωσε η Fed σε συνδυασμό με την έντονη αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά κατοικίας.

Μετά από ένα περίεργo rebound την προηγούμενη εβδομάδα, οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση μειώθηκαν κατά 11% την τρέχουσα εβδομάδα και ήταν 84% χαμηλότερες από το ίδιο διάστημα συγκριτικά με έναν χρόνο πριν. Τώρα βρίσκονται σε χαμηλό 22 ετών, επειδή υπάρχουν πολύ λίγοι που μπορούν να επωφεληθούν από τα τα σημερινά υψηλότερα επιτόκια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider