Σε χαμηλά εννέα μηνών το πετρέλαιο - Κάτω από τα 85 δολάρια το Brent

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε χαμηλά εννέα μηνών το πετρέλαιο - Κάτω από τα 85 δολάρια το Brent
Απώλειες άνω του 2% για τον «μαύρο χρυσό» καθώς οι φόβοι για ύφεση πληθαίνουν.

«Βουτιά» 2,5% κατέγραψαν τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, λόγω των ασταθών εμπορικών συναλλαγών ενώ το δολάριο ενισχύεται με τους επενδυτές να αναμένουν λεπτομέρειες για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Το Brent έπεσε κάτω από τα 85 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, καθώς οι φόβοι για ύφεση πληθαίνουν μετά και την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου στις αγορές.

Ειδικότερα, το Brent Νοεμβρίου υποχώρησε 2,1% στα 84,32 δολάρια το βαρέλι -χαμηλό εννέα μηνών- ενώ το West Texas Intermediate διολίσθησε 2,5% για να διαπραγματευτεί στα 76,97 δολάρια το βαρέλι, τιμή που παρατηρήθηκε τελευταία φορά στις 3 Ιανουαρίου.

Το δολάριο ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε υψηλό που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2002 τη Δευτέρα, μειώνοντας τη ζήτηση για πετρέλαιο, ενώ η στερλίνα κατρακύλησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

«Είναι δύσκολο για οποιονδήποτε να αναμένει ότι το πετρέλαιο θα ανακάμψει μετά από ένα τόσο ακριβό δολάριο», δήλωσε ο Μπομπ Γιάγκερ, διευθυντής συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στη Mizuho.

«Οι παγκόσμιοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι και οι φόβοι ενεργειακής φτώχειας σε όλη την Ευρώπη συνεχίζουν να υποστηρίζουν το δολάριο των ΗΠΑ, καθιστώντας το πετρέλαιο ακόμη ακριβότερο στις ευρωπαϊκές αγορές που ήδη αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό και οδηγώντας σε περαιτέρω επιδείνωση των προοπτικών ζήτησης πετρελαίου», σχολίασε ο Τρόι Βίνσεντ, ανώτερος αναλυτής αγοράς της DTN.

Την ίδια στιγμή, η κλιμάκωση στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, έπληξε επίσης την αγορά πετρελαίου, ενώ οι χώρες της G7 επεξεργάζονται σχέδιο για πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου της Μόσχας, κάτι που τα κράτη - μέλη της ΕΕ φαίνεται πως βάζουν στον «πάγο» σύμφωνα με το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε νέα χαμηλά 2,5 ετών ο χρυσός

Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές μετά την καταβαράθρωση της στερλίνας

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα αυξάνονται «για αρκετές συνεδριάσεις»

gazzetta
gazzetta reader insider insider