Θετικό γύρισμα στο ΧΑ - Ποιες μετοχές σπρώχνουν την αγορά προς τις 900 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικό γύρισμα στο ΧΑ - Ποιες μετοχές σπρώχνουν την αγορά προς τις 900 μονάδες
Κέρδη για τον όμιλο ΤΕΡΝΑ αλλά και για τις τράπεζες μετά το σήμα της HSBC.

Τελευταία ενημέρωση 15:20

Υψηλότερα από τις 890 μονάδες κινείται πλέον το Χρηματιστήριο ευθυγραμμιζόμενο με την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών και εν μέσω ενός νευρικού κλίματος που επικρατεί στη Wall Street μετά το σήμα της Fed.

Στην ανακοίνωση της Fed αναφέρεται πως η τράπεζα δεν θα σταματήσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, αλλά προστίθεται πως κατά την άποψη ορισμένων μελών της Fed μόλις η άνοδος των επιτοκίων αρχίσει να αποτυπώνεται στη μείωση του πληθωρισμού, τότε θα μπορεί να μειωθεί ο ρυθμός στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. Τα μέλη της FOMC «έκριναν πως πιθανά να είναι πρέπον να χαλαρώσει ο ρυθμός αύξησης στην επιτοκιακή πολιτική σε κάποιο σημείο, κρίνοντας από τις επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και στον πληθωρισμό» σημειώνεται σχετικά.

Από την άλλη, την πεποίθηση πως οι προοπτικές για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης δεν έχουν βελτιωθεί μετά την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο εκ μέρους της ΕΚΤ εξέφρασε η Ισαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τασσόμενη υπέρ μιας ακόμα μεγάλης αύξησης των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ακόμα και αν αυτό το σενάριο επιτείνει τους κινδύνους για επιστροφή της οικονομίας της Ευρωζώνης σε ύφεση.

Τα μηνύματα αυτά αναμένεται να ληφθούν ιδιαίτερα αρνητικά από τις αγορές και δη τις ευρωπαϊκές οι οποίες δείχνουν να αγνοούν τόσο την πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ιταλία, βαδίζοντας προς τις κάλπες, όσο και την ενεργειακή κρίση που θα ενταθεί κατά τους επόμενους μήνες.

Το Χρηματιστήριο έδειξε το τελευταίο διάστημα να παίρνει πίσω κάποια από τα κέρδη που έχασε το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο η ευθυγράμμιση σε κάποιο βαθμό με τις ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να παίξει το ρόλο της και σε αυτή τη βάση σίγουρα θα χρειαστεί προσοχή από τους επενδυτές και διακράτηση της ρευστότητας.

Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 στις 867,45 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 882 και 840 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 900 και 918 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης γυρνάει πλέον θετικά με άνοδο 0,20% στις 896,20 μονάδες με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα, ήτοι στα 23,16 εκατ. ευρώ. Άνοδο 0,25% για τον FTSE 25 στις 2.170,11 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραποδίδει κατά 0,57% στις 589,60 μονάδες.

Μετά την υπεραπόδοση των τραπεζών, και την όποια αρχική κατοχύρωση κερδών από μερίδα επενδυτών, η Alpha να σημειώνει άνοδο 1,53%, η Eurobank κινείται οριακά κατά 0,02%, η Πειραιώς στο +1% και η ΕΤΕ υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,2%. Καταλύτης αποδεικνύεται το νέο σήμα που έστειλε η HSBC.

«Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες μας εξέπληξαν με την ισχυρότερη αύξηση των δανειοδοτήσεων, το ταχύτερο repricing των τίτλων στα βιβλία τους και τα ισχυρά έσοδα από προμήθειες του δευτέρου τριμήνου», όπως αναφέρει ο Cihan Saraoglu, αρμόδιος αναλυτής της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο θετικός αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων στις αποδόσεις των δανείων δεν έχει ακόμη αρχίσει. Επιπλέον, υπήρξε μια σωστή διαχείριση ως προς τα λειτουργικά κόστη ενώ δεν υπήρχαν πρώιμα σημάδια επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού τους. Υπό αυτό το πρίσμα, η HSBC προχωρά σε ενημέρωση των εκτιμήσεών της ώστε να αντικατοπτρίζουν τις αισιόδοξες τάσεις στα έσοδα και αυξάνει τις προβλέψεις της για την κερδοφορία αυτών για το 2022 - 2024 κατά 11% - 10% - 11% κατά μέσο όρο, με το βιώσιμο επίπεδο ROTE να αυξάνεται κατά 50 μονάδες βάσης στο 8,2%.

Έντονη διαφοροποίηση μεταξύ των blue chips από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Τέρνα Ενεργειακή με κέρδη 1,95% και 1,71% αντίστοιχα, ενώ και η Viohalco κινείται στο +1,71% και η Coca Cola βρίσκει αγοραστές καταγράφοντας κέρδη 0,95%.

Απώλειες άνω του 1% για Ελλάκτωρ, Titan, Μυτιληναίο και κοντά στο 2% για τη ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Bullish» για τις ελληνικές τράπεζες η HSBC - Αυξάνει τις τιμές στόχους - Γιατί προτιμά Eurobank, Πειραιώς

gazzetta
gazzetta reader insider insider