Με ήπια άνοδο αντιδρούν οι ευρωαγορές στα πρακτικά της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με ήπια άνοδο αντιδρούν οι ευρωαγορές στα πρακτικά της Fed
Μικτά πρόσημα και οριακές διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Mε απώλειες έκλεισε οι ασιατικές αγορές.

Τελευταία ενημέρωση 14.51

Μικρά κέρδη αλλά και έντονη επιφυλακτικότητα καταγράφονται την Πέμπτη στις συνεδριάσεις των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν το σκεπτικό που οδήγησε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην αύξηση των βασικών της επιτοκίων τον Ιούλιο κατά 75 μονάδες βάσης, στον απόηχο της δημοσιοποίησης των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Fed τον προηγούμενο μήνα.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει άνοδο 0,27% στις 440,27 μονάδες, με τον κλάδο των πρώτων υλών να υποχωρεί κατά 0,6%, ενώ ο τομές της αυτοκινητοβιομηχανίας καταγράφει μικρά κέρδη 0,7%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 ενισχύεται κατά 0,36% στις 3.769,47 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημειώνει κέρδη 0,7% και βρίσκεται στα επίπεδα των 13.722 μονάδων, όπως και ο γαλλικός CAC 40, ο οποίος ενισχύεται κατά 0,36% στις 6.551 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει οριακά κέρδη 0,07% στις 7.507 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,62% στις 22.900 μονάδες. Τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει μικρή άνοδο 0,15% και διαμορφώνεται στις 8.447 μονάδες.

Τα πρακτικά της Fed δίνουν τον τόνο

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού άφησαν μία «χαραμάδα» για μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων κατά τις ερχόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) της Fed, ωστόσο υπογράμμισαν ότι τράπεζα δεν θα σταματήσει την αύξηση των βασικών επιτοκίων της μέχρι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ να υποχωρήσει σε θεμιτά επίπεδα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η τράπεζα δεν θα σταματήσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, αλλά προστίθεται πως κατά την άποψη ορισμένων μελών της Fed μόλις η άνοδος των επιτοκίων αρχίσει να αποτυπώνεται στη μείωση του πληθωρισμού, τότε θα μπορεί να μειωθεί ο ρυθμός στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Μάκρο

Στα υψηλότερα επίπεδα από την δημιουργία του ευρώ το 1999 διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Αναλυτικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός -εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας- τον Ιούλιο διαμορφώθηκε σε ποσοστό 8,9% μεταξύ των 19 κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,1% σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με την Eurostat, οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν τον Ιούλιο σε ετήσια βάση κατά 3,7%, ενώ οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων είναι ακριβότερες κατά 4,5%.

Σημειώνεται παράλληλα πως χθες η Eurostat ανακοίνωσε πως η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο ελαφρώς λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, στις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Eurostat. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από την πρώτη εκτίμηση για 0,7%, το οποίο προέβλεπαν και οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Σε ετήσια βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε 3,9% από 4% στην πρώτη εκτίμηση.

Σχεδόν κατά έξι φορές σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Ισπανίας το πρώτο εξάμηνο του έτους, στα 32 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Βιομηχανίας. Το μέγεθος ήταν μεγαλύτερο από το έλλειμμα ολόκληρου του 2021, αλλά και από το έλλειμμα των 5,4 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021. Εξαιρουμένων των εισαγωγών και εξαγωγών ενέργειας, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 6,1 δισ. ευρώ.

Αρνητικά πρόσημα στην Ασία μετά τις απώλειες στην Wall Street

Με πτώση μικρότερη του 1% ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Τετάρτης οι κυριότερες αγορές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς τα πρακτικά της Fed και οι χαμηλές πτήσεις των κολοσσών του λιανεμπορίου έφεραν απώλειες στην Wall Street.

Συγκεκριμένα, στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,96% στις 28.942 μονάδες, ενώ στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης HSI υποχώρησε κατά 0,8% στις 19.763 μονάδες.

Αρνητικά πρόσημα και στην ηπειρωτική Κίνα, με τον δείκτη Shanghai να διαμορφώνεται στις 3.277 μονάδες με πτώση 0,46%, όπως και ο δείκτης Shenzhen Composite που υποχώρησε κατά 0,62% και έκλεισε στις 12.517 μονάδες.

Τέλος, στη Νότια Κορέα ο δείκτης KOSPI έκλεισε στις 2.508 μονάδες με απώλειες 0,33%, όπως και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία που διαμορφώθηκε στις 7.112 μονάδες, με απώλειες 0,21%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν έχουν βελτιωθεί - Πιθανή περαιτέρω αύξηση των πιέσεων

«Bullish» για τις ελληνικές τράπεζες η HSBC - Αυξάνει τις τιμές στόχους - Γιατί προτιμά Eurobank, Πειραιώς

gazzetta
gazzetta reader insider insider