Ευρωαγορές: Στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας για το β' τρίμηνο του 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας για το β' τρίμηνο του 2022
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έπεσε 16,6% σε επίπεδο εξαμήνου και 9% για το β' τρίμηνο, το χειρότερο τρίμηνο από την αρχή του 2020.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορονοϊού βρέθηκαν για το κλείσιμο του α' εξαμήνου του 2022 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, γράφοντας νέες ισχυρές απώλειες για την Πέμπτη.

Το κλίμα επηρεάστηκε αρνητικά από τις διεθνείς ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να λήγει άμεσα, γεγονός που αναμένεται να παρατείνει την ενεργειακή κρίση και να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τις πληθωριστικές πιέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Fitch ανέφερε ότι αυξάνεται το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη, λόγω των κινδύνων που θα μπορούσαν να προκληθούν από την απότομη παύση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην ΕΕ.

Ακόμα, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου τονίζουν πως θα συνεχίσουν με τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων, εντείνοντας τις φοβίες για αύξηση του κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από την πλευρά της ΕΚΤ, η ευρωτράπεζα θα μπορεί από αύριο να επενδύσει σε ομόλογα της Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ελλάδος, με κεφάλαια που θα προέρχονται από Γερμανικά , Γαλλικά και Δανικά ομόλογα που λήγουν. Στην ουσία δηλαδή η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα των αδύναμων χωρών του Νότου, χρησιμοποιώντας κεφάλαια των ισχυρών και πιο εύρωστων δημοσιονομικά κρατών.

Η εικόνα στα ταμπλό

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έπεσε 1,55% στις 407,03 μονάδες, με απώλειες 16,6% σε επίπεδο εξαμήνου και πτώση 9% για το β' τρίμηνο, το χειρότερο τρίμηνο από την αρχή του 2020.

Ο Euro Stoxx 50 απώλεσε 1,66% στις 3.456 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολίσθησε 1,96% στις 7.169 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 1,70% στις 12.781 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε πτώση 1,80% στις 5.922 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 2,37% στις 21.315 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έχασε 1,09% στις 8.098 μονάδες.

Μάκρο

Στη Γαλλία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από την εισαγωγή του ευρώ, εντείνοντας τις πιέσεις για τον Πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν και την ΕΚΤ να κάνουν περισσότερα για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις που υφίστανται νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι πιο απότομες αυξήσεις των τιμών ενέργειας και τροφίμων ώθησαν τον πληθωρισμό στο 6,5% τον Ιούνιο, από 5,8% τον Μάιο.

Με ισχυρό ρυθμό αναπτύχθηκε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ωστόσο η δυναμική της ανάπτυξης δεν αναμένεται να διατηρηθεί στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς η εντεινόμενη κρίση κόστους ζωής επιβαρύνει τη οικονομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία (ONS), το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ενισχύθηκε 0,8% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider