Τραπεζικές πιέσεις διατηρούν το αρνητικό πρόσημο στο Χ.Α.

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραπεζικές πιέσεις διατηρούν το αρνητικό πρόσημο στο Χ.Α.
Απομακρύνονται οι 870 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

(upd 16:05) Απομακρύνονται οι 870 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά την αρχική προσπάθεια στο πρώτο ημίωρο των συναλλαγών, με τις τραπεζικές πιέσεις να παρασύρουν πτωτικά τον Γενικό Δείκτη πέριξ των 860 μονάδων. Την επενδυτική διάθεση επηρεάζουν τα απογοητευτικά μάκρο από την Κίνα, καθώς πυροδοτούν ανησυχίες για το outlook της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οι ανησυχίες γύρω από τον πληθωρισμό, το ουκρανικό και την επισιτιστική κρίση συντηρούν το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές.

O Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση 0,51% στις 862,58 μονάδες, με πρώτο σημείο στήριξης τη ζώνη των 850-840 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 60 εκατ. ευρώ. Ρευστοποιήσεις στις τράπεζες με τον τραπεζικό δείκτη στο -1,12%. Θετικός ο 25άρης με άνοδο 0,58% στις 1.393 μονάδες.

Στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Πειραιώς που κινείται στο -3,23%, ενώ απώλειες κάτω του 1% σημειώνουν οι άλλες τρεις συστημικές.

Το πλήγμα της ενεργειακής κρίσης στην ανάπτυξη αποτυπώνεται και στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν η οποία εκτιμά πλέον πως η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 3,5% φέτος, ενώ αναμένει βραδύτερη αποκλιμάκωση του χρέους και της ανεργίας

Στο ταμπλό εκδηλώνονται κινήσεις κατοχύρωσης κερδών μετά και τη συνεδρίαση της Παρασκευής όπου καταγράφηκε άνοδος 2,4%, με αυξημένο τζίρο και οδηγό τις τράπεζες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +2,7% με θετική πρωταγωνίστρια την Eurobank που σημείωσε κέρδη άνω του 3%. Εκτός χρηματοπιστωτικού κλάδου, ξεχώρισαν η Τέρνα Ενεργειακή (+8,5%), η Coca Cola Hellenic (+5,6%) και η Motor Oil (+4,1%).

Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κίνα τον Απρίλιο, με τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή να διαμορφώνονται σε χειρότερα των προσδοκιών επίπεδα.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Intrakat, σχετικά με τη συνεργασία της με διάφορους στρατηγικούς επενδυτές, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι είναι σε επαφή με διεθνή επενδυτικά κεφάλαια για την από κοινού ανάπτυξη (co-development) του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της.

Εξάλλου, σενάρια για διάθεση ποσοστού μετοχών πέριξ του 25% του ομίλου Viohalco κυκλοφορούν και πάλι στη χρηματιστηριακή αγορά εδώ και μερικές ημέρες, με την υποσημείωση βέβαια ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται ανάλογες πληροφορίες περί πρόθεσης των βασικών μετόχων του μεγάλου βιομηχανικού ομίλου να προχωρήσουν σε placement άνω του 20% και μάλλον κάπου στο 25%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider