Μικτά τα πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικτά τα πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές
Οι αγορές παρακολουθούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις, έπειτα από μια εβδομάδα έντονων μεταβολών στα παγκόσμια χρηματιστήρια.

Τελευταία Ενημέρωση 14:20

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τις αγορές να παρακολουθούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα έπειτα από την ανακοίνωση της Φινλανδίας θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία ΝΑΤΟ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,2%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει πτώση 0,48%.

Στη Γερμανία ο DAX καταγράφει απώλειες 0,53%, στη Γαλλία ο CAC 40 υποχωρεί 0,2%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται οριακά 0,03%. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει άνοδο 0,32%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει κέρδη 0,25%.

Τα αρνητικά πρόσημα έρχονται μετά από μια εβδομάδα έντονων μεταβολών για τις παγκόσμιες αγορές, αν και οι ευρωπαϊκές σημείωσαν κέρδη την Παρασκευή σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν κάποιο έδαφος με τους επενδυτές να αξιολογούν τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.

Στα επιχειρηματικά νέα, η μετοχή της Ryanair υποχωρεί 4,4%, με την αεροπορική να ανακοινώνει συρρίκνωση ζημιών. Η εταιρεία σημείωσε ότι παρόλο που υπάρχει περιορισμένη ζήτηση και είναι αισιόδοξη ότι οι ναύλοι το καλοκαίρι του 2022 θα είναι υψηλότεροι από ό,τι την ίδια περίοδο του 2019, δεν είναι σε θέση να κάνει εκτιμήσεις για τα ετήσια κέρδη, εξαιτίας του κινδύνου που απορρέει από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στα μακροοικονομικά, εμπορικό έλλειμμα για πέμπτο διαδοχικό μήνα εμφάνισε τον Μάρτιο η Ευρωζώνη, καθώς η αύξηση στις τιμές ενέργειας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία προκάλεσε άνοδο στην αξία των εισαγωγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το εμπορικό έλλειμα διαμορφώθηκε στα 16,4 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, από 22,5 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ασία

Στην Ασία, οι αγορές έχασαν τα πρωινά κέρδη, αφού η Κίνα ανακοίνωσε απογοητευτικά οικονομικά μεγέθη ως αποτέλεσμα των lockdowns και έκλεισαν με μικτά πρόσημα.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έκλεισε στο +0,26%, ενώ στην Κίνα, ο Shanghai Composite υποχώρησε 0,34%, ενώ ο Shenzhen Component έχασε 0,59%.

Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία ενισχύθηκε 0,45%, ενώ ο Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση 0,29% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο +0,25%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider