Μετά την πτώση, το άλμα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετά την πτώση, το άλμα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ακόμα δεν έχουν καμφθεί οι ανησυχίες για το τι «μέλλει γενέσθαι» με τον όμιλο Evergrande και τις πιθανότητες ευρύτερης εξάπλωσης της κρίσης. Προσοχή των επενδυτών και στην έναρξη της συνάντησης της Fed.

Ισχυρές τάσεις ανάκαμψης εμφανίζουν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Τρίτη, μετά από τις ισχυρές απώλειες της χθεσινής διαπραγμάτευσης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ ακόμα δεν έχουν καμφθεί οι ανησυχίες για το τι «μέλλει γενέσθαι» με τον όμιλο Evergrande και τις πιθανότητες ευρύτερης εξάπλωσης της κρίσης. Το μυαλό των επενδυτών εξακολουθεί να απασχολεί η επικείμενη έναρξη της διήμερης συνάντησης της Fed και το τι θα «βγάλει» για τη νομισματική πολιτική.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 διαμορφώνεται στις 458,81 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,03%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX στη Φραγκφούρτη, κυμαίνεται στις 15.356 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη στο 1,48%, ενώ άνοδο 1,43% καταγράφει και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, που διαμορφώνεται στις 6.548 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,10% στις 6.148 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο κινείται στις 25.405 μονάδες, με κέρδη στο 1,45%. Τέλος, στην Μαδρίτη, ο δείκτης IBEX 35 διαμορφώνεται στις 8.765 μονάδες, με άνοδο κατά 1,27%.

Στη Βρετανία, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον κρατικό δανεισμό, ο οποίος εμφανίζεται μειωμένος για τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι περιορισμοί που είχαν τεθεί λόγω Covid-19 συνεχίζουν να χαλαρώνουν. Ο δανεισμός του κράτους, ο οποίος είναι η διαφορά μεταξύ των φορολογικών εσόδων και των εξόδων, ανήλθε στα 20,5 δισ. στερλίνες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δηλαδή 5,5 δισ. χαμηλότερα από ότι ήταν τον Αύγουστο του 2020. Ωστόσο, παρά την πτώση, το ποσό αυτό αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί, για τον μήνα Αύγουστο, σύμφωνα με το BBC.

Επιχειρηματικά νέα

Σημαντική αύξηση σημειώνει η μετοχή της Universal Music Group (UMG) στο ντεμπούτο της στις αγορές την Τρίτη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά στην Ευρώπη το 2021, μέχρι στιγμής. Η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από κορυφαίους σε πωλήσεις μουσικούς καλλιτέχνες, όπως η Lady Gaga και η Taylor Swift ξεκίνησε τις συναλλαγές κοντά στα 25,05 ευρώ ανά μετοχή, ξεπερνώντας κατά 35% την αρχική τιμή αναφοράς που ήταν στα 18,50 ευρώ ανά μετοχή.

Στο χώρο των τραπεζών, η JPMorgan Chase & Co. άνοιξε την πρώτη της ψηφιακή τράπεζα στο Ηνωμένο Βασίλειο την Τρίτη, καθώς επεκτείνει τη δραστηριότητα της εμπορικής τράπεζας στην Ευρώπη. Η τράπεζα, ονόματι Chase, «άνοιξε» και επιτρέπει τη δημιουργία λογαριασμού χωρίς χρέωση. Η κίνηση θα τοποθετήσει τον αμερικανικό τραπεζικό γίγαντα «απέναντι» από κορυφαία βρετανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως οι: HSBC, Barclays, Lloyds and NatWest, καθώς και start-ups όπως η Monzo και η Starling. Παράλληλα, η νέα ψηφιακή τράπεζα, θα «αναθερμάνει» την κόντρα της JPMorgan με την Goldman Sachs, η οποία λάνσαρε τη δική της ψηφιακή τράπεζα «Marcus» στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018.

Ασία

Στην Ασία που συνταράχθηκε τις τελευταίες ημέρες από την υπόθεση Evergrande τα χρηματιστήρια της Κίνας παραμένουν κλειστά λόγω διακοπών. Στο Τόκιο ο Nikkei 225 υποχώρησε περαιτέρω 2,17% την Τρίτη, ενώ στο Σύδνεϋ o S&P/ASX 200 κέρδισε 0,35%.

Στο μεταξύ, η πρώτη κρίσιμη δοκιμασία για την Evergrande έρχεται αυτή την εβδομάδα όταν ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων καλείται να πληρώσει τους τόκους ύψους 83,5 εκατ. δολαρίων την 23η Σεπτεμβρίου για ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο του 2022 και επιπλέον 47,5 εκατ. δολάρια στις 29 Σεπτεμβρίου για ομόλογα λήξης Μαρτίου του 2024. Εάν δεν πληρώσει μέσα σε 30 ημέρες, θα θεωρηθεί πως έχει κηρύξει στάση πληρωμών. Η τιμή του 5ετούς ομολόγου της Evergrande, με το οποίο η εταιρεία άντλησε περίπου 2 δισ. δολάρια, έχει πέσει κατακόρυφα τώρα σύμφωνα με τη Refinitv. Το yield σε αυτό το ομόλογο έχει εκτοξευθεί στο 560%, από λίγο περισσότερο από 10% νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με την Refinitiv Eikon. Το ομόλογο αναμένεται να λήξει τον Μάρτιο του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Μειωμένος ο κρατικός δανεισμός τον Αύγουστο όμως παραμένει σε υψηλά επίπεδα

«Μάχη» με τον χρόνο για την Evergrande - Εκτοξεύθηκε η απόδοση του εταιρικού ομολόγου

«Θετικό» ντεμπούτο για την Universal Music Group - Η μεγαλύτερη δημόσια προσφορά της Ευρώπης το 2021

gazzetta
gazzetta reader insider insider