Dogecoin, Bitcoin ή Ethereum: Σε ποιο είναι καλύτερο να επενδύσετε

Χρυσάνθη Στέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Dogecoin, Bitcoin ή Ethereum: Σε ποιο είναι καλύτερο να επενδύσετε
Dogecoin, Bitcoin και Ethereum, είναι οι τρεις προταγωνιστές των κρυπτονομισμάτων των τελευταίων εβδομάδων με πολλούς διάσημους «φίλους» και αλλά και μια «φάλαινα» που ρίχνει τις τιμές. Πώς θα επιλέξετε ποιο από τα τρία σας ταιριάζει καλύτερα;

Το βράδυ του Σαββάτου στις ΗΠΑ, ο Έλον Μασκ θα παρουσιάσει το Saturday Night Live όπου αναμένεται να μιλήσει (και) για το Dogecoin, το κρυπτονόμισμα που θέλει να στείλει κυριολεκτικά και μεταφορικά στο φεγγάρι. Μάλιστα είναι τέτοια η φρενίδια που επικρατεί, ώστε χρειάστηκε να συστήσει «ψυχραιμία» και «υπευθυνότητα» όσον αφορά στις επενδύσεις. Μία εξαιρετικά σοφή συμβουλή, από έναν άνθρωπο που δεν το συνηθίζει.

Όμως, το κρυπτονόμισμα που ξεκίνησε ως «meme» και έφτασε να αξίζει περί τα 90 δισ. δολάρια, τα τελευταία 24ωρα, καταγράφει απώλειες. Φήμες λένε πως η - μάλλον προσωρινή - πτώση οφείλεται σε κάποια «φάλαινα» του χώρου, ενός μεγαλοεπενδυτή δηλαδη, ο οποίος πουλάει κατά εκατομμύρια τα Dogecoin που έχει στο χαρτοφυλάκιο του ρίχνοντας την τιμή του.

Στην πραγματικότητα, είναι πολλοί οι δυσαρεστημένοι επενδυτές με την ανοδική πορεία που καταγράφει το Doge. Όχι απαραίτητα γιατί δεν «πρόλαβαν» να επενδύσουν σε αυτό πριν ανέβει η τιμή του, αλλά επειδή αρνούνται να το πάρουν στα «σοβαρά». Φυσικά, εκτιμάται πως θα υπάρξει σύντομα διόρθωση απωλειών, καθώς οι «φίλοι» των meme θα φροντίσουν να παραμείνει σε κερδοφόρα πορεία, όμως πέρα από μεγάλα «κεφάλια» του χώρου, όπως ο Έλον Μασκ και ο Μαρκ Κιούμπαν, το βασικό κοινό του Doge είναι οι μικροεπενδυτές, οι οποίοι δεν μπορούν να εγγυηθούν μακροχρόνια στήριξη. Όπως ακριβώς έγινε και με την GameStop. Με αυτό το σκεπτικό, το Dogecoin δεν ταιριάζει σε ανθρώπους που δεν θέλουν να πάρουν «ρίσκο» ή να αφιερώσουν χρόνο στις επενδύσεις τους, αν και οι «υποσχέσεις» για «μεγάλα κέρδη» υπάρχουν, στο χώρο των αγορών δεν υπάρχουν εγγυήσεις.

Για τους πιο «συντηρητικούς» των κρυπτονομισμάτων, οι δύο βασικές επιλογές είναι Bitcoin και Ethereum.

Από τη μία, το Bitcoin ήταν η πρώτη αξιόπιστη επιλογή για τους επενδυτές που ήθελαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο Crypto και - παρότι πιο αργά πλέον - συνεχίζει να κερδίζει σταθερά έδαφος στις αγορές, με την μία εταιρεία μετά την άλλη να το δέχονται ως μέσο συναλλαγής. Από την άλλη, το Ether είναι το δεύτερο «μεγαλύτερο» κρυπτονόμισμα της αγοράς με σημαντική απόδοση. Μέχρι στιγμής, από την αρχή του έτους, το Ether έχει ξεπεράσει σημαντικά την απόδοση του Bitcoin.

Όταν χρειάστηκε να τα συγκρίνει, ο Pat LaVecchia, CEO της Oasis Pro Markets δήλωσε ότι το Ether είναι μια πλατφόρμα που λειτουργεί με την αξιοπιστία ενός Apple Store ή ενός Google Store, ενώ το Bitcoin είναι ένα εμπόρευμα όπως ο χρυσός ή ένα προϊόν πολυτελείας.

Bitcoin - Ether

Σε ποιους ταιριάζει το Bitcoin;

Σύμφωνα με το CoinGecko, αυτή τη στιγμή το Bitcoin κατέχει σχεδόν το 46% της συνολικής αξίας στην αγορά κρυπτονομισμάτων, ποσοστό χαμηλότερο από το 70% που είχε στην αρχή της χρονιάς, όμως ακόμα και έτσι παραμένει το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα της αγοράς με κεφαλαιακή αξία άνω του 1 τρισ. δολαρίων.

Και παραμένει η σταθερή επιλογή για τις περισσότερες «μεγάλες» εταιρείες. Είναι το μοναδικό crypto -μέχρι στιγμής- που έχουν αγοράσει η Tesla και η MicroStrategy. Ενώ, όταν μεγαλο-επενδυτές όπως ο Paul Tudor Jones και ο Ray Dalio μιλάνε για Crypto, αναφέρονται σχεδόν αποκλειστικά στο Bitcoin.

Σε ποιους «ταιριάζει» το Ether;

Ether λέγεται το νόμισμα της blockchain τεχνολογίας Ethereum. Όμως οι έννοιες των δύο λέξεων έχει σχεδόν ταυτιστεί. Με κεφαλαιακή αξία στα περίπου 400 δισ. δολάρια και άνοδο περί το 1,500% την τελευταία χρονιά, έχει τη ψήφο εμπιστοσύνης από εταιρείες όπως η Microsoft και οι επενδυτές εκτιμούν πως το Εther θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε ένα μελλοντικό αποκεντρωμένο χρηματοοικονομικό σύστημα και αναμένουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.

Στην αγορά των futures, ο όγκος του Ether πλησιάζει αυτόν των συμβολαίων Bitcoin, παρότι η αμερικανική εταιρεία παγκόσμιων αγορών CME Group Inc. ξεκίνησε συναλλαγές τον Φεβρουάριο του 2020.

Σε αντίθεση με το Bitcoin, η πλατφόρμα του Ethereum εξελίσσεται και επιδέχεται αναβαθμίσεις που βελτιώνουν το δίκτυο του, κάτι που έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την τιμή του σε βάθος χρόνου. Παράλληλα, αν προχωρήσει βάσει προγράμματος, το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα μειώσει τα κρυπτονομίσματα που κυκλοφορούν στην αγορά, με συνέπεια να οδηγήσει σε εκτίναξη την τιμή τους.

Φυσικά, αν κάποιος έχει το κεφάλαιο, το χρόνο και τη διάθεση δεν είναι απαραίτητο να περιοριστεί σε ένα μόνο κρυπτονόμισμα. Η βασική προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση είναι, να υπάρχει αντίληψη πως πρόκειται για μία αγορά με σημαντικές διακυμάνσεις, ανοδικές και καθοδικές, που μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή, ακόμα και στα πιο «σταθερά» στοιχήματα. Παράλληλα, πρόκειται για ένα σχετικά νέο ακόμα στοιχείο που μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από αλλαγές και ασάφειες στους κανονισμούς. Ενώ, πάντα μα πάντα υπάρχει ο κίνδυνος μια πιθανής «φούσκας».

Disclaimer: Οι πληροφορίες που παρέχει η ιστοσελίδας www.insider.gr μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ενημερωτικούς και μόνο σκοπούς και όχι ως εμπορικές ή/και επενδυτικές συμβουλές. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθούν ως προσφορά, συμβουλή, πρόταση για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών οποιασδήποτε αναφερομένης στην ιστοσελίδα εταιρείας, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επενδύσεων. Το www.insider.gr δεν ευθύνεται για τυχόν εμπορικές ή επενδυτικές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ethereum: Σε ιστορικό υψηλό το κρυπτονόμισμα - Είναι το επόμενο bitcoin;

Dogecoin: Μια «φάλαινα» ρίχνει την τιμή του;

Η Tesla πλέον διαθέτει bitcoins αξίας 2,5 δισ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider