UBS: Φόβοι για «κύμα» χρεοκοπιών στην Ευρώπη - Ευάλωτος ο Νότος

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Φόβοι για «κύμα» χρεοκοπιών στην Ευρώπη - Ευάλωτος ο Νότος

Για ένα νέο «τσουνάμι» χρεοκοπιών που θα «χτυπήσει» αρκετές περιοχές της Ευρωζώνης, προειδοποιεί η UBS σε έκθεσή της, ως απόρροια της αυστηροποίησης των τραπεζικών δανειοδοτικών κριτηρίων.

Όπως επισημαίνει η ελβετική τράπεζα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι χρεοκοπίες παρέμειναν εξαιρετικά περιορισμένες σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρά τη δραματική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και τα αυξημένα επίπεδα μόχλευσης. Στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία οι χρεοκοπίες κινούνται κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

Ωστόσο, αυτό το σκηνικό αναμένεται να ανατραπεί το 2021, με τη UBS να αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις της, που έκαναν λόγο για αύξηση των πτωχεύσεων από το 4,7% στο 5 - 6% έως το β' τρίμηνο του 2021 προτού υποχωρήσουν στο 3,3% το δ΄ τρίμηνο. Οι πτωχεύσεις πλέον, αναμένεται να «χτυπήσουν» το 6%, παραμένοντας αυξημένες, στο 4,5%.

Παράλληλα, σε αυτό συντήνει και το γεγονός των εκτεταμένων αναστολών πληρωμής δανείων το 2020. Συγκεκριμένα, δάνεια ύψους 937 δισ. ευρώ εντάχθηκαν στο πλαίσιο των μορατόριουμ που ενέκρινε η τραπεζική αρχή EBA, από την αρχή της πανδημίας. Αυτό αποτελεί το 5,1% των συνολικών ευρωπαϊκών δανειοδοτήσεων, με μεγάλες αποκλίσεις, ωστόσο, ανάμεσα στις χώρες.

insider

 

Κίνδυνοι για Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία

Αναλυτικά, σε μορατόριουμ μπήκε μόλις το 0,8% των δανείων στη Γερμανία και το 2,6% στην Ολλανδία, αλλά το υψηλό 10% στην Ιταλία, το 12% στην Ιρλανδία, το 13% στην Ελλάδα και το 19% στην Πορτογαλία. Επίσης, ενώ έχουν εξέλθει από την περίοδο χάριτος δάνεια συνολικού ύψους 350 δισ. δολαρίων, δάνεια ύψους 587 δισ. ευρώ εξακολουθούν να υπάγονται σε αυτό το πλαίσιο προστασίας, με μεγάλο ποσοστό εξ αυτών να εντοπίζονται στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Παρ'όλα αυτά, το καθεστώς προστασίας αναμένεται να λήξει εντός του 2021, σε μία περίοδο παράλληλης αύξησης των NPLs.

Σύμφωνα με τη UBS, ενώ τα NPLs για δάνεια που δεν μπήκαν σε καθεστώς αναστολής πληρωμών παραμένουν σταθερά (στο 2,8%, με πτώση 0,1% σε τριμηνιαία βάση), από την άλλη αυξάνονται για δάνεια που βρίσκονται σε περίοδο χάριτος (στο 3% του συνόλου, με αύξηση 0,5% σε τριμηναία βάση).

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα περισσότερα μορατόρια ενεργοποιήθηκαν για εξυπηρετούμενα δάνεια, η αύξηση των NPLs στο 3% σηματοδοτεί ότι εταιρείες που ήταν φερέγγυες και όχι μόνο οι «εταιρείες-ζόμπι», βρίσκονται πλέον υπό κάποια σημαντικά πίεση, όπως επισημαίνει η UBS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider