Πώς «τρέχουν» τα εταιρικά ομόλογα των εισηγμένων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς «τρέχουν» τα εταιρικά ομόλογα των εισηγμένων
Η χρονιά αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική για τις ελληνικές εισηγμένες που επέλεξαν το δρόμο των ομολογιακών εκδόσεων. Πάνω από 1 δισ. ευρώ άντλησαν από τις αγορές τρεις όμιλοι το 2020. Πώς «τρέχουν» παλαιότερα εταιρικά ομόλογα.

Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να υστερεί και να παραμένει χαμηλά στις επενδυτικές επιλογές, τόσο των εγχώριων όσο και των διεθνών κεφαλαίων, ωστόσο τα «ραντάρ» των επενδυτών παραμένουν ανοιχτά γύρω από τις εκδόσεις των εταιρικών ομολόγων. Η χρονιά αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική για τις ελληνικές εισηγμένες που επέλεξαν το δρόμο των ομολογιακών εκδόσεων, με τον ΟΠΑΠ, όπως δηλώνουν στο insider.gr παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, να κλείνει για το 2020 τον κύκλο των ομολογιακών εκδόσεων.

Οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που έχουν ως αιχμή του δόρατος το πρόγραμμα PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) δημιουργούν μια ισχυρή αλυσίδα θετικών αντιδράσεων σε όλα τα ομόλογα -κρατικά και εταιρικά- απορροφώντας τις όποιες πιέσεις καταγράφονται. Ενδεικτικό είναι πως από τον Μάρτιο του 2020, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε το πρόγραμμα «μαμούθ» αγοράς ομολόγων ύψους 1,35 τρισ. ευρώ, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς έχει καταγράψει πτώση 75,64% πέφτοντας κάτω από το 1%. Έτσι το ιστορικό χαμηλό κόστος δανεισμού, και οι πέντε εκδόσεις που υλοποίησε ο ΟΔΔΗΧ αντλώντας 12 δισ. ευρώ, έστρωσαν το «χαλί» στους μεγάλους ομίλους να βγουν στις αγορές διεκδικώντας παράλληλα σε χαμηλά επιτόκια. Συνολικά ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Lamda Development και ο ΟΠΑΠ που ολοκλήρωσε τελευταίος την ομολογιακή του έκδοση, κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα του 1 δισ. ευρώ «σηκώνοντας» 1,020 δισ. ευρώ, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να «τρέξουν» ακόμη περισσότερο την έκδοση. Παράλληλα, διάφορες διαγωνιστικές διαδικασίες που «τρέχουν» για την αξιοποίηση σημαντικών έργων αναμένεται να ωθήσουν τις εταιρείες σε ένα νέο γύρο εκδόσεων, ενισχύοντας φυσικά και το Χρηματιστήριο.

Πάνω από 1 δισ. ευρώ «σήκωσαν» τρεις εισηγμένες

Τον Ιούλιο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω ενός 7ετούς ομολόγου άντλησε 500 εκατ. ευρώ με κουπόνι 2,75%, συγκεντρώνοντας προσφορές 700 εκατ. ευρώ. Ένα μικρό κομμάτι των αντληθέντων κεφαλαίων κατευθύνθηκε προς την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων, με τα 400 εκατ. ευρώ, να διατίθενται σε ένα διάστημα 7ετίας για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στο τμήμα των παραχωρήσεων, των υποδομών και της ενέργειας με συμμετοχή σε έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Το 7ετές ομόλογο του ομίλου διαπραγματεύεται τώρα σε όρους ονομαστικής αξίας λίγο πιο κάτω από το «100» στις 98,2 μονάδες βάσης, με την απόδοση να ανεβαίνει στο 2,88% και την τιμή της μετοχής να έχει καταγράψει άνοδο 10,35% στο εξάμηνο στα 6,29 ευρώ.

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η Lamda Development εκδίδοντας και αυτή 7ετές ομόλογο με κουπόνι 3,4%. Η εισηγμένη που έχει αναλάβει το έργο του Ελληνικού άντλησε 320 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να είναι σχεδόν διπλάσιες στα 618,3 εκατ. ευρώ. Το ομόλογο διαπραγματεύεται στις 99,7 μονάδες βάσης, με το yield να βρίσκεται στο 3,4% και την τιμή της μετοχής να έχει καταγράψει πτώση 6,06% από τις 23 Απριλίου, στα 5,43 ευρώ

Ισχυρή ήταν η ζήτηση και για το 7ετές ομόλογο του ΟΠΑΠ με τις προσφορές να είναι τριπλάσιες από το στόχο των 200 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να μην «τρέχει» περισσότερο την έκδοση. Την ίδια στιγμή ο ΟΠΑΠ θέτοντας ένα εύρος απόδοσης 2,1% - 2,5% κατάφερε να κλείσει την έκδοση στο χαμηλότερο όριο (2,1%). Η είσοδος προς διαπραγμάτευση στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου θα γίνει την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, με την εισηγμένη να αξιοποιήσει τα κεφάλαια από την ομολογιακή έκδοση στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες που αγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ, με τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ να προορίζονται για την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης μέχρι τα τέλη του 2022. Από τις 23 Απριλίου η μετοχή του ΟΠΑΠ έχει ενισχυθεί 13,28% στα 8,10 ευρώ.

Πώς «τρέχουν» τα εταιρικά - Η εικόνα των μετοχών

  • Το ομόλογο της Aegean λήξης Μαρτίου 2026, με κουπόνι 3,6% βρέθηκε στην κορύφωση της κρίσης των αγορών το Μάρτιο να έχει απόδοση 14,07%. Πλέον βρίσκεται στο 6,69% με το ομόλογο ωστόσο να διαπραγματεύεται με σημαντικό discount αρκετά χαμηλότερα από το «100» και πιο συγκεκριμένα στις 86,75 μονάδες βάσης. Παράλληλα η μετοχή της εταιρείας μετρά απώλειες 46,7% στο εξάμηνο, στα 2,83 ευρώ.
  • Με το υψηλής απόδοσης πράσινο ομόλογο λήξης 2024 (high yield green bond) ο Ελλάκτωρ άντλησε από τις αγορές στις αρχές του χρόνου 600 εκατ. ευρώ με κουπόνι 6,375%. Σήμερα το ομόλογο διαπραγματεύεται στο 87,3% της ονομαστικής του αξίας, με την απόδοσή του να βρίσκεται στο 10,44% από 13,72% που ήταν το Μάρτιο. Η ισχυρή θέση που «έχτισαν» οι Ολλανδοί της Reggeborgh στον όμιλο με το call option για το 12,5% του μετοχικού κεφαλαίου του Λεωνίδα Μπόμπολα, εκτόξευσε τη μετοχή κατά 29,9% στις 16 Σεπτεμβρίου, φτάνοντας έτσι στο +62,9% από τις 23 Μαρτίου και στα 1,53 ευρώ.
  • Σε υψηλά επίπεδα διαπραγματεύεται το ομόλογο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ, στις 99,77 μονάδες βάσης με το yield στο 2,66%. Η εισηγμένη του ομίλου άντλησε 150 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 2,6%, με την μετοχή της να αποδεικνύεται ένα από τα πιο ισχυρά «χαρτιά» στην αγορά, σημειώνοντας «άλμα» 47,46% στο εξάμηνο στα 11,9 ευρώ.
  • Για την Μυτιληναίος, η έκδοση των 500 εκατ. ευρώ με λήξη το 2024 και κουπόνι 2,5% διαπραγματεύεται σταθερά πάνω από την τιμή έκδοσής του στις 102,49, με απόδοση στη λήξη στο 1,9%. Με τους επενδυτές να στρέφονται προς τον ενεργειακό κλάδο, η μετοχή της Μυτιληναίος έχει ενισχυθεί κατά 48,06% από τα τέλη Απριλίου φτάνοντας τα 9,75 ευρώ.

  • Σημαντική πτώση στην απόδοση εμφανίζει και η μεγάλη έκδοση του ΟΤΕ των 500 εκατ. ευρώ με λήξη το 2026 (κουπόνι 0,875%), φτάνοντας στο 0,19% από το 3,77% που ήταν το Μάρτιο, διαπραγματευόμενο με premium στις 104,2 μονάδες βάσης. Η μετοχή έχει μείνει σχεδόν αμετάβλητη από τα μέσα Μαρτίου στα 11,85 ευρώ.

Κίνδυνοι και ερωτηματικά

Παράλληλα, με το κόστος συμμετοχής ως επί το πλείστον να ξεκινά από τα 1.000 ευρώ, τα εταιρικά ομόλογα αποδεικνύονται και ένας ισχυρός μοχλός για την επιστροφή των μικρο-επενδυτών στις αγορές και σε πιο «ασφαλή» assets, τη στιγμή που δεν επιθυμούν να αναλάβουν το ρίσκο των μετοχών. Ωστόσο και στα εταιρικά ομόλογα υπάρχει το συστημικό ρίσκο και το default risk με την πανδημία να δημιουργεί ένα αχαρτογράφητο τοπίο, και να προκαλεί σε αρκετές περιπτώσεις τη μετακύλιση της αποπληρωμής των κουπονιών που λήγουν.

Xρηματιστηριακός παράγοντας αναφέρει στο insider.gr πως το ενδιαφέρον των επενδυτών δεν θα πρέπει να εστιάζεται μόνο στο κουπόνι αλλά και στα θεμελιώδη της εταιρείας, στο κατά πόσο μια ομολογιακή έκδοση είναι εγγυημένη και με τι, και σε τι τιμή διαπραγματεύεται. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό τρίπτυχο σε ότι αφορά τα εταιρικά ομόλογα. Σημαντική αξία έχει επίσης και το πως κινούνται οι οίκοι αξιολόγησης στα rating actions των εταιρικών ομολόγων, ειδικά από τη στιγμή που η Ελλάδα απέχει τρία «σκαλοπάτια» από το investment grade.

[email protected]

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider