Δίχως τέλος οι πιέσεις στην τουρκική λίρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δίχως τέλος οι πιέσεις στην τουρκική λίρα
«Έσπασε» το ψυχολογικό όριο των 7 λιρών ανά δολάριο το τουρκικό νόμισμα.

Ολοένα και εντείνονται οι πιέσεις που δέχεται η τουρκική λίρα τις τελευταίες εβδομάδες, «σπάζοντας» την Τετάρτη το ψυχολογικό όριο των 7 τουρκικών λιρών ανά δολάριο.

Συγκεκριμένα το δολάριο ενισχύεται 2,2%, με το τουρκικό νόμισμα να διαμορφώνεται στα 7,050 ανά δολάριο πλησιάζοντας έτσι το ιστορικό χαμηλό του 7,2712 ανά δολάριο, που είχε φτάσει στις αρχές Μαΐου μετρώντας από την αρχή του έτους απώλειες 18,24% της αξίας του.

Παράλληλα οι εταιρείες διατηρούν σημαντική καθαρή θέση χρέους σε συνάλλαγμα, η οποία, ενώ μειώθηκε σημαντικά από το υψηλό του Φεβρουαρίου του 2018 στα 223 δισ. δολάρια, ωστόσο ανήλθε στα 170 δισ. δολάρια τον Απρίλιο του 2020. Παρόλα αυτά, οι πιέσεις που δέχεται η τουρκική λίρα αποδίδονται και σε μάκρο στοιχεία, όπως είναι η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα (άνω του 10%), η αύξηση της ανεργίας (13,8%) και η ύφεση.

Παράλληλα, οι διαρθρωτικές αδυναμίες της τουρκικής οικονομίας, καθώς και οι ανησυχίες για τη φθίνουσα πορεία των συναλλαγματικών διαθεσίμων αναμένεται να συνεχίσουν να δοκιμάζουν τις αντοχές της τουρκικής λίρας.

Το Μάιο υπό ένα σκηνικό κατάρρευσης των συναλλαγματικών διαθεσίμων η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας «χτύπησε» τις πόρτες πολλών κεντρικών τραπεζών ώστε να βρει φθηνό δολάριο μέσω της διενέργειας currency swap, και του ανοίγματος γραμμών. Οι ισχυρότερες εξ΄ αυτών παρέμειναν κλειστές για την Τουρκία όπως αυτές της Fed και της ΕΚΤ, αλλά όχι και του Κατάρ που πρόσφερε 15 δισ. δολάρια για την ενίσχυση των μειωμένων συναλλαγματικών διαθεσίμων και τη σταθεροποίηση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Η Capital Economics είχε αναφέρει σε πρόσφατο report της πως καμία πολιτική ηγεσία στην Τουρκία δεν ασχολείται με το πρόβλημα του πληθωρισμού, σημειώνοντας πως η πιο άμεση απειλή για τη λίρα πηγάζει από τις ανησυχίες για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η ίδια είχε επισημάνει πως η εμπειρία από το 2018 δείχνει ότι το τουρκικό νόμισμα θα μπορούσε να υπερβεί σημαντικά την εύλογη αξία του και η υποτίμηση στα 8-9 ανά δολάριο σίγουρα δεν θα ήταν αδιαμφισβήτητη.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider