«Μαύρη Δευτέρα» στις αγορές - Κραχ στη Wall Street

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαύρη Δευτέρα» στις αγορές - Κραχ στη Wall Street
Σκηνικό χάους επικρατεί στις διεθνείς αγορές, με την ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού παγκοσμίως να τρομοκρατεί τους επενδυτές. Απώλειες που ξεπερνούν τις 1.700 μονάδες καταγράφει ο Dow Jones. «Βουτιά» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Σε ελεύθερη πτώση το πετρέλαιο.

Σκηνικό απόλυτης κατάρρευσης επικρατεί στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα, υπό το ασφυκτικό βάρος της ραγδαίας εξάπλωσης του κοροναϊού και της «βουτιάς» του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, στη Wall Street επιβλήθηκε προσωρινή (διάρκειας 15 λεπτών) διακοπή της συνεδρίασης, αμέσως μετά το άνοιγμα, λόγω της ελεύθερης πτώσης στην οποία επιδόθηκαν με το… καλημέρα οι αμερικανικοί δείκτες.

Με την επανέναρξη της συνεδρίασης, στις 21:00 ώρα Ελλάδος, οι δείκτες συνεχίζουν να βυθίζονται, με τον Dow Jones να καταρρέει 6,89% σημειώνοντας απώλειες 1.829 μονάδων, τον S&P 500 να διολισθαίνει 6,84% χάνοντας 200 μονάδες και ο Nasdaq να «βουτάει» 6,15% στις 8.054 μονάδες.

Μπροστά στο σεισμό που προκαλεί η διεθνής αβεβαιότητα, οι επενδυτές στρέφονται στο ασφαλές καταφύγιο των κρατικών ομολόγων και δη των αμερικανικών και των γερμανικών, που φτάνουν σε νέα ιστορικά χαμηλά. Το αμερικανικό 10ετές ομόλογο φτάνει στο 0,494% και το γερμανικό 10ετές ομόλογο έφτασε στο -0,858%.

Χάος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μαύρη Δευτέρα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να παρασύρονται στη δίνη της διεθνούς ανησυχίας.

Πτώση 7,94% σημείωσε ο DAX στη Φρανκφούρτη, 7,69% υποχώρησε στο Λονδίνο ο FTSE 100, στη χειρότερη μέρα από την οικονομική κρίση του 2008. Απώλειες 8,39% κατέγραψε ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ 11,17% «βούτηξε» ο FTSE MIB στο Μιλάνο και 7,95% ο IBEX 35 στη Μαδρίτη.

Σε ελεύθερη πτώση το πετρέλαιο

Σε ελεύθερη πτώση έχει επιδοθεί η αγορά πετρελαίου μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ενισχύσει την παραγωγή. Παρά την επιδίωξη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών-μελών του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή για να αντισταθμίσουν την πτώση από την παγκόσμια ζήτηση λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού, η ηγέτιδα δύναμη του ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την παραγωγή, μία κίνηση η οποία αποτελεί επακόλουθο της άρνησης της Ρωσίας, να συμμετάσχει στην κοινή πολιτική του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα, στις 20:30, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν 24% κι ενώ λίγο νωρίτερα έφτασαν να χάνουν έως και 30%. Συγκεκριμένα, το αργό έκλεισε στα 31,29 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 24,59% και το μπρεντ στα 34,35 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 24,12%.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Το Χρηματιστήριο Αθηνών άνοιξε το πρωί της Δευτέρας με βουτιά 13%, ανήμπορο να αντιδράσει στις ολοένα και εντεινόμενες πιέσεις που γεννά διεθνώς η ανησυχία για τον οικονομικό αντίκτυπο του ιού.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 593,07 μονάδες, πραγματοποιώντας βουτιά 13,39% και χάνοντας το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Η αγορά διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2018, η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 140,689 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 84.449.002 μετοχές.

Διστακτικές κινήσεις καταγράφει ο χρυσός

Μικρές μεταβολές καταγράφει ο χρυσός, που καταγράφει κέρδη τη Δευτέρα και ενισχύεται κατά 0,20% στα 1.676 δολάρια ανά ουγγιά (τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου).

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider