Δράσεις για ένταξη μικρών επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δράσεις για ένταξη μικρών επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας

Ενέργειες για την ένταξη συγκεκριμένων μικρών και πολύ μικρών ελληνικών επιχειρήσεων σε αλυσίδες αξίας - τόσο σε εγχώριες όσο και σε διεθνείς, αλλά κυρίως ευρωπαϊκές - έχει ξεκινήσει το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ). Ήδη έχει προχωρήσει στην υλοποίηση ενός δικτύου, στο οποίο μετέχουν το Science Policy Research Unit του Πανεπιστημίου του Σάσσεξ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η CNA (η ιταλική ΓΣΕΒΕΕ), η επιχείρηση ΓΑΙΑ και μία μεγάλη εισαγωγική επιχείρηση από τη Γερμανία και έχει κατατεθεί ο σχετικός φάκελος για χρηματοδότηση από προγράμματα της ΕΕ.

Επίσης, έχει ξεκινήσει η καταγραφή και κατοχύρωση καινοτομιών, οι οποίες επινοούνται ή ακόμη και χρησιμοποιούνται ήδη στη καθημερινή δραστηριότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι πάρα πολλές ιδέες δεν έχουν λάβει οποιαδήποτε πιστοποίηση μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, το ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ έχει λειτουργήσει ως μεσολαβητής για τις μικρές επιχειρήσεις και έχει στενή συνεργασία με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).

Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς στο ΑΠΕ με αφορμή πρόσφατη ομιλία του, και πρόσθεσε ότι παράλληλα προχωράει η ενθάρρυνση σχηματισμού συστάδων από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ήδη το ΙΜΕ έχει προχωρήσει στην υλοποίηση 12 τέτοιων συστάδων κυρίως από ομοειδείς, από κλαδική άποψη, επιχειρήσεις, ενώ έχει εκπονήσει σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και με το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου σχετικές μελέτες.

Ακόμη, ιδιαίτερη σημασία δίνεται και σε δράσεις για την ενθάρρυνση της τυποποίησης προϊόντων σε συνεργασία κυρίως με επιχειρήσεις και μονάδες του πρωτογενούς τομέα. Η συνεργασία, τόσο του κλάδου του τουρισμού όσο και εκείνου του επισιτισμού όπως εκτιμά η ΓΣΕΒΕΕ μπορεί όχι μόνο να αναδείξει επώνυμα ελληνικά προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία αλλά και να λειτουργήσει σαν ένα είδος ήπιας υποκατάστασης εισαγωγών.

Όλες αυτές οι δράσεις θα αναλυθούν διεξοδικά στη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ με τον γενικό γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη με βασικό θέμα συζήτησης την αύξηση της ευελιξίας των ρυθμίσεων του αναπτυξιακού νόμου για την ένταξη καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων από μεμονωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε πιο συλλογικές προσπάθειες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider