Πληρώνονται ... για να έχουν ρεύμα στη Γερμανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληρώνονται ... για να έχουν ρεύμα στη Γερμανία

Οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) της Γερμανίας σκέφτονται να πληρώσουν (για μία ακόμη χρονιά) τους καταναλωτές προκειμένου να αξιοποιηθεί η πλεονάζουσα ενέργεια και να αποφευχθεί το εναλλακτικό σενάριο που προβλέπει κλείσιμο των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων άνθρακα και αερίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού Markedskraft Deutchland GmbH οι τιμές εξακολουθούν να διολισθαίνουν σε αρνητικά επίπεδα ως αποτέλεσμα της πλεονάζουσας αιολικής ενέργειας και της μειωμένης ζήτησης λόγω των σχετικά υψηλών θερμοκρασιών.

Έτσι, κατά την περίοδο των εορτών, οι τιμές θα κινούνται κάτω από το μηδέν, κάτι που σημαίνει ότι οι παραγωγοί πληρώνουν τους καταναλωτές για να τους απαλλάξουν από την πλεονάζουσα ενέργεια που επιβαρύνει το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Η μόνη περίπτωση να μην καταφύγουν οι Αρχές σε αυτή τη λύση είναι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να περιορίσουν την παραγωγή αερίου και άνθρακα.

Για το 2015 η παραγωγή αιολικής ενέργειας προβλέπεται πως θα φθάσει σε υψηλό μηνός, δηλαδή σε επίπεδα υπερδιπλάσια του μέσου όρου των τελευταίων 30 ημερών. Ειδικότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 GW κατά τη διάρκεια των εορτών, όταν οι θερμοκρασίες κυμαίνονται στους 8 βαθμούς Κελσίου. Στις 25 Δεκεμβρίου, η παραγωγή αιολικής ενέργειας προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 22,9 GW συγκριτικά με τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών, που ανέρχεται στα 14,7 GW,

Οι καθοδικές πιέσεις στις τιμές ενέργειας αναμένεται να ενταθούν στη Γερμανία μέχρι τα τέλη του 2015, λόγω του στόχου για την κάλυψη του 1/3 των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ΑΠΕ αντί του 20% που ίσχυε για το 2014, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο ενέργειας και τον οργανισμό BDEW.

Σύμφωνα με τη Societe Generale, παραμένει ένα κρίσιμο ερώτημα: το αν θα πρέπει να σταματήσει η παραγωγή συμβατικών μορφών ενέργειας ή να εξακολουθήσει προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια.

Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο κατεγράφη στη χώρα στις 24 Δεκεμβρίου του 2012, όταν οι τιμές διολίσθησαν στα -56,87 ευρώ τη MWh. Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν, επίσης, τα Χριστούγεννα του 2013.

Όπως εκτιμά ο αναλυτής της SocGen, Paolo Goghe, «με την αιολική ενέργεια αυτό που μας απασχολεί δεν είναι μόνο η ποσότητα αλλά όλη τη διαδικασία. Αν η παραγωγή ενέργειας είναι υψηλή και η ζήτηση χαμηλή θα υπάρχει πλεονάζουσα ποσότητα. Οι μονάδες παραγωγής λιγνίτη και λιθάνθρακα θα ήταν προτιμότερο να εξακολουθήσουν να λειτουργούν και να σημειώνουν αρνητικές τιμές παρά να σταματήσει η παραγωγή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι 1 GW επαρκεί για να τροφοδοτήσει με ενέργεια 2 εκατομμύρια νοικοκυριά και για να υπάρχει μια συγκριτική προσέγγιση μπορεί να αναφερθεί ότι η παραγωγή αιολικής ενέργειας «σκαρφάλωσε» στα 32,9 GW τη Δευτέρα το πρωί στο Βερολίνο. Η τιμή αυτή αποτελεί την υψηλότερη που έχει καταγράψει ποτέ ο οργανισμός ενέργειας European Energy Exchange AG.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider