Abengoa: Η κατάρρευση ενός ενεργειακού κολοσσού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Abengoa: Η κατάρρευση ενός ενεργειακού κολοσσού

Την στιγμή που η Ισπανία βρισκόταν στο κατώφλι των δανειστών ζητώντας οικονομική βοήθεια, η Abengoa ο μεγαλύτερος ισπανικός κολοσσός απογειωνόταν.

Ήταν τότε που ο βασιλιάς της Ισπανίας Juan Carlos ταξίδεψε, τον Σεπτέβριο του 2009, στη Σεβίλλη για να εγκαινιάσει την νέα έδρα ηλιακής ενέργειας του Ομίλου η οποία σχεδιάστηκε από το διάσημο αρχιτέκτονα Richard Rogers.

H επιχειρηματική εξέλιξη της Abengoa ήταν ραγδαία. Τα επιθετικά πλάνα ανάπτυξης του ενεργειακού κολοσσού, τον βοήθησαν να πουλήσει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ ομολόγων μέσα σε λίγους μήνες.
Λίγο αργότερα η εταιρία πήρε ένα χαμηλότοκο δάνειο 1,5 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ, προκειμένου να χτίσει εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας στην Αριζόνα.

Η επέκταση της στις αγορές της Βραζιλίας και της Ινδίας, αναλαμβάνοντας δεκάδες project, ήρθε να αποκαλύψει πόσο μεγάλο ήταν το μέγεθος του δανεισμού της, καθώς ξεπερνά πλέον τα 20 δισ. ευρώ.
Πλέον ο ενεργειακός κολοσσός είναι έτοιμος να καταρρεύσει.

«Οι επενδυτές έμειναν επειδή νόμιζαν πως η Abengoa είναι πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει», αναφέρει ο George Kaknis, αναλυτής επενδύσεων της LNG Capital του Λονδίνου.
Η Abengoa, την προηγούμενη Τετάρτη κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είναι αναγκασμένη να το κάνει, όταν επενδυτής με τον οποίο συζητούσε, ματαίωσε τα σχέδιά του να συμμετέχει σε αύξηση κεφαλαίου, παρέχοντας ρευστότητα 350 εκατ. ευρώ στον υπερχρεωμένο όμιλο.
Η Abengoa με έδρα τη Σεβίλλη, έχει πλέον τέσσερις μήνες για να αυξήσει με άλλο τρόπο τα κεφάλαιά της, όμως οι τραπεζίτες στη Μαδρίτη εκφράζουν αμφιβολίες αν η εταιρεία έχει πιθανότητα να βρει νέο επενδυτή.

Εάν δεν μπορέσει να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές της μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα πρέπει να καταθέσει αίτηση για γενική προστασία. Στην Ισπανία αυτό σημαίνει ρευστοποίηση του 90% των περιουσιακών της στοιχείων.
Τους τέσσερις μήνες που δίνεται περιθώριο με την αίτηση, οι τράπεζες και οι διαχειριστές της ενεργειακής εταιρείας πρέπει να βρουν μια διέξοδο αν θέλουν να σώσουν ένα μεγάλο μέρος των project της Abengoa.

Να βρουν δηλαδή ένα νέο επενδυτή ο οποίος θα αναλάβει την διάσωση του ενεργειακού κολλοσού, χωρίς οικονομικές θυσίες.
Για να γίνει αυτό σίγουρα θα πρέπει οι τράπεζες να είναι διατεθειμένες να δεχθούν μια ελάφρυνση του χρέους και οι διαχειριστές να προχωρήσουν στην πώληση των assets εκείνων για τα οποία μπορούν να βρεθούν πλειοδότες.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά αντιλήφθηκε τον Νοέμβριο του 2014 ότι τα στοιχεία που παρείχε σχετικά με το χρέος και τη ρευστότητά της δεν είχαν καμία σχέση απολύτως σχέση με την πραγματικότητα.

«Η εταιρεία κατέρρευσε σαν ένα σπίτι από τραπουλόχαρτα» δήλωσε ο Antoine Bourgault, με έδρα το Λονδίνο επικεφαλής του τμήματος πιστοληπτικής ικανότητας της εμπορικής τράπεζας ISM Capital LLP.

«Θα είναι πολύ, πολύ δύσκολο να βάλει κανείς τα κομμάτια πίσω σε τέσσερις μόλις μήνες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι ο ενεργειακός όμιλος σήμερα απασχολεί περισσότερους από 24.300 υπαλλήλους στα τέσσερα τμήματά του (νερό, βιοενέργεια, ηλεκτρική και ηλιακή μετάδοση).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider