ΕΛΠΕ: Στόχος η μετατροπή σε ενεργειακό όμιλο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΠΕ: Στόχος η μετατροπή σε ενεργειακό όμιλο

Τη στρατηγική των Ελληνικών Πετρελαίων για βαθμιαία μετατροπή τους από διυλιστηριακό σε ενεργειακό όμιλο παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης, μιλώντας στο Επιχειρηματικό Forum Ελλάδας-Γερμανίας, που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.

«Το πρατήριο του μέλλοντος θα είναι ένα ενεργειακό σούπερ μάρκετ που πουλά υδρογόνο, βενζίνη, ντίζελ, ηλεκτρική ενέργεια και ποιος ξέρει τι άλλο», ανέφερε ο κ. Στεργιούλης. «Στο διυλιστήριο παίρνει σχεδόν δέκα χρόνια για μία νέα επενδυτική μονάδα να αναπτυχθεί από το βασικό σχεδιασμό έως την πλήρη λειτουργία. Είναι καθήκον μας να αναλύσουμε τις ενεργειακές ανάγκες του πολίτη-καταναλωτή του 2025, το σχεδιασμό των ενεργειακών προϊόντων, την παραγωγή και τη διανομή τους».

Ο κ. Στεργιούλης τόνισε ότι κεντρικός μεσοπρόθεσμος στόχος του ομίλου είναι η διασφάλιση της διεθνούς ανταγωνιστικής παρουσίας του κλάδου της διύλισης και η διατήρηση των δεικτών ανταγωνιστικότητας των ΕΛΠΕ στο 25% των πλέον ανταγωνιστικών διυλιστηρίων. Στο πλαίσιο του μεσο-μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, ο όμιλος υιοθετεί τις ευρωπαϊκές θέσεις μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος, καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα και αναπροσανατολισμό προς τις ενεργειακές δράσεις και προϊόντα της νέας εποχής (ΑΠΕ, δίκτυα φυσικού αερίου, ηλεκτρική ενέργεια), με παράλληλη ισχυροποίηση στον πετρελαϊκό κλάδο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου αναφέρθηκε, επίσης, στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, επισημαίνοντας ότι τα ΕΛΠΕ έχουν συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια σε 17 κοινοπραξίες με αναγνωρισμένες μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες (Λιβύη, Αίγυπτος, Αλβανία, Μαυροβούνιο), ενώ από το 2014 οι δραστηριότητες του ομίλου έχουν αρχίσει να επικεντρώνονται και πάλι στην Ελλάδα. Ήδη, η ΕΛΠΕ ερευνά την θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου ως Εντολοδόχος διεθνούς κοινοπραξίας με την ιταλική Edison. Επιπλέον, έχει υποβάλει προσφορές σε διεθνείς διαγωνισμούς για πέντε ακόμη περιοχές στη Δυτική Ελλάδα και έχει ήδη επιλεγεί ως ο προτιμητέος ανάδοχος στις δύο χερσαίες, ενώ είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση για τις θαλάσσιες περιοχές (στη μία περιοχή συμμετέχει σε κοινοπραξία με τις Total και Edison).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider