Η ΔΕΠΑ γεμίζει με φυσικό αέριο την Ελλάδα και δίνει ώθηση στην ανάπτυξη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΔΕΠΑ γεμίζει με φυσικό αέριο την Ελλάδα και δίνει ώθηση στην ανάπτυξη

οικονομική άνοδο θέτει η ΔΕΠΑ με τη συμβολή της στην ανάπτυξη των υποδομών για την προμήθεια όλων των κατηγοριών καταναλωτών με φυσικό αέριο. Με επενδύσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και νέα έργα η επιχείρηση αναπτύσσει το δίκτυο φυσικού αερίου στη χώρα και συμμετέχει σε έργα διεθνούς ενδιαφέροντος, τα οποία θα καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης.

Στο εσωτερικό της χώρας, συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας καθώς δημιουργεί νέες προοπτικές ανάπτυξης για χιλιάδες επιχειρήσεις, βιοτεχνίες και βιομηχανίες ενώ προσφέρει ένα καύσιμου που επιτρέπει τη μείωση του ενεργειακού κόστους και του οικολογικού αποτυπώματός τους.

Υποδομές και έργα φυσικού αερίου στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η ΔΕΠΑ και οι θυγατρικές της επενδύουν στην ανάπτυξη δικτύου στη χώρα και την ασφάλεια εφοδιασμού ενώ μέσα από διεθνείς συνεργασίες η ΔΕΠΑ συμμετέχει σε έργα διεθνούς ενδιαφέροντος όπως είναι οι αγωγοί IGB, IGI, EastMed.

Στο εσωτερικό της χώρας, το δίκτυο φυσικού αερίου είναι ήδη αρκετά ανεπτυγμένο και το καθιστά διαθέσιμο στους καταναλωτές του Λεκανοπεδίου Αθηνών, του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (12 δήμοι) και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στους δήμους Λαρισαίων, Βόλου, Τρικκαίων, Καρδίτσας, Αλμυρού, Φαρσάλων και Κιλελέρ.

Μεγάλα έργα αναμένεται να υλοποιηθούν και για τις υποδομές της αεριοκίνησης. Συγκεκριμένα κεφάλαια ύψους εννέα εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθούν για την επέκταση των σημείων ανεφοδιασμού φυσικού αερίου κίνησης (CNG) στην Ελλάδα καθώς εγκρίθηκε η ένταξη του σχετικού έργου στον ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connection Europe Facility - CEF).

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται συνολικά σε 9.088.300 ευρώ, εκ των οποίων το 50%, θα καλυφθεί από τα κονδύλια της ΕΕ και το υπόλοιπο 50% από ιδίους πόρους.

Όπως προβλέπει το project η ΔΕΠΑ θα δημιουργήσει 13 νέα σημεία τροφοδοσίας CNG σε 10 υπάρχοντα πρατήρια υγρών καυσίμων με επέκταση της ισχύουσας άδειας λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, τα 10 πρατήρια στα οποία θα δημιουργηθούν τα σημεία ανεφοδιασμού φυσικού αερίου βρίσκονται στο οδικό ύψος της Λάρισας, Θήβας, Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Κοζάνης, Κιάτου, Ιωαννίνων, Ξάνθης και Σερρών.

Συμμετοχή στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη

Η ΔΕΠΑ συμμετέχει στο Έργο Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος «Τερματικό ΥΦΑ Βορείου Ελλάδας» που αναπτύσσει η GASTRADE στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, μια συνεργασία η οποία επισφραγίστηκε πρόσφατα με την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των δύο επιχειρήσεων. Το Έργο θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της ΝΑ Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην διεύρυνση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, στην προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή, στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των Βαλκανικών χωρών καθώς και στη βελτίωση της αξιοπιστίας και της ευελιξίας του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου καθώς και των Περιφερειακών και Διευρωπαϊκών Συστημάτων.

Σημειώνεται ότι κατά την περασμένη διετία η ΔΕΠΑ και η Gastrade πραγματοποίησαν σειρά εποικοδομητικών επαφών αναφορικά με τη προώθηση της συνεργασίας τους σε σχέση με το Έργο, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και με τη δημιουργία του βέλτιστου σχήματος το οποίο θα αναπτύξει, κατασκευάσει και λειτουργήσει το Έργο.

Όσον αφορά στη διεθνή δραστηριότητα, εξέλιξη βρίσκονται τα διεθνή έργα υποδομών φυσικού αερίου στα οποία συμμετέχει και η Ελλάδα. Η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με μεγάλους διεθνείς ομίλους υλοποιεί έργα υποδομών και συμβάλλει στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στη ΝΑ Ευρώπη. Τα έργα έχουν ανακηρυχθεί ως έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (και εθνικού) και έχει ήδη τεθεί το θεσμικό πλαίσιο από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Πρόκειται για τους αγωγούς IGI Poseidon, East Med, IGB, τα οποία αναμένεται να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια μέσω της πολλαπλότητας των πηγών προμήθειας.

Ο αγωγός East Med (Eastern Mediterranean Pipeline) έχει ενταχθεί στον Κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCIs) της ΕΕ και το σχέδιο περιλαμβάνει την εξαγωγή φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Η σχεδιαζόμενη δυναμικότητα του αγωγού είναι 10 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου (φ. α.) ετησίως, με δυνατότητα να ανέλθει στα 16 δισ. κυβ. μέτρα φ. α.

Μεγάλες είναι οι προσδοκίες και από το Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), η κατασκευή του οποίου θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2018 και το πρώτο φυσικό αέριο αναμένεται ότι θα βγει στο τέλος του 2022. Το έργο έχει αναγνωριστεί από τις κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων κρατών ως σχέδιο εθνικής προτεραιότητας, έχει εγκριθεί η μελέτη των περιβαλλοντικών όρων και έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές μελέτες και μέσω αυτού προβλέπεται η μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου της τάξης των 3 δισ. κυβ. μέτρων φυσικού αερίου (φ. α.) ετησίως, με δυνατότητα αύξησής τους στα 5 δισ. κυβ. μέτρα φ. α. ετησίως με την κατασκευή Σταθμού Συμπίεσης.

Το φυσικό αέριο ενισχύει την «πράσινη» απασχόληση

Η ανάπτυξη βιώσιμων προτύπων κατανάλωσης και παραγωγής διαμορφώνει προοπτικές για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μετατροπή των υφιστάμενων σε πράσινες θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας, όχι μόνο σε όλους ουσιαστικά τους τομείς, αλλά και σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, από την έρευνα έως την παραγωγή, τη διανομή και την εξυπηρέτηση πελατών. Oυσιαστικά, τα «πράσινα επαγγέλματα» αφορούν σε όλους τους κλάδους όπως είναι η μεταποίηση και οι κατασκευές, η παροχή υπηρεσιών (τουρισμός, μεταφορές, εκπαίδευση κλπ)

Αεριοκίνηση: Νέα πρατήρια και επιδοτήσεις

Η ΔΕΠΑ έχει αναπτύξει δίκτυο πρατηρίων FISIKON στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στον Βόλο, στην Λάρισα και στην Λαμία και σύντομα αναμένεται να έχει ιδρύσει πρατήρια και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα και μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας, με στόχο την προώθηση της οικονομικής και καθαρής αυτοκίνησης στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής, πρατήρια λιανικής πώλησης για τον ανεφοδιασμό οχημάτων με κινητήρα φυσικού αερίου λειτουργούν στην Αττική, στην Κηφισιά (Λ. Κηφισίας 264), στην Ν. Φιλαδέλφεια (8ο Χλμ Εθνικής Αθηνών Θες/νίκης), στην Ανθούσα (1ο χλμ Λ. Ανθούσας) και στα Άνω Λιόσια (Καραϊσκάκη και Νικηταρά). Ακόμη, στη Θεσσαλονίκη, στην Πυλαία (Λ. Γεωργικής Σχολής 128) και στην Νέα Μαγνησία (Κων/νου Καραμανλή 136, Ιωνία), στη Λάρισα (Οδός Βόλου 65), στο Βόλο (Οδός Λαρίσης 202) και τη Λαμία (6ο χλμ Π.Ε.Ο. Λαμίας Στυλίδας). Παράλληλα, ένα νέο πρατήριο βρίσκεται στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, στην οδό Καναπιτσερή 12 & Ηλ. Βενέζη 4 (Πρατήριο ΕΚΟ - Μ. Κρητικός & ΣΙΑ Ε.Ε.).

Λίγα λόγια για τη ΔΕΠΑ

Η ΔΕΠΑ είναι η εταιρεία που εισήγαγε το φυσικό αέριο στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας. Η ΔΕΠΑ σήμερα είναι ένας δυναμικός όμιλος εταιρειών, με σημαντική συμβολή στην οικονομία της χώρας , ο οποίος περιλαμβάνει, τις Εταιρείες Διανομής Φυσικού Αερίου - Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας ΑΕ (ΔΕΔΑ Α.Ε.) με ποσοστό συμμετοχής 100%, Εταιρεία Διανομής Αττικής Α.Ε. (ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.) με ποσοστό συμμετοχής 51%, Εταιρείες Θεσσαλονίκης –Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣ/ΚΗΣ-ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε.) με ποσοστό συμμετοχής 51%, τις Εταιρείες Προμήθειας Φυσικού Αερίου - ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε. με ποσοστό συμμετοχής 51%, ΕΠΑ ΘΕΣ/ΚΗΣ-ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε. με ποσοστό συμμετοχής 51%, τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ Α.Ε. ) με ποσοστό συμμετοχής 100% (ο οποίος βρίσκεται σε στάδιο αποκρατικοποίησης) και τέλος την Εταιρεία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε. με ποσοστό συμμετοχής 50% (Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB, Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Ιταλίας IGI, Διασυνδετήριος Αγωγός Eastern Mediterranean Pipeline Eastmed& Πλωτός Σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider