Με το φυσικό αέριο κίνησης κερδίζουμε το στοίχημα της οικονομίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το φυσικό αέριο κίνησης κερδίζουμε το στοίχημα της οικονομίας

Με το φυσικό αέριο κίνησης επιδιώκουν ιδιώτες και επαγγελματίες οδηγοί να κερδίσουν το στοίχημα της οικονομίας και της απόδοσης ενώ η ΔΕΠΑ επεκτείνει το δίκτυο πρατηρίων Fisikon σε κομβικά σημεία σε όλη τη χώρα. Η αγορά προσφέρει κίνητρα και επιδοτήσεις για την αγορά οχημάτων φυσικού αερίου ενώ η λύση της μετατροπής του συμβατικού οχήματος σε διπλού καυσίμου παραμένει μια εναλλακτική λύση η οποία κερδίζει επίσης οπαδούς.

Το φυσικό αέριο κίνησης αποτελεί εγγύηση για τους οδηγούς με οικολογική συνείδηση ότι ως καύσιμο εκπέμπει μειωμένους ρύπους σε σύγκριση με άλλα καύσιμα.

Οι κινητήρες που λειτουργούν με φυσικό αέριο παράγουν 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτούς της βενζίνης και 35% λιγότερο από αυτούς του πετρελαίου. Να σημειωθεί ότι το διοξείδιο του άνθρακα αποτελεί ένα από τα αέρια που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.

Σε σύγκριση με αυτούς της βενζίνης, οι κινητήρες που λειτουργούν με φυσικό αέριο επιτυγχάνουν 95% μείωση στις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, 80% μείωση στις εκπομπές υδρογονανθράκων και 30% μείωση στα οξείδια του αζώτου. Επίσης, το φυσικό αέριο δεν περιέχει θείο, σωματίδια, ίχνη μετάλλων και τοξικά πρόσθετα μολύβδου ή βενζολίου που είναι ιδιαίτερα καρκινογόνα.

Το φυσικό αέριο θεωρείται το πλέον «πράσινο» καύσιμο και η καθαρή καύση του εξασφαλίζει μειωμένο κόστος συντήρησης και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Mε βάσει τις τρέχουσες τιμές, η τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου 60% χαμηλότερη σε σύγκριση με τη βενζίνη, 25%-30% χαμηλότερη σε σύγκριση με το πετρέλαιο και 40% χαμηλότερη σε σύγκριση με το υγραέριο (LPG).

Οδηγοί που απαιτείται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις μπορούν να κινούνται με εργοστασιακά οχήματα φυσικού αερίου (διπλού καυσίμου). Σε περίπτωση που δεν θέλουν να αγοράσουν νέο αυτοκίνητο μπορούν να μετατρέψουν το συμβατικό ΙΧ σε διπλού καυσίμου.

Τι λένε έμπειροι οδηγοί για το φυσικό αέριο κίνησης

Για μεγάλη οικονομία και ευελιξία στη χρήση και τον ανεφοδιασμό κάνουν λόγο επαγγελματίες οδηγοί. Ο έμπειρος οδηγός αγώνων, Αντώνης Στιβαχτάρης μετέτρεψε το αυτοκίνητό του σε διπλής καύσης, με δεύτερο καύσιμο το φυσικό αέριο. Ο κ. Στιβαχτάρης μιλάει για την εμπειρία του στην οδήγηση με φυσικό αέριο και αναφέρει ότι:

«Πέρα από την επαγγελματική μου ενασχόληση με το αυτοκίνητο, σαν ιδιώτης πιστεύω ότι το φυσικό αέριο είναι η απόλυτη λύση στους σημερινούς δύσκολους καιρούς που περνάμε. Θα σας πω ένα ενδεικτικό παράδειγμα: με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο κανονικά θα ήθελα 80 ευρώ για να πάω και να έρθω από την Αθήνα. Τώρα θέλω 18. Αυτό τα λέει όλα. Το φυσικό αέριο είναι μια καθαρή πηγή ενέργειας, δεν έχει καμία σχέση με πετρέλαιο, με γκάζι, με βενζίνες, με τίποτα από όλα αυτά τόσο ως προς τη χρήση του στο αυτοκίνητο όσο και ως προς την προστασία του περιβάλλοντος».

Επιδότηση για αγορά ή μετατροπή επαγγελματικών οχημάτων φυσικού αερίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα επιδότησης (αναλυτικές πληροφορίες: http://www.fisikon.gr/collaborations.html) για επαγγελματικά οχήματα φυσικού αερίου που υλοποιεί η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με τις αντιπροσωπείες Volkswagen, Skoda και Mercedes. Η επιδότηση ξεκινά από τα 1.500 ευρώ και φθάνει ως τα 10.000 για αγορά ενός καινούριου εργοστασιακού οχήματος ενώ επιδοτήσεις υπάρχουν και για τη μετατροπή βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων σε διπλού καυσίμου καλύπτοντας ποσόν 800 ευρώ για βενζινοκίνητα και έως 12.000 ήτοι όλο το κόστος μετατροπής για τα πετρελαιοκίνητα.

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ εφαρμόζει πρόγραμμα χρηματοδότησης μετατροπής επαγγελματικών οχημάτων, το οποίο για τα βενζινοκίνητα ανέρχεται στα 800 ευρώ ανά όχημα και για τα πετρελαιοκίνητα καλύπτεται το σύνολο του κόστους μετατροπής, δηλαδή ποσόν έως 12.000 ευρώ.

Η ΔΕΠΑ επενδύει σε υποδομές και δημιουργεί σε συνεργασία με τις BP και EKO ένα διευρυμένο δίκτυο πρατηρίων FISIKON στις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις προκειμένου να εξασφαλίσει την αυτόνομη και οικονομική μετακίνηση για όλο και μεγαλύτερο αριθμό οχημάτων. Πρατήρια φυσικού αερίου, Fisikon (http://www.fisikon.gr/diktuo-pratirion.html), λειτουργούν σε πολλές μεγάλες πόλεις όπως είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λαμία, ο Βόλος και η Λάρισα ενώ στην Αθήνα δρομολογείται η ίδρυση νέων πρατηρίων.

Συγκεκριμένα, πρατήρια λιανικής πώλησης για τον ανεφοδιασμό οχημάτων με κινητήρα φυσικού αερίου λειτουργούν στην Αττική, στην Κηφισιά (Λ. Κηφισίας 264), στην Ν. Φιλαδέλφεια (8ο Χλμ Εθνικής Αθηνών Θες/νίκης), στην Ανθούσα (1ο χλμ Λ. Ανθούσας) και στα Άνω Λιόσια (Καραϊσκάκη και Νικηταρά). Ακόμη, στη Θεσσαλονίκη, στην Πυλαία (Λ. Γεωργικής Σχολής 128) και στην Νέα Μαγνησία (Κων/νου Καραμανλή 136, Ιωνία), στη Λάρισα (Οδός Βόλου 65), στο Βόλο (Οδός Λαρίσης 202) και τη Λαμία (6ο χλμ Π.Ε.Ο. Λαμίας Στυλίδας). Παράλληλα, ένα νέο πρατήριο βρίσκεται στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, στην οδό Καναπιτσερή 12 & Ηλ. Βενέζη 4 (Πρατήριο ΕΚΟ - Μ. Κρητικός & ΣΙΑ Ε.Ε.).

Αυξάνονται οι επιλογές για του οδηγούς που στρέφονται στο φυσικό αέριο

Μεγαλώνει η γκάμα των οχημάτων που κινούνται με φυσικό αέριο με τις μεγάλες αντιπροσωπείες να βγάζουν όλο και περισσότερα γνωστά μοντέλα και σε CNG εκδόσεις. Όπως είναι γνωστό μεγάλες στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν ΙΧ και επαγγελματικά CNG μοντέλα από όλες τις γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως είναι η Fiat (Fiat 500L Natural Power, Fiat Qubo 1.4 70 PS , Fiat Punto 1.4 70 PS, Fiat Panda, Fiat Doblo 1.4 T-Jet 120 PS) , η Audi (Audi A3 Sportback g-tron), η Mercedes Benz (B Class 200, E 200 NTG, Benz Sprinter NGT), η Lancia (LanciaYpsilon 0.9 TwinAir), η Piaggio,η Iveco (Iveco Daily), η Volskwagen (VW Golf 1.4 TGi, Passat 1.4 TSI 150 PS EcoFuel, Eco Up, Caddy Vann Ecofuel και Polo που θα κυκλοφορήσει στο τέλος του 2017), η Seat (Seat Leon 1.4 TGI 110 PS, Mii Ecofuel), η Skoda (Octavia G-TEC, Citigo), η Opel (Opel ZafiraTourer 1.6 CNG Turbo, Opel Combo 1.4 T-Jet 120 PS) και η Honda (Civic Natural Gas).

Επαγγελματικά μοντέλα φυσικού αερίου

Το φυσικό αέριο συνδέεται με την έννοια του «νέου επιχειρείν» και της «πράσινης ανάπτυξης» όπου φορείς και επιχειρήσεις βασίζουν άμεσα ή έμμεσα την δραστηριότητά και τα κέρδη τους (οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά) στην χρήση του φυσικού αερίου.

Μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους (μεταφορές, τουρισμός, εστίαση, υπηρεσίες κλπ) μπορούν να χρησιμοποιήσουν επαγγελματικά οχήματα φυσικού αερίου και να έχουν σε κάθε περίπτωση κέρδος. Είτε οι ανάγκες τους καλύπτονται από ένα όχημα είτε από έναν ολόκληρο εμπορικό στόλο, τα οχήματα διπλού καυσίμου (βενζίνη/φυσικό αέριο ή πετρέλαιο/φυσικό αέριο) προσφέρουν αυτονομία και εξοικονόμηση κόστους. Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν τα εξής επαγγελματικά μοντέλα:

  • VOLKSWAGEN CADDY VAN ECOFUEL
  • BENZ SPRINTER NGT
  • FIAT DOBLO GARGO
  • IVECO Daily
  • PIAGGIO PORTER GREEN POWER
  • VOLKSWAGEN ECO LOAD UP
  • SKODA OCTAVIA 1.4 TSI G-TECH
  • MERCEDES B-CLASS 200NGD
  • MERCEDES E-CLASS 200NGD

Tips για την αεριοκίνηση

  1. Τα οχήματα που κινούνται με CNG παράγουν 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τη βενζίνη και 35% λιγότερο σε σχέση με αυτά που κινούνται με πετρέλαιο
  2. Η τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου 65% χαμηλότερη σε σύγκριση με τη βενζίνη, 30% χαμηλότερη σε σύγκριση με το πετρέλαιο και περίπου 40% χαμηλότερη σε σύγκριση με το LPG.
  3. H χρήση φυσικού αερίου συμβάλλει θετικά στην πραγματοποίηση του ευρωπαϊκού στόχου για εξοικονόμηση ενέργειας και απαντά στις επιταγές της ΕΕ για θέσπιση κινήτρων προκειμένου να περιοριστεί η εξάρτηση από το πετρέλαιο
  4. Έχει περισσότερη ενέργεια από τα άλλα καύσιμα (1 κιλό φυσικό αέριο κίνησης είναι ενεργειακά ισοδύναμο με 1,5 λίτρα βενζίνη, 1,3 λίτρα πετρέλαιο και 2 λίτρα υγραέριο)
  5. To φυσικό αέριο ΔΕΝ μπορεί να νοθευτεί καθώς παρέχεται υπό πίεση με ειδικούς αγωγούς κατευθείαν από το εθνικό σύστημα μεταφοράς στα πρατήρια.
Με το φυσικό αέριο κίνησης κερδίζουμε το στοίχημα της οικονομίας
Με το φυσικό αέριο κίνησης κερδίζουμε το στοίχημα της οικονομίας
Με το φυσικό αέριο κίνησης κερδίζουμε το στοίχημα της οικονομίας
Με το φυσικό αέριο κίνησης κερδίζουμε το στοίχημα της οικονομίας
Με το φυσικό αέριο κίνησης κερδίζουμε το στοίχημα της οικονομίας
Με το φυσικό αέριο κίνησης κερδίζουμε το στοίχημα της οικονομίας
Με το φυσικό αέριο κίνησης κερδίζουμε το στοίχημα της οικονομίας
Με το φυσικό αέριο κίνησης κερδίζουμε το στοίχημα της οικονομίας

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider