Νέα ζωή στη λίμνη Στυμφαλία δίνει η Τράπεζα Πειραιώς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα ζωή στη λίμνη Στυμφαλία δίνει η Τράπεζα Πειραιώς

Το δικό της «Ηράκλειο Άθλο» φέρνει σε πέρας η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς δίνει εκ νέου ζωή στη λίμνη Στυμφαλία, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την όλη περιοχή. Με τη σύμπραξη του Δήμου, της τοπικής κοινότητας, της Περιφέρειας και των κατοίκων η Τράπεζα αποκαθιστά τον υγρότοπο της Στυμφαλίας.

Η λίμνη Στυμφαλία έχει καλυφθεί ολοκληρωτικά από καλάμια. Η βασική ιδέα του προγράμματος είναι να κοπεί ένα μέρος του καλαμιώνα της λίμνης τόσο ώστε να διασφαλιστεί η οικολογική ισορροπία. Τα καλάμια που κόβονται, σε συνδυασμό με τη βιομάζα από αγροτικά υπολείμματα της περιοχής που μένουν αναξιοποίητα, θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πέλλετ και κομπόστ. Μέρος των εσόδων που θα προκύπτουν, θα επιστρέφουν στη λίμνη και θα χρηματοδοτούν τις δράσεις περιβαλλοντικής διαχείρισης. Το πρόγραμμα στην ουσία προτείνει ένα κυκλικό αναχρηματοδοτούμενο σχήμα διαχείρισης εμπνευσμένο από το φυσικό κεφαλαίο της ίδιας της περιοχής.

Στα πλαίσια του τρίτου ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE-Stymfalia, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 και ολοκληρώνεται το 2017, η Τράπεζα Πειραιώς συνεργάζεται με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), τον Δήμο Σικυωνίων, την ΟΙΚΟΜ Μελετητική Περιβάλλοντος ΕΠΕ, την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), για να αποκαταστήσει τον υγρότοπο της Στυμφαλίας που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και παράλληλα να αναδείξει την περιοχή. Σε αυτή την πρωτοποριακή σύμπραξη έρχεται να συμβάλλει καθοριστικά η υποστήριξη του Δήμου, της τοπικής κοινότητας, της Περιφέρειας και κυρίως των κατοίκων που ζουν στην περιοχή.

Διανύοντας τον τρίτο χρόνο του προγράμματος LIFE-Stymfalia, έχει ήδη συσταθεί μία Τοπική Μονάδα Διαχείρισης για την παρακολούθηση της προστατευόμενης περιοχής, με έδρα το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Η Μονάδα έχει στελεχωθεί από άτομα που κατάγονται από την περιοχή για να επικοινωνούν και να ενημερώνουν με αμεσότητα την τοπική κοινωνία. Το διάστημα αυτό η Τοπική Μονάδα Διαχείρισης συντονίζει τη δεύτερη ερευνητική κοπή του καλαμιώνα για τον καθαρισμό των καναλιών της προστατευόμενης περιοχής. Για τις κοπές εργάζονται καθημερινά οι χειριστές του ειδικού πλωτού και χερσαίου μηχανήματος που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, καθώς και ειδικοί επιστήμονες και υπάλληλοι της Δασικής Υπηρεσίας, οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά αυτό το μεγάλο και απαραίτητο έργο για τη διάσωση του υγροτόπου.

Το Μουσείο Στυμφαλίας του ΠΙΟΠ

Οι δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος δε σταματούν όμως στην αποκατάσταση και διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής, αλλά έχουν σκοπό να προβάλλουν τον τόπο και να αναδείξουν οικονομικές δραστηριότητες που σέβονται τη φύση και μπορούν να αναπτυχθούν σε περιοχές Natura 2000. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σύσταση ενός Δικτύου Αγροτών, το οποίο ενημερώνεται τακτικά μέσα από σεμινάρια, ημερίδες, αλλά και οργανωμένες επισκέψεις σε αγροκτήματα, για τα οφέλη της υπεύθυνης γεωργίας και τις εξελίξεις στο χώρο των καινοτόμων καλλιεργειών. Το Δίκτυο μάλιστα απέκτησε πρόσφατα και ταυτότητα, ένα λογότυπο που συνδέει το φυσικό τοπίο της λίμνης με το στόχο του προγράμματος LIFE-Stymfalia. Το λογότυπο θα εφαρμόζεται αποκλειστικά σε τοπικά προϊόντα των μελών του Δικτύου.

Στην τουριστική ανάδειξη του τόπου θα συμβάλλει και το μονοπάτι περιβαλλοντικής ερμηνείας που σχεδιάστηκε και θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Η πρωτότυπη αυτή περιήγηση συνδυάζεται με επίσκεψη στο Μουσείο, όπου φιλοξενείται η ειδική θεματική έκθεση «Ο έκτος άθλος». Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-Stymfalia και παρουσιάζει μέσα από μια διαφορετική εικαστική ματιά τον άθλο του Ηρακλή, συνδέοντας τον με έννοιες όπως περιβάλλον, πολιτισμός, πολιτιστικό τοπίο και αειφόρο ανάπτυξη. Στη συνέχεια, ο επισκέπτης οδηγείται μέσα από πινακίδες στο μονοπάτι, για να ανακαλύψει, να γνωρίσει, να κατανοήσει το φυσικό χώρο της λίμνης και τις λειτουργίες του. Η διαδρομή ερμηνεύει το ξεχωριστό τοπίο της λίμνης που πλαισιώνουν τα ερείπια της αρχαίας Στυμφάλου. Όλες οι αισθήσεις θα ενεργοποιούνται, καθώς ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να συνδυάσει το παραλίμνιο ηχοτοπίο με την εικόνα των πουλιών στη λίμνη, μέσα από το παρατηρητήριο πουλιών, στο οποίο θα καταλήγει το μονοπάτι.

Για το LIFE-Stymfalia η Τράπεζα έχει λάβει ήδη διάκριση σε εθνικό επίπεδο, στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον, στην κατηγορία «Επιχειρηματικότητα και Βιοποικιλότητα», ενώ το έργο έχει προβληθεί σε διεθνείς συναντήσεις στην ΕΕ. Πρόσφατα μάλιστα, συμμετείχε στο Συνέδριο Οικοσυστημικών Υπηρεσιών 2016 μαζί με άλλα 14 προγράμματα LIFE. Απόρροια του Συνεδρίου ήταν η Διακήρυξη της Αμβέρσας για την αναγνώριση της αξίας και της ανάγκης αειφόρου διαχείρισης των οικοσυστημικών υπηρεσιών. Επιπλέον, η ανάληψη δράσεων για την προστασία της βιοποικιλότητας έφερε κοντά εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών οργανισμών και άλλων ιδιωτικών και δημόσιων φορέων. Σκοπός της συνάντησης, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν η σύσταση πρωτοβουλίας EU Community of Practice Finance and Biodiversity - ΕU CoP F@Β για τη Χρηματοδότηση της Βιοποικιλότητας. Στη συνάντηση είχε κληθεί και το πρόγραμμα LIFE-Stymfalia.

Η λίμνη Στυμφαλια και το Μουσείο Στυμφαλίας του ΠΙΟΠ

Γίνεται σαφές από τα παραπάνω ότι ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, μέσω του πρωτοπόρου προγράμματος LIFE-Stymfalia αναπτύσσει νέες στρατηγικές για την προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημικών υπηρεσιών. Στρατηγικές που επικροτούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και διακρίνονται σε εθνικό επίπεδο. Η ενσωμάτωση της βιοποικιλότητας στη λήψη αποφάσεων αποτελεί μία από τις πιο κρίσιμες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας και η Τράπεζα Πειραιώς με αίσθημα υπευθυνότητας, παρακολουθεί και συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.

Σημειώνεται ότι κεντρική στρατηγική επιλογή του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς είναι, οι δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας για τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς να έχουν μακροχρόνιο θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, τον πολιτισμό, και το περιβάλλον, να αναβαθμίζουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής και να λειτουργούν συγχρόνως ως εφαλτήριο βιώσιμης ανάπτυξης.

Για τον Όμιλο η ενσωμάτωση των αρχών της εταιρικής υπευθυνότητας στη λειτουργία και τη διακυβέρνησή του μετράει πάνω από 10 χρόνια. Μάλιστα, όλη αυτή η οργανωμένη προσπάθεια έχει αγκαλιαστεί από την Ανώτατη Διοίκηση του Ομίλου με αποτέλεσμα να συσταθεί το 2007 η Επιτροπή Εταιρικής Υπευθυνότητας, με κύρια αρμοδιότητα την προώθηση και αξιολόγηση κοινωνικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider