Το Ελευθέριος Βενιζέλος «απογειώνει» την εταιρική κοινωνική ευθύνη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Ελευθέριος Βενιζέλος «απογειώνει» την εταιρική κοινωνική ευθύνη

Χρονιά «ορόσημο» ήταν για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) το 2015 καθώς παρά τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, η επιβατική κίνηση ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ.

Το 2015, η επιβατική κίνηση του αερολιμένα έφθασε τους 18,1 εκατ. επιβάτες υπερβαίνοντας τα επίπεδα του προηγούμενου έτους κατά 2,9 εκατ., γεγονός που αντιστοιχεί σε σημαντική αύξηση της τάξης του 19%. Ο αριθμός των πτήσεων ανήλθε σε 176,2 χιλιάδες ξεπερνώντας τα αντίστοιχα επίπεδα του 2014 κατά 14% .

Καθοριστικοί παράγοντες στην θετική αυτή εξέλιξη ήταν η δυναμική επέκταση του διεθνούς δικτύου του ελληνικού αερομεταφορέα, η ενίσχυση της θέσης του αερομεταφορέα χαμηλού κόστους που έχουν βάση στο αεροδρόμιο της Αθήνας, η αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού και η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια.

Η σημαντική αύξηση της ζήτησης σε συνδυασμό με τη διαχείριση του κόστους οδήγησε σε βελτιωμένη κερδοφορία καθώς η εταιρεία κατέγραψε κέρδη ύψους 179,8 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει ο κ. Ιωάννης Παράσχης, Γενικός Διευθυντής του ΔΑΑ, «στη διάρκεια των ετών, η Εταιρεία Αεροδρομίου αποκρίνεται με συνέπεια στις προκλήσεις βιωσιμότητας με την εφαρμογή της αποτελεσματικής εταιρικής διακυβέρνησης και την υλοποίηση ευέλικτων και καινοτόμων επιχειρηματικών λύσεων. Ο ΔΑΑ αποκρίνεται με συνέπεια και αποτελεσματικότητα στις όποιες αντιξοότητες και προσαρμόζει τη στρατηγική του ώστε να συνεχίζει να αποδίδει σταθερή οικονομική και μη-οικονομική αξία στους Συμμετόχους του».

Η εταιρεία ακολουθεί μια σταθερή δέσμη αξιών που είναι προσηλωμένες στην εταιρική κοινωνική ευθύνη με συγκεκριμένη πολιτική και δράσεις απέναντι στους επιβάτες, πελάτες, συνεργάτες, εργαζομένους και μετόχους της, στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται, καθώς και σε όλους όσους σχετίζονται με τη λειτουργία της. Για τις ενέργειες καλών πρακτικών που εφαρμόζει έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις.

«Η υποστήριξη που παρέχουμε προς τις συνεργαζόμενες αεροπορικές εταιρείες, ιδιαίτερα μέσω του προγράμματος κινήτρων, αναγνωρίστηκε και αυτή τη χρονιά στο πλαίσιο του Routes Europe, του μεγαλύτερου φόρουμ ανάπτυξης αερογραμμών και δικτύων αεροδρομίων, με την κορυφαία διάκριση στην κατηγορία αεροδρομίων 4-20 εκατ. επιβατών. Με αυτή τη διάκριση, ο ΔΑΑ καθίσταται ως το πλέον βραβευμένο αεροδρόμιο με 15 διακρίσεις σε 11 χρόνια».

Ωστόσο, οι πρωτοβουλίες της εταιρείας επεκτείνονται και εκτός των επιβατών και των εταίρων της και στοχεύουν στην ικανοποίηση όλων των ομάδων συμφερόντων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών.

Περιβάλλον

Ο ΔΑΑ συμμετέχει σε μια παγκόσμια πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων Ευρώπης με στόχο τη διαχείριση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φορέων λειτουργίας αεροδρομίων. Ο ΔΑΑ διαθέτει σήμερα πιστοποίηση Επιπέδου 3 (Βελτιστοποίηση) στο πρόγραμμα Διαχείρισης και Μείωσης Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα (Airport Carbon Accreditation) και μεταξύ 2005 και 2015 έχει ήδη πετύχει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 42%.

Με σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και την ενσωμάτωση των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης στις διεργασίες μας, το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) είναι πιστοποιημένο με βάση το διεθνές περιβαλλοντικό πρότυπο ISO:14001 από το 2000. Η αυστηρή συμμόρφωση με τη σχετική εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς και η συνεχής βελτίωση της περιβαλλοντικής απόδοσης του ΔΑΑ αποτελούν κομβικά σημεία του ΣΔΠ. Επιπλέον, ο ΔΑΑ απαιτεί από όλα τα μείζονα τρίτα μέρη που λειτουργούν στο αεροδρόμιο να πιστοποιούν το δικό τους Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σύμφωνα με τους κανονισμούς του προτύπου ISO:14001 και/ή του Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου (EMAS).

Σχέσεις με τις τοπικές κοινότητες

Έχουμε δεσμευτεί να αποτελούμε αξιόπιστο μέλος της τοπικής κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιούμαστε. Παρέχουμε βιώσιμη προστιθέμενη αξία προς τους γείτονες μας, κατ’ εφαρμογή της Πολιτικής Εταιρικής Υπευθυνότητας. Συνεργαζόμαστε στενά με τις Τοπικές Κοινότητες, μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Κάθε χρόνο αναπτύσσουμε Σχέδιο Δράσης για τις Τοπικές Κοινότητες σε στενή συνεργασία με τις τοπικές αρχές και οργανώσεις, το οποίο ανταποκρίνεται σε ανάγκες που σχετίζονται με την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, τις μεταφορές, το περιβάλλον και κοινωνικούς σκοπούς.

Τέχνη και πολιτισμός

Το αεροδρόμιο αποτελεί σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών και συμμετέχει ενεργά στην πολιτιστική σκηνή της Αθήνας, προωθώντας διαρκώς την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, του πολιτισμού της και των παραδόσεων της. Οι επισκέπτες μας έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις μόνιμες εκθέσεις του αεροδρομίου που βρίσκονται στο επίπεδο των Αναχωρήσεων (Έκθεση Αρχαιολογικών Ευρημάτων - Έκθεση Ελευθέριος Βενιζέλος - Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης) καθώς και τις φιλοξενούμενες εκθέσεις στο επίπεδο Αφίξεων του Κτιρίου Κεντρικού Αεροσταθμού.

Κοινωνική προσφορά

Σημαντικό στοιχείο της κοινωνικής υπευθυνότητας είναι η συνεχής τήρηση της δέσμευσης που έχουμε αναλάβει για την υποστήριξη σκοπών που αφορούν σε παιδιά και κοινωνικές ομάδες που χρήζουν βοήθειας. Εφαρμόζουμε ένα πολυδιάστατο κοινωνικό πρόγραμμα, συνεισφέροντας σε διάφορους εκπαιδευτικούς, επιχειρηματικούς, πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς σκοπούς σε συνεργασία με σχετικά ιδρύματα και μη-κυβερνητικές οργανώσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider