ΕΥΔΑΠ: Βιώσιμη ανάπτυξη με πράξεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΥΔΑΠ: Βιώσιμη ανάπτυξη με πράξεις

Με δράσεις που στοχεύουν στη διατήρηση και την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, η ΕΥΔΑΠ στοχεύει στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και αναλαμβάνει δράσεις για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, την έλλειψη νερού και την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων.

Η στρατηγική της εταιρείας βασίζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και αναζητά να δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης είναι στενά συνυφασμένη με τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με βασικές προεκτάσεις την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων, τη μείωση των δαπανών για τη συντήρηση του εξοπλισμού και τις επενδύσεις σε αναπτυξιακά έργα που προωθούν την καινοτομία.

Προτεραιότητα για την εταιρεία αποτελεί η μείωση του οικολογικού της αποτυπώματος και υλοποιεί σειρά δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση:

Για τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης

  • Εκμετάλλευση του παραγόμενου βιοαερίου στα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.
  • Εκμετάλλευση της υδραυλικής ενέργειας κατά μήκος των υδραγωγείων μεταφοράς νερού με μετατροπή της σε ηλεκτρική με μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
  • Επενδύσεις στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ για αποδοτικότερη λειτουργία και συνεπώς μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

  • Βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων και βοθρολυμάτων της λεκάνης απορροής της Πρωτεύουσας και σχεδιασμός για δημιουργία νέων κέντρων βιολογικού καθαρισμού.
  • Έλεγχος των απορρίψεων στο δίκτυο αποχέτευσης

Για την προστασία και εξοικονόμηση των φυσικών πόρων

  • Εκσυγχρονισμός των δικτύων ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών.
  • Πρόγραμμα αντικατάστασης των υδρομετρητών.
  • Λειτουργία Κεντρικού Διαχειριστικού Συστήματος Υδατικών Πόρων.
  • Λειτουργία Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών & Διαχείρισης Δικτύων για την προληπτική συντήρησή τους και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των βλαβών και των διαρροών.
  • Έρευνα και σχεδιασμός για επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου νερού από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ψυττάλεια για άρδευση και άλλες δευτερεύουσες χρήσεις.

Για την προώθηση της ανακύκλωσης

  • Συστηματική προώθηση διαδικασιών ανακύκλωσης χαρτιού και μπαταριών εντός Εταιρείας και υιοθέτηση οικολογικών κριτηρίων στο σύστημα προμηθειών με στόχο να μεγιστοποιηθεί το περιβαλλοντικό όφελος.

Για την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης

  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ που απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Περίπου 20.000 μαθητές παρακολουθούν κάθε χρόνο το πρόγραμμα και λαμβάνουν δωρεάν ενημερωτικό υλικό.
  • Περιβαλλοντική ενότητα στην εταιρική ιστοσελίδα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία και την προστασία του φυσικού πόρου.
  • Αποστολή ενημερωτικών εντύπων στους πελάτες μαζί με τους λογαριασμούς κατανάλωσης νερού με οδηγίες για την ορθολογική χρήση του νερού.
  • Δημιουργία παιδικής ταινίας βασισμένης στην τεχνολογία 3D μέσω της οποίας μεταδίδονται στα παιδιά μηνύματα για την ορθολογική χρήση του νερού, την προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος.
  • Δημιουργία ηλεκτρονικών παιχνιδιών που εξοικειώνουν με ευχάριστο τρόπο τα παιδιά με τις πρακτικές της σωστής χρήσης του νερού και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση λειτουργικού κόστους

Η ΕΥΔΑΠ έχει ξεκινήσει το σχεδιασμό ενός πλήρους και εντατικού προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια και κυρίως στις εγκαταστάσεις της, το οποίο περιλαμβάνει ενεργειακές επιθεωρήσεις από το Κέντρο Ερευνών, Δοκιμών & Προτύπων της ΔΕΗ και παροχή συμβουλών εξοικονόμησης ενέργειας.
Πέραν των ενεργειακών επιθεωρήσεων, σχεδιάζονται παρεμβάσεις και σε άλλα επίπεδα (προληπτική συντήρηση, μείωση αέργου ισχύος, βέλτιστη λίπανση κτλ), για να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν καλύτερη συντήρηση και επέκταση του χρόνου ζωής του ενεργοβόρου εξοπλισμού των εγκαταστάσεων (αντλίες, συμπιεστές κτλ) με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στόχος της ΕΥΔΑΠ είναι να εξοικονομήσει ενέργεια, βελτιστοποιώντας τη διαχείριση του υπάρχοντος εξοπλισμού κτιρίων και εγκαταστάσεων χωρίς να προβεί σε πρόσθετες επενδύσεις με υπερβολικά κόστη.

Αξιοποιώντας τις ευκαιρίες του μέλλοντος

Η Έρευνα και Ανάπτυξη αποτελεί βασικό τομέα ενδιαφέροντος για την ΕΥΔΑΠ, η οποία μεταξύ άλλων διαθέτει σύγχρονες υποδομές που συμπεριλαμβάνουν Κτήριο Πιλοτικών Δοκιμών, Κτήριο Αρχείου Ερευνητικών Έργων και Αίθουσα, η οποία αξιοποιείται για τη διεξαγωγή επιστημονικών ημερίδων και σεμιναρίων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Η εταιρεία επενδύει με ιδίους πόρους αλλά και με δημόσια και Ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση σε δραστηριότητες έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Διαθέτοντας άρτια καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό, δημιούργησε την Υπηρεσία Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) στις αρχές του 2011, με κύριο σκοπό την ανάπτυξη και διάδοση της τεχνογνωσίας, της καινοτομίας, και την εδραίωση εξωστρεφούς πολιτικής. Στα άμεσα σχέδιά της περιλαμβάνονται δραστηριότητες αναβάθμισης των υποδομών και προσπάθεια σύνδεσης της έρευνας με την επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, το πλάνο της εταιρείας μέσα στα επόμενα χρόνια περιλαμβάνει:

  • Δραστηριοποίηση στα πλαίσια νέων προγραμμάτων Ευρωπαϊκής, δημόσιας χρηματοδότησης (HORIZON 2020, Interreg, LIFE, Erasmus+, ΕΣΠΑ 2014-2020 κλπ) ή/και αυτοχρηματοδοτούμενων στους τομείς στρατηγικού ενδιαφέροντος της Εταιρείας.
  • Αξιοποίηση των υποδομών του ερευνητικού Κέντρου μέσω συμμετοχών σε ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα για την εφαρμογή καινοτόμων ιδεών και τεχνολογιών αιχμής.
  • Διεύρυνση του πεδίου καινοτομικών δραστηριοτήτων με δημιουργία επιπλέον υποδομών για εργαστηριακές δοκιμές ανάπτυξης ή/και εφαρμογής καινοτόμων προϊόντων ή διαδικασιών.
  • Σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα, μέσω προγραμμάτων που υλοποιούνται στην ΕΥΔΑΠ, σε συνεργασία με εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσωπικό από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της έρευνας.
  • Εταιρική διασύνδεση αρχείου ερευνητικών δραστηριοτήτων, G.I.S. και αρχείου Mελετών & Προδιαγραφών της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider