Η εταιρική ευθύνη στο DNA των επιχειρήσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η εταιρική ευθύνη στο DNA των επιχειρήσεων

H κοινωνική ηθική και οι δραστηριότητες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αρχίζουν σταδιακά να ενσωματώνονται στις επιχειρήσεις όχι μόνο ως πρακτική που προσφέρει βοήθεια στης κοινωνικά ευάλωτες ομάδες αλλά και ως βασικό κομμάτι της εταιρικής τους κουλτούρας.

Ενδεικτικό είναι ότι τον τελευταίο καιρό ακούμε τους επικεφαλής μεγάλων ομίλων στην Ελλάδα κατά τις εισηγήσεις τους σε συνέδρια και παρουσιάσεις να προτάσσουν το θέμα της εταιρικής ευθύνης και να την αντιμετωπίζουν ως βασικό τμήμα της στρατηγικής τους.

Οι επιχειρήσεις από τον κλάδο της ενέργειας λόγω της ιδιαίτερης σχέσης του αντικειμένου τους με το περιβάλλον, πρωτοστατούν σε τέτοιες δράσεις και συμπεριλαμβάνουν στο όραμά τους τις αρχές της επιχειρηματικής ηθικής.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί η ΔΕΠΑ, η οποία έχει υιοθετήσει ένα κοινωνικο-κεντρικό προφίλ, όπως ανέφερε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης μιλώντας στο 1ο Ελληνο-ρωσικό ενεργειακό συνέδριο.

«Το management της εταιρείες θέλουμε να ταράξει τα νερά. Ήδη από το τέλος του 2015, η στρατηγική της εταιρείας βασίζεται στο κύριο συστατικό που κάθε δημόσια εταιρεία πρέπει να έχει: κοινωνικο-κεντρική στόχευση. Σε αυτή τη φάση που διανύει η χώρα έχουμε καθήκον να πάμε μπροστά το κάρο και να προωθήσουμε τις δημόσιες επενδύσεις».

Αναλύοντας το «κοινωνικο-κεντρικό» στοιχείο, ο κ. Κιτσάκος σημείωσε ότι πρόκειται για έναν «αριστερό» τεχνοκρατισμό. «Αριστερό» γιατί έχει ως προτεραιότητα την κοινωνία και «τεχνοκρατικό» ως προς το management.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ σημείωσε ότι στόχος είναι η ανάπτυξη της εταιρείας προκειμένου να δώσει ώθηση στην απασχόληση, την οικονομία και τον ανταγωνισμό. «Είμαστε μια μικρή ομάδα που δουλεύει νυχθημερόν και in-house» για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Ένας από τους βασικούς στόχους της επιχείρησης είναι η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας με την προσφορά ενός οικονομικού, οικολογικού και ανταγωνιστικού καυσίμου σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες.

Το φυσικό αέριο θεωρείται ασφαλές, οικονομικότερο κατά 40%-70% σε σχέση με άλλα καύσιμα, καθαρό και εύχρηστο και χρησιμοποιείται για την θέρμανση και τον κλιματισμό, την παροχή ζεστού νερού και το μαγείρεμα ενώ ταυτόχρονα προσφέρει αυτονομία στους χρήστες καθώς είναι διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο και χρεώνεται με ακρίβεια βάσει της εξατομικευμένης κατανάλωσης. Ως καύσιμο κερδίζει έδαφος και στις μεταφορές τόσο στα ΙΧ όσο και στις προτιμήσεις των επιχειρήσεων για τους εμπορικούς τους στόλους, των μέσων μαζικής μεταφοράς και των ταξί. Ταυτόχρονα το «πράσινο καύσιμο» αποτελεί το βασικό εργαλείο προώθησης του ευρωπαϊκού στόχου 20/20/20 για το περιβάλλον. Το φυσικό αέριο αποτελεί τη βασική ενεργειακή επιλογή για βιομηχανίες με άμεσες και έμμεσες θερμικές ανάγκες, βελτιώνοντας την ανταγωνιστική θέση των μονάδων. Η χρήση του φυσικού αερίου στον βιομηχανικό τομέα συμβάλει στη μείωση του λειτουργικού

Στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα της εταιρείας περιλαμβάνει την αποκεντρωμένη χρήση του φυσικού αερίου μέσω της ανάπτυξης δικτύου, την ανάπτυξη της αεριοκίνησης και την εισαγωγή του φυσικού αερίου σε νέους τομείς της οικονομίας όπως είναι η ναυτιλία, η αγροτική ανάπτυξη κλπ.

Οι επενδύσεις της ΔΕΠΑ συμβάλουν στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την τόνωση της απασχόλησης. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την κάλυψη 16 πόλεων στην Μακεδονία, Θράκη, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια και Δυτική Ελλάδα, την ανάπτυξη δορυφορικών συστημάτων CNG/LNG για τροφοδοσία απομακρυσμένων περιοχών, νησιών και μεμονωμένων καταναλωτών, τη δημιουργία υποδομής πρατηρίων τροφοδοσίας οχημάτων και ο πλωτός τερματικός σταθμός φυσικού αερίου LNG στη βόρειο Ελλάδα.

Σε διεθνές επίπεδο, ο αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), o ελληνο-ιταλικός αγωγός IGI, η σύμβαση προμήθειας με το Αζερμπαϊτζάν και οι μακροχρόνιες συμβάσεις με τις εταιρείες Gazprom και Sonatrach, αποτελούν κάποιες από τις στρατηγικές συμφωνίες που έχει συνάψει η ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη της ενεργειακής αγοράς στην χώρα μας.

Όπως είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος, ύστερα από συνεχείς διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς προμηθευτές της έχει καταφέρει να πετύχει σημαντικές μειώσεις στην τιμή προμήθειας του καυσίμου, τις οποίες μετακύλησε στους τελικούς καταναλωτές.

Βράβευση της ΔΕΠΑ για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Η ΔΕΠΑ παρέλαβε το BRONZE βραβείο στην κατηγορία «Συνεργασία Επιχείρησης – Τοπικής Κοινότητας / Κράτους» στα Hellenic Responsible Business Awards 2016, για το επισιτιστικό πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιούμε με το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.

Η βράβευση έγινε την Τρίτη 18 Οκτωβρίου. Τις υποψηφιότητες για τις καλές πρακτικές των επιχειρήσεων αξιολόγησε ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή 22 μελών, με Πρόεδρο τον κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, πρώην Πρωθυπουργό, Επίτιμο Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και Πρόεδρο του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider