Σε μέτρια επίπεδα οι πρακτικές ΕΚΕ από τις εταιρείες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε μέτρια επίπεδα οι πρακτικές ΕΚΕ από τις εταιρείες

Τα περισσότερα κονδύλια δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) από τις ελληνικές επιχειρήσεις δαπανώνται για τις δράσεις που σχετίζονται με το ανθρώπινο δυναμικό, καταλαμβάνοντας μερίδιο 34% το 2016, γεγονός το οποίο δείχνει ότι οι εργοδότες προσπαθούν να διατηρήσουν ικανοποιημένους τους εργαζομένους, βελτιώνοντας το εργασιακό περιβάλλον με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητά τους. Από την έρευνα, ωστόσο, προκύπτει ότι δίνουν μεγάλη βαρύτητα και στην προσφορά στο κοινωνικό σύνολο καθώς δράσεις που αφορούν την κοινωνία καταλαμβάνουν μερίδιο 33%, ενώ ακολουθούν το περιβάλλον με 22% και, τέλος, η αγορά με 11%.

Αυτό προκύπτει από τη φετινή δειγματοληπτική έρευνα για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη της ICAP Group. Γενικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι ελληνικές επιχειρήσεις φαίνεται να αντιλαμβάνονται τη σημασία της ΕΚΕ για την κοινωνία και για τις ίδιες. Η μεγάλη πλειοψηφία των εταιρειών του δείγματος (91%) όπως και πέρυσι, αξιολόγησε με το μεγαλύτερο βαθμό σημαντικότητας («πάρα πολύ» και «πολύ»), τη «συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο» ως το κυριότερο όφελος που έχουν (ή προσδοκούν) από τις πρακτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Η «προσέλκυση και διατήρηση υψηλού επιπέδου ανθρωπίνου δυναμικού» αξιολογήθηκε ως «πολύ» ή «πάρα πολύ» σημαντικό όφελος από το 84% των εταιρειών. Ακολούθησαν η «ενίσχυση και η προστασία της εταιρικής εικόνας (φήμη, brands κ.λ.π.)», τα «υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης και σταθερότητας των πελατών» και η «βελτίωση της απόδοσης - παραγωγικότητας των εργαζομένων» με ποσοστά 82%, 80% και 62% αντίστοιχα.

Τα κυριότερα ευρήματα και συμπεράσματα που προκύπτουν από την προαναφερόμενη πρωτογενή έρευνα συνοψίζονται στα εξής:

• Παρά την κατανόηση για τη σημαντικότητα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η πλειοψηφία των εταιρειών του δείγματος (53%) θεωρεί ότι ο βαθμός εφαρμογής των πρακτικών ΕΚΕ από το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων εξακολουθεί να κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα.

• Οι ενέργειες των εταιρειών που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό καλύπτουν το μεγαλύτερο μερίδιο (34% το 2016) στο συνολικό τους προϋπολογισμό για δράσεις ΕΚΕ.

• Ορισμένες από τις κυριότερες πρακτικές ΕΚΕ που εφαρμόζονται σε «πολύ» ή «πάρα πολύ» σημαντικό βαθμό από τις εταιρείες του δείγματος είναι οι εξής: α) η εφαρμογή συστήματος διαχείρισης - διασφάλισης ποιότητας των προϊόντων (94%) β) η παροχή ίσων ευκαιριών προς όλους τους εργαζομένους (87%) και γ) τα εσωτερικά προγράμματα ανακύκλωσης (82%).

• Η συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο αξιολογήθηκε ως «πολύ» ή «πάρα πολύ» σημαντικό όφελος που επιφέρουν οι δράσεις ΕΚΕ από το 91% των εταιρειών του δείγματος. Ακολούθησε η προσέλκυση και διατήρηση υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού με ποσοστό 84% και η ενίσχυση και η προστασία της εταιρικής εικόνας με 82%.

• Τέλος, η τρέχουσα οικονομική συγκυρία με ποσοστό 21% και το οικονομικό κόστος με 19% θεωρούνται οι κυριότεροι ανασταλτικοί παράγοντας υλοποίησης ΕΚΕ από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνεται η ΕΚΕ δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απλά ως πρόσθετο κόστος, αλλά ως επένδυση με συγκεκριμένους στόχους, μετρήσιμα αποτελέσματα και οφέλη, που αφορούν τόσο την ίδια την επιχείρηση όσο και το κοινωνικό σύνολο. Ως εκ τούτου, κρίσιμα σημεία θεωρούνται η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των καταναλωτών, η εκπαίδευση των στελεχών των επιχειρήσεων και η υιοθέτηση κατάλληλων πρωτοβουλιών και στρατηγικών από την πλευρά της πολιτείας που θα ενθαρρύνουν μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης των βέλτιστων πρακτικών ΕΚΕ.

Δήλωση

Ο Νίκος Ταβουλάρης, σύμβουλος της διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ICAP Group, ο οποίος επιμελήθηκε της συγκεκριμένης έρευνας δήλωσε σχετικά: «Η έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης κερδίζει διαρκώς έδαφος τα τελευταία χρόνια σε συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό επιχειρήσεων. Εν τούτοις, το ασταθές και γεμάτο προκλήσεις οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να δράσουν οι επιχειρήσεις αποτελεί τροχοπέδη για την εφαρμογή των δράσεων ΕΚΕ. Υπ' αυτό το πρίσμα αποκτά μεγαλύτερη αξία το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τη σημαντικότητα της ΕΚΕ και φαίνεται ότι την κατατάσσουν αρκετά ψηλά στις επιχειρηματικές τους δράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΚΕ θεωρείται "πολύ" ή "πάρα πολύ" σημαντική από το 93% των επιχειρήσεων του δείγματος, ποσοστό αυξημένο κατά 6% σε σχέση την περυσινή έρευνα. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της έρευνας, η συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο (91%), η προσέλκυση και διατήρηση υψηλού επιπέδου ανθρωπίνου δυναμικού (84%) και η ενίσχυση και η προστασία της εταιρικής εικόνας (82%), αξιολογήθηκαν ως τα σημαντικότερα οφέλη που επιφέρουν οι δράσεις ΕΚΕ. Παρά την κατανόηση για τη σημαντικότητα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η πλειοψηφία των εταιρειών του δείγματος (53%) θεωρεί ότι ο βαθμός εφαρμογής των πρακτικών ΕΚΕ, από το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων, εξακολουθεί να κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα και μόλις το 6% του δείγματος θεωρεί ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη εφαρμόζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εγχώριες επιχειρήσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider