Πώς θα δημιουργήσετε «κουμπαρά» για το παιδί σας

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα δημιουργήσετε «κουμπαρά» για το παιδί σας

Ευκαιρία συστηματικής αποταμίευσης για το μέλλον των παιδιών τους προσφέρουν στους γονείς οι ασφαλιστικές εταιρείες, μέσω ειδικών προγραμμάτων τακτικών καταβολών. Τα ασφαλιστικά αυτά προϊόντα συγκεντρώνουν ένα ποσό το οποίο δίνεται στο παιδί όταν αυτό φτάσει τουλάχιστον 18 ετών.

Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ένα σημαντικό εφόδιο για τις σπουδές ή την επαγγελματική αποκατάσταση των μικρών παιδιών, τα οποία θα μπορούν να ξεκινήσουν την ενήλικη τους ζωή διαθέτοντας ένα αρχικό κεφάλαιο.

Τα παιδικά προγράμματα ασφάλισης εμφανίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

Πρώτον, στα προγράμματα εγγυημένης απόδοσης με κάποιο ελάχιστο τεχνικό επιτόκιο, το οποίο αυτή την περίοδο των χαμηλών επιτοκίων κυμαίνεται στο 2% με 2,25%.

Δεύτερον, στα προγράμματα unit linked, τα οποία συνδέουν την ασφάλιση με επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια χωρίς εγγυημένες, αλλά πιθανώς υψηλότερες, αποδόσεις ανάλογα με την επίδοση του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Όπως είναι κατανοητό η μεν πρώτη κατηγορία λειτουργεί περισσότερο ως συστηματική αποταμίευση, ενώ η δεύτερη λειτουργεί περισσότερο ως επένδυση.

Στα προγράμματα εγγυημένης απόδοσης, η ασφαλιστική εταιρία εγγυάται κάθε χρόνο μια ελάχιστη απόδοση και κάποιο ποσοστό της όποιας υπεραπόδοσης ενδεχομένως προκύψει από την επένδυση των χρημάτων. Ανάλογα με τους όρους του κάθε προγράμματος με την λήξη του συμβολαίου υπάρχουν οι εξής επιλογές:

- Να εισπραχθεί εφάπαξ το ποσό που έχει δημιουργηθεί

- Να εισπραχθεί μέρος του ποσού και το υπόλοιπο να δίνεται σε τακτικές καταβολές

- Να καταβάλλεται το ποσό σε τακτικά χρονικά διαστήματα

Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα

Αυτό που προτείνουν οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι στους νέους γονείς είναι να ξεκινήσουν άμεσα να αποταμιεύουν για το μέλλον του παιδιού τους. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η ασφάλιση τόσο πιο μεγάλο θα είναι το ποσό που θα έχει μαζευτεί όταν θα «σπάσει ο κουμπαράς».

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα αποταμίευσης γνωστής ασφαλιστικής εταιρείας αν για ένα παιδί που γεννήθηκε τον Νοέμβρη του 2015 οι γονείς ξεκινούν να αποταμιεύουν από σήμερα με αρχικό ποσό 30 ευρώ τον μήνα, στην ηλικία των 18 ετών θα έχει συγκεντρωθεί το εγγυημένο πόσο των 7.442 ευρώ συν ένα ποσό 300-320 ευρώ από πιθανές υπεραποδόσεις.

Αντίστοιχα για ένα παιδί 5 ετών που ξεκινάει η ασφάλιση του σήμερα και πάλι με 30 ευρώ τον μήνα στα 18 του χρόνια θα λάβει το εγγυημένο ποσό των 5.133 ευρώ συν 150 ευρώ περίπου από πιθανές υπεραποδόσεις.

Τι να προσέξετε

Τα προγράμματα αποταμίευσης είναι περίπλοκα ασφαλιστικά προϊόντα για τα οποία είναι πάντα χρήσιμη η συμβολή ενός ασφαλιστικού συμβούλου. Αυτό που προτείνουν έμπειροι ασφαλιστές είναι κατά πρώτον να υπάρχει μια ετήσια προς τα πάνω αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων κατά τουλάχιστον 2% με 3%, ώστε αφενός να ενισχύεται σταδιακά η αποταμιευτική προσπάθεια και αφετέρου να επιτυγχάνεται προστασία από τον πληθωρισμό.

Επιπλέον, θεωρείται επιβεβλημένες οι καλύψεις Απαλλαγής Πληρωμής Ασφαλίστρων λόγω Απώλειας Ζωής και λόγω Μόνιμης Ολικής Ανικανότητας των γονιών. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι αν επέλθει ο αντίστοιχος κίνδυνος η ασφαλιστική θα συνεχίσει να καταβάλλει τα ασφάλιστρα του προγράμματος μέχρι τη λήξη του συμβολαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider